Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση τραβάει στο σκοινί στα άκρα – Στέλνει και άλλα όπλα στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία κατέστρεψε το πρώτο NASAMS

Η Δύση τραβάει στο σκοινί στα άκρα – Στέλνει και άλλα όπλα στην Ουκρανία, όμως η Ρωσία κατέστρεψε το πρώτο NASAMS
Η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να στείλουν την άνοιξη 2023 στην Ουκρανία ένα σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA
Και άλλα όπλα στέλνει η Δύση στην Ουκρανία, όμως οι Ρώσοι έστειλαν σαφές μήνυμα καταστρέφοντας το πρώτο NASAMS από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να στείλουν την άνοιξη 2023 στην Ουκρανία ένα αμυντικό σύστημα εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς SAMP/T-MAMBA για να τη βοηθήσουν «να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και μαχητικά αεροπλάνα.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εξάλλου ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2,175 δισεκ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο πύραυλο μεγαλύτερου βεληνεκούς που δυνητικά θα επέτρεπε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να επιτυγχάνουν την προσβολή στόχων οι οποίοι ως τώρα ήταν εκτός της εμβέλειάς τους.
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως θα σταλούν Εκτοξευόμενες από το Έδαφος Βόμβες Μικρής Διαμέτρου (Ground Launched Small Diameter Bomb ή GLSDB), που έχουν βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.
Στο πακέτο αυτό θα συμπεριληφθούν επίσης οχήματα μεταφοράς προσωπικού ικανά να αντέξουν πλήγματα από νάρκες (MRAPs), συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών κατευθυνόμενων ρουκετών (GMLRS), ανταλλακτικά και διάφορα είδη πυρομαχικών.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτική βοήθειας αξίας περίπου 27,2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Κατεστράφη το πρώτο NASAMS

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα νορβηγικό-αμερικανικό σύστημα αεράμυνας NASAMS για πρώτη φορά από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το σύστημα στοχοποιήθηκε κοντά στον οικισμό Krasnoarmeisk στο Donetsk χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς καταστράφηκε.
Οι ουκρανικές αντιαεροπορικές άμυνες στοχοποιούνται συνήθως με πυραύλους αντι-ραντάρ, πυραύλους cruise ή με drones καμικάζι.
Το NASAMS, το οποίο αναπτύχθηκε από τη Norwegian Kongsberg Defense & Aerospace και την American Raytheon τη δεκαετία του 1980, σχεδιάστηκε για να αμύνεται σε drones, ελικόπτερα, πυραύλους cruise και μαχητικά αεροσκάφη.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Νορβηγία τη δεκαετία του 1990.
Η πρώτη και η δεύτερη γενιά του συστήματος αεράμυνας οπλίζονται με το AIM-120 AMRAAM, το οποίο είναι σχεδιασμένο για εμπλοκή αέρος-αέρος.
Αν και η εμβέλεια αέρος-αέρος για το AMRAAM εκτιμάται ότι είναι 75 χιλιόμετρα για το AIM-120B και πάνω από 160 χιλιόμετρα για το πιο πρόσφατο AIM-120D, αυτές οι εμβέλειες εκτιμώνται για μετωπικές «συναντήσεις» με αεροσκάφη που κινούνται γρήγορα και σε υψόμετρο.
Η αυτονομία μειώνεται σε μόλις 30 χιλιόμετρα όταν το AMRAAM εκτοξεύεται από το έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης