Τελευταία Νέα
Διεθνή

ING: Η Ευρώπη πέρασε τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης - Η τιμή του φυσικού αερίου στο εύρος 60 - 80 ευρώ το 2023

ING: Η Ευρώπη πέρασε τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης - Η τιμή του φυσικού αερίου στο εύρος 60 - 80 ευρώ το 2023
Με βάση έκθεση της ING για τις προοπτικές του φυσικού αερίου οι τιμές ρεκόρ στην Ευρώπη ενδέχεται να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν
Σχετικά Άρθρα
Ανοδικά κινούνται οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι traders έκλεισαν τις θέσεις short κατά τη λήξη του συμβολαίου του επόμενου μήνα ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το κρύο στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη θα είναι δριμύτερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Η τιμή αναφοράς του ολλανδικού TTF αυξήθηκε κατά 11% πάνω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) στο άνοιγμα των συναλλαγών στο Άμστερνταμ, επεκτείνοντας τα μικρά κέρδη που άρχισε να καταγράφει από χτες 31/1/23 και ανακτώντας μέρος των απωλειών που είχε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι τιμές υποχώρησαν κατά 17%.
Χτες η άνοδος των τιμών αποδόθηκε στην αινφιδιαστική διακοπή σε μια νορβηγική μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η παραγωγή αιολικής ενέργειας παραμένει ισχυρή, γεγονός που περιορίζει τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση αερίου.
Από την επόμενη εβδομάδα πάντως, οι θερμοκρασίες αναμένεται να μειωθούν σημαντικά, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ζήτησης για θέρμανση.
Ο καιρός αναμένεται να ψυχράνει περαιτέρω στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τα μοντέλα καιρού της Maxar Technologies Inc, που επικαλείται το Bloomberg.
Ωστόσο, με βάση έκθεση της ING για τις προοπτικές του φυσικού αερίου, οι τιμές ρεκόρ στην Ευρώπη ενδέχεται να ανήκουν ορστικά στο παρελθόν.
«Ο ήπιος καιρός και η ασθενής βιομηχανική ζήτηση έχουν εξασφαλίσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου παραμένει ισχυρά. Η Ευρώπη θα περάσει άνετα αυτόν τον χειμώνα και οι προοπτικές φαίνονται επίσης καλύτερες για τον χειμώνα 23/24», δήλωσε ο Warren Patterson, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της ING.
Η ING αναμένει ότι η τιμή του TTF θα κυμανθεί κατά μέσο όρο περίπου στα 60 - 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 - περίπου στα τρέχοντα επίπεδα και ότι θα αυξηθεί στα 75-80 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του το έτος.
«Τα πιο άνετα αποθέματα βελτιώνουν τη δυνατότητα της Ευρώπης να χειριστεί τον χειμώνα 2023/24. Σίγουρα δεν φαίνεται τόσο τρομερό όσο πριν από λίγους μήνες. Ως εκ τούτου, οι τιμές δεν αναμένεται να βρεθούν τόσο ψηλά όσο αρχικά εκτιμούσαμε», δήλωσε ο Patterson της ING.
2023-01-31_15-32-42.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης