Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένας στους τρεις Γερμανούς φοβάται ρωσική εισβολή

Ένας στους τρεις Γερμανούς φοβάται ρωσική εισβολή
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προβληματίζει ιδιαίτερα τους πολίτες, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Forsa
Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Γερμανοί πολίτες διακατέχονται από φόβο για τις ενδεχόμενες νέες διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του RTL και του ntv, το 72,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι φοβάται πως οι πολεμικές συγκρούσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην ουκρανική επικράτεια, αλλά προφανώς θα πλήξουν κι άλλες χώρες, ενώ το 34% δηλώνει ότι φοβάται πιο συγκεκριμένα πως η Ρωσία θα εισβάλει και στη Γερμανία.
Ο φόβος επέκτασης του πολέμου συνδέεται και με τις οικονομικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το 62% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση στη Γερμανία γενικά, ενώ το 40% ότι θα υποστεί επιπτώσεις το ίδιο του το οικογενειακό εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο πόλεμος απασχολεί τους Γερμανούς όσο κανένα άλλο θέμα της καθημερινότητάς τους. Στην ερώτηση ποια τρία θέματα είναι καθοριστικά για τη ζωή τους, το 68% των Γερμανών αναφέρει στην πρώτη θέση τον ουκρανικό πόλεμο, και με μεγάλη διαφορά τις προμήθειες ενέργειας, το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης αφορά τη διστακτικότητα του Γερμανού καγκελάριου να παραδώσει Leopard γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Επί εβδομάδες ο Olaf Scholz γινόταν αποδέκτης επικριτικών σχολίων, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για την καθυστέρηση στην απόφαση να δώσει το πράσινο φως για προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Στήριξη στον Scholz

Στη δημοσκόπηση, μια ενισχυμένη πλειονότητα Γερμανών συμφωνεί.
Στο σχετικό ερώτημα, το 73% των ερωτηθέντων στηρίζει τον καγκελάριο και δηλώνει ότι ήταν ορθό που ο Scholz πήρε την απόφαση έπειτα από συντονισμό με τους νατοϊκούς εταίρους.
Την αντίθεσή του δήλωσε το 20%.
Στο θέμα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, πλοίων ή υποβρυχίων, τέλος, που συζητείται πλέον ευρέως, η εικόνα είναι διαφορετική.
Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 70% εξέφρασαν την αντίθεσή τους και μόνο το 19% δήλωσε υπέρ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, όταν πριν από μια εβδομάδα η κυβέρνηση Scholz έδωσε το πράσινο φως για τα Leopard, σε αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του ίδιου Ινστιτούτου το 53% θεώρησε τη διαδικασία σωστή, ενώ το 39% λάθος.
Για τις ανάγκες της νέας έρευνας η Forsa πήρε συνεντεύξεις από 1.002 άτομα από την περασμένη Παρασκευή έως τη Δευτέρα για λογαριασμό του RTL και του ntv.
Οι ερωτήσεις για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας τέθηκαν σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.503 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης