Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια αποφασίζει σήμερα (2/2) η ΕΚΤ - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις, επιμένει ο πληθωρισμός, αβεβαιότητα για Γερμανία

Αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια αποφασίζει σήμερα (2/2) η ΕΚΤ - Θα συνεχιστούν οι αυξήσεις, επιμένει ο πληθωρισμός, αβεβαιότητα για Γερμανία
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ως απάντηση στον πληθωρισμό
Αύξηση 50 μονάδων βάσης θα αποφασίσει για τα επιτόκια σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, φτάνοντας το βασικό στο 3% και των καταθέσεων στο 2,5%, καθώς τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, 1η Φεβρουαρίου 2023, έδειξαν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις στην περιοχή παραμένουν δυσάρεστα υψηλές.
Ο περιφερειακός ρυθμός για τον πυρήνα του πληθωρισμού - ο οποίος εξαιρεί τις μεταβολές στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας και θεωρείται το καλύτερο μέτρο για την εμμονή των πιέσεων στις τιμές - παρέμεινε αμετάβλητος στο ιστορικό υψηλό του 5,2% τον Ιανουάριο.
Το ποσοστό αυτό, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της παραγωγής της ευρωζώνης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, σχεδόν επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% σήμερα.
Εικόνα
Ανθεκτική η οικονομία

Η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ως απάντηση στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο υψηλό ρεκόρ του 10,6% τον Οκτώβριο.
Το συνολικό επιτόκιο μειώθηκε από 9,2% το έτος έως τον Δεκέμβριο σε 8,5% τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι υπερτετραπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%.
Η Anna Titareva, οικονομολόγος της ελβετικής τράπεζας UBS, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήθελε να δει βελτίωση στο "ευρύτερο πληθωριστικό περιβάλλον" προτού αλλάξει πορεία στη νομισματική της πολιτική.
"Το άλμα στον πυρήνα του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες-κλειδιά (όπως η Ισπανία) θα είναι αρκετό για την κεντρική τράπεζα ώστε να επιβεβαιώσει την τρέχουσα "επιθετική" στάση της", δήλωσε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της ING Bank.
Ο Ken Wattret, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ανάλυσης στην S&P Global Market Intelligence, μια εταιρεία παροχής δεδομένων, δήλωσε ότι οι φορείς καθορισμού των επιτοκίων παραμένουν "σε καλό δρόμο" για να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Φεβρουάριο και κατά άλλη μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο.
Το συνολικό ποσοστό του πληθωρισμού ήταν χαμηλότερο από το 9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά ήρθε μετά τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη και έδειξαν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης επεκτάθηκε απροσδόκητα μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους.
Φαίνεται τώρα ότι θα αποφύγει τη χειμερινή ύφεση, παρά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Επίσης, νέα στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν επίσης από τη Eurostat έδειξαν ότι η αγορά εργασίας της περιοχής παρέμεινε ανθεκτική.
Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,6% τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1995.

Υποστηρικτικό το οικονομικό περιβάλλον

Ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της δανείστριας HSBC, δήλωσε ότι τα καλύτερα στοιχεία θα σημαίνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι "πιο αποφασισμένη" να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη είναι πιθανό να ενισχύσει τον πυρήνα του πληθωρισμού.
Ο γενικός πληθωρισμός επιβραδύνεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντανακλώντας τη μείωση του παγκόσμιου κόστους ενέργειας.
Ωστόσο, οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού προκαλούν ανησυχία στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την 1η Φεβρουαρίου 2023, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της κατά 50 μονάδες βάσης σήμερα.
Εικόνα
Επιμένει ο πληθωρισμός

Η μείωση του συνολικού ρυθμού οφείλεται στη μείωση του πληθωρισμού της ενέργειας, ο οποίος επιβραδύνθηκε στο 17,2% τον Ιανουάριο από 25,5% τον προηγούμενο μήνα.
Είναι πλέον λιγότερο από το μισό της μέγιστης τιμής του 41,5% τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων σημείωσε νέο υψηλό ρεκόρ 14% τον Ιανουάριο, από 13,8% τον προηγούμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός του κόστους των αγαθών επιταχύνθηκε επίσης σε νέο υψηλό ρεκόρ 6,9%.
Το ποσοστό αυτό μειώνεται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στην άμβλυνση των διαταραχών της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και τη μείωση του κόστους μεταφοράς.
Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, που αποτελεί καμπανάκι των εγχώριων πιέσεων στις τιμές, μειώθηκε οριακά στο 4,2% τον Ιανουάριο από 4,4% τον προηγούμενο μήνα.
Τα ποσοστά πληθωρισμού του Ιανουαρίου κυμάνθηκαν από 21,6% για τη Λετονία έως 5,8% για την Ισπανία.
Η Γερμανία δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει τα στοιχεία της για τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, η εκτίμηση της Eurostat δεν έλαβε υπόψη την κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων, οι οποίες είχαν μειώσει το κόστος των λογαριασμών καυσίμων των νοικοκυριών τους προηγούμενους μήνες.
Ο Jack Allen-Reynolds, οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι η έλλειψη ακριβών διαθέσιμων πληροφοριών για τον γερμανικό πληθωρισμό σημαίνει ότι η απότομη πτώση του γενικού δείκτη της ευρωζώνης "δεν θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης