Διεθνή

Γιατί σταμάτησε την έκδοση 500ευρων – Τι λέει η EKT για όσους έχουν και πάνε στις τράπεζες να τα αλλάξουν

Γιατί σταμάτησε την έκδοση 500ευρων – Τι λέει η EKT για όσους έχουν και πάνε στις τράπεζες να τα αλλάξουν
Πάντως, για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στα τραπεζογραμμάτια ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παραμείνει νόμιμο χρήμα και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται…
Σχετικά Άρθρα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε, τον Μάιο του 2016, να σταματήσει οριστικά την παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ και να εξαιρεθεί από τη δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ευρώ.
Η απόφαση έλαβε υπόψη τις ανησυχίες ότι το εν λόγω χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.
Από τον Απρίλιο του 2019, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος δεν εκδίδουν πλέον τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ.
Για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στα τραπεζογραμμάτια ευρώ, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παραμείνει νόμιμο χρήμα και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται.
Παρόλο που τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκευση αξίας εντός και εκτός της ζώνης του ευρώ –τόσο σε κανονικούς καιρούς όσο και σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας και οικονομικής ή πολιτικής αναταραχής– η ΕΚΤ αναγνωρίζει πλήρως την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.
Ενώ η ΕΚΤ δεν έχει πραγματοποιήσει ειδική αξιολόγηση των επιπτώσεων της απόφασης στο οικονομικό έγκλημα, η διακοπή της έκδοσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ οδήγησε σε σημαντική και ευρεία μείωση της χρήσης του, για όλους τους σκοπούς.
Το Ευρωσύστημα είναι υπεύθυνο για την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ και για τη διασφάλιση της ομαλής και αποτελεσματικής προσφοράς.
Αυτή η ευθύνη απαιτεί από την ΕΚΤ να παρακολουθεί στενά τα στοιχεία έκδοσης.
Στοιχεία για τα ανεξόφλητα ποσά (αποθέματα) τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ σε κυκλοφορία, καθώς και στοιχεία (ροές) συναλλαγών τραπεζογραμματίων3, δημοσιεύονται μηνιαίως στον ιστότοπο της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης