Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Big Short προειδοποιεί: Μία λέξη μόνον… πουλήστε - Ίσως βρισκόμαστε στα «μισά του δρόμου» για κατάρρευση

Ο Big Short προειδοποιεί: Μία λέξη μόνον… πουλήστε - Ίσως βρισκόμαστε στα «μισά του δρόμου» για κατάρρευση
Η Κασσάνδρα προφητεύει... για άλλη μία φορά
Σοβαρές επιφυλάξεις έως και ενστάσεις φαίνεται πως έχει για το ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων τόσο στην αμερικανική όσο και στις υπόλοιπες αγορές ο ιδρυτής της Scion Asset Management, Μichael Burry, ο οποίος έγινε γνωστός ως αυτός που «προέβλεψε» την κρίση του 2008 και την κατάρρευση της στεγαστικής αγοράς και γι’ αυτό το λόγο τον υποδύθηκε ο Christian Bale στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα».
Μάλιστα, ο σκεπτικισμός του εκφράστηκε μέσω Twitter με μία λέξη: «Πουλήστε»...
-1x-1.jpg
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως ο δείκτης αναφοράς S&P 500 ενέγραψε κέρδη 6,2% τον Ιανουάριο, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite κατέγραψε άνοδο 11%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοσή του τον Ιανουάριο από το 2001.
Την άνοδο οδήγησαν ορισμένες από τις μετοχές οι οποίες επλήγησαν το 2022.
Η Tesla του Elon Musk «έγραψε» κέρδη 41%, καθιστώντας το τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στον S&P 500, ενώ το εμβληματικό ταμείο Ark Innovation της Cathie Wood είχε τον καλύτερο μήνα στην Ιστορία του.
Και, φυσικά, το fund του Burry, το Scion Asset Management, είχε ανοίξει short θέσεις τόσο εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και της Ark.
Οι επενδυτές έκαναν ντάμπινγκ σε μετοχές τεχνολογίας αφότου μια ιστορική άνοδος του πληθωρισμού ώθησε την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια από σχεδόν μηδέν προς βορράν, στο 4,25% - 4,5%, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών.
Ωστόσο το κλίμα φαίνεται πως αναστρέφεται, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και η Fed θα στραφεί σύντομα σε μείωση των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να αναζωογονήσει τη ζήτηση και να επιτρέψει στην οικονομία των ΗΠΑ να ξεφύγει από την επικράτεια της ύφεσης.
Φέτος, ο Burry έχει ρίξει πολλές φορές κρύο νερό στη φωτιά των μετοχών…
Στις 23 Ιανουαρίου δημοσίευσε στο Twitter ένα γράφημα που δείχνει τη βουτιά του S&P 500 κατά τη διάρκεια της συντριβής της φούσκας dot-com και κύκλωσε με κόκκινο το ράλι του μεταξύ Σεπτεμβρίου 2001 και Μαρτίου 2002, το οποίο ακολούθησε… κατάρρευση.
Το συμπέρασμά του ήταν ότι το ράλι (+17%) του S&P 500 από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβιο.
Πάντως, ο επικεφαλής της Scion κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων για περισσότερα από δύο χρόνια ενώ προειδοποιεί για μια οικονομική καταστροφή από το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Διέγνωσε τη «μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα πράγματα» και προέβλεψε τη «μητέρα όλων των συντριβών το καλοκαίρι του 2021.
Ακολούθησε επίσης τη δική του συμβουλή το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, πουλώντας όλες -εκτός από μία- τις θέσεις στο χαρτοφυλάκιο μετοχών του στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης