Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και τον Μάιο 2023 «δείχνουν» οι αξιωματούχοι

Αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ και τον Μάιο 2023 «δείχνουν» οι αξιωματούχοι
Οι αγορές τιμολογούν σήμερα το τελικό επιτόκιο στο 3,35%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάιο, μετά την αύξηση που έχει ήδη σηματοδοτηθεί τον Μάρτιο, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Παρασκευή, με τον έναν να υποστηρίζει ότι το ανώτατο ή "τελικό" επιτόκιο αρχίζει τουλάχιστον να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 2,5% την Πέμπτη και υποσχέθηκε μια παρόμοια κίνηση τον Μάρτιο, αλλά κράτησε ανοιχτές τις επιλογές της σχετικά με τα επόμενα βήματα, προκαλώντας αμφιβολίες στους επενδυτές σχετικά με την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Η αύξηση του Μαρτίου δεν θα είναι η τελευταία

Ωστόσο, ο Peter Kazimir από τη Σλοβακία και ο Gediminas Šimkus από τη Λιθουανία δήλωσαν ότι ο Μάρτιος δεν θα είναι το τέλος της σύσφιξης της πολιτικής, διότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός, ακόμη και αν υπήρξε βελτίωση πρόσφατα.
"Η αύξηση του Μαρτίου δεν θα είναι η τελευταία", δήλωσε ο Kazimir σε δήλωσή του.
"Θα αποφασίσουμε πόσες ακόμη θα χρειαστούν αργότερα".
Ο Simkus δήλωσε ότι η αύξηση του Μαΐου θα μπορούσε να είναι είτε 25 είτε 50 μονάδες βάσης, αλλά ένα βήμα προς τις 75 μονάδες βάσης είναι απίθανο.
Επιβεβαίωναν αυτό που είχαν πει πηγές στο Reuters μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ενώ κανείς από τους δύο δεν διευκρίνισε πού θα μπορούσαν να τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ο Simkus δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πλησιάζει σε μια κορυφή.
"Βλέπω θετικές τάσεις για τον πληθωρισμό", δήλωσε ο Simkus.
"Νομίζω ότι κινούμαστε ήδη προς αυτό το τελικό ποσοστό".
Πράγματι, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της ΕΚΤ αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα κατακτήσει τελικά τον πληθωρισμό - αλλά όχι για άλλα δύο χρόνια.

Στο 3,35% το τελικό επιτόκιο

Οι αγορές τιμολογούν σήμερα το τελικό επιτόκιο στο 3,35%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένοι επενδυτές βλέπουν μόλις 25 μονάδες βάσης μετά την ήδη σηματοδοτημένη κίνηση του Μαρτίου, ενώ άλλοι βλέπουν 50.
Τόσο ο Kazimir όσο και ο Simkus αντέδρασαν στην ιδέα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν προς το τέλος του έτους, όπως τιμολογείται επί του παρόντος από τις αγορές.
Ωστόσο, ο Simkus αναγνώρισε ότι μια μείωση το 2024 είναι πιθανή, εάν γίνει εμφανής μια αποπληθωριστική τάση, σύμφωνα με την οποία οι τιμές αυξάνονται πιο αργά.
Αυτό μπορεί να έχει αρχίσει να συμβαίνει.
Οι εταιρείες που ερωτήθηκαν από την κεντρική τράπεζα σχεδίαζαν να αυξήσουν τις τιμές με βραδύτερο ρυθμό και με λιγότερη πεποίθηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης