Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Έκρηξη «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων - Επιστροφή στη λιτότητα, με διαχειρίσιμο ακόμη χρέος

Visco (ΕΚΤ): Έκρηξη «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων - Επιστροφή στη λιτότητα, με διαχειρίσιμο ακόμη χρέος
«Tο αυξημένο κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προκαλεί πρόβλημα μέχρι στιγμής στην ικανότητα της Ιταλίας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εξυπηρέτηση του χρέους της, σύμφωνα, δήλωσε ο Ignazio Visco
Να καθησυχάσει όσον αφορά τη «δημοσιονομική υγεία» της Ιταλίας επιχειρεί ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Ignazio Visco, καθώς παρότι το spread των ιταλικών ομολόγων παραμένει σε διαχειρίσιμα επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους εξακολουθεί ασκεί σημαντική πίεση μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Την ίδια ώρα έδωσε σήμα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων μέσω της περικοπής δημοσιονομικών δαπανών , προκειμένου να αντιμετωπισθεί το υψηλό έλλειμμα, βάσει των δεσμεύσεων της Ιταλίας στο πλαίσιο του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η αύξηση του κόστους δανεισμού συνιστά μια δημοσιονομική βόμβα τόσο για τις κυβερνήσεις καθώς, ανάλογα με τη διάρθρωση του χρέους προκαλεί σημαντικές πιέσεις, και πληθαίνουν οι εκκλήσεις για χαλάρωση της σφικτής νομισματικής πολιτικής εντός της ΕΚΤ.
Το αυξημένο κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προκαλεί πρόβλημα μέχρι στιγμής στην ικανότητα της Ιταλίας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την εξυπηρέτηση χρέους της, δήλωσε ο Visco στο Bloomberg το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023.
«Επί του παρόντος, οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων είναι σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμες για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας", δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στο Μιλάνο.
«Το μέσο κόστος του χρέους αυξάνεται σταδιακά, χάρη στην υψηλή μέση υπολειπόμενη διάρκεια του».
Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο έχει οδηγήσει σε επανειλημμένες επιθέσεις από Ιταλούς πολιτικούς, με τον πρωθυπουργό Giorgia Meloni να χαρακτηρίζει τις κινήσεις «βιαστικές».
Μετά την εκτίναξη των ιταλικών spreads τον Μάιο πριν από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημιούργησαν ένα ειδικό εργαλείο για τη θωράκιση των ασθενέστερων οικονομιών από πιθανές επιπτώσεις, αν και ο μηχανισμός παραμένει αναξιοποίητος.
Η κυβέρνηση της Ιταλίας προχωρεί με σύνεση στο δημοσιονομικό σχεδιασμό προκειμένου να μειώσει σταδιακά το έλλειμμα καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας τριετίας, δήλωσε ο Visco στο ετήσιο συνέδριο της Assiom Forex.

Δημοσιονομική εξυγίανση,


Παρ' όλα αυτά, «είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι επαναλαμβανόμενες αναβολές στη διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης, οι οποίες θα αύξαναν το βάρος στις μελλοντικές γενιές, οι οποίες ήδη επιβαρύνονται από το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος» επισήμανε χαρακτηριστικά
Η χώρα αντιμετωπίζει ένα βουνό χρέους περίπου 150% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το οποίο έχει γίνει πολυετής πονοκέφαλος για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και αντανακλα της δημοσιονομικές ασυμμετρίες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕκΤ- αντιμέτωπο με τον πληθωρισμό που έχει επιβραδυνθεί αλλά παραμένει πάνω από τέσσερις φορές πάνω από τον επίσημο στόχο - αύξησε κατά μισή μονάδα και δήλωσε ότι άλλο ένα τέτοιο βήμα προβλέπεται τον επόμενο μήνα.
«Παραμένει σημαντικό να συνεχίσουμε να εξισορροπούμε τον κίνδυνο μιας υπερβολικά σταδιακής αναπροσαρμογής με τον κίνδυνο οι νομισματικές συνθήκες να γίνουν υπερβολικά σφιχτές», δήλωσε ο Visco, ο οποίος συγκαταλέγεται σε αυτούς που υποστηρίζουν μια ήπια αυξηση των επιτοκίων.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί ίση βαρύτητα και στους δύο κινδύνους».
Ενώ οι παραδοσιακές δραστηριότητες των τραπεζών επωφελούνται από την άνοδο των επιτοκίων, αυξάνονται οι κίνδυνοι υψηλότερων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Το χρέος των επιχειρήσεων

«Ορισμένοι τομείς είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και ένα μέρος του χρέους των επιχειρήσεων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου", είπε.
«Κοιτάζοντας μπροστά, δεν μπορούμε επομένως να αποκλείσουμε μια αύξηση -ίσως και σημαντική- στις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια".
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας εκτιμά αύξηση μικρότερη από μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχεδόν μία μονάδα του συνόλου των δανείων φέτος και το επόμενο έτος.
Παρά την κυκλική επιβράδυνση, οι κύριοι δείκτες της υγείας του τραπεζικού συστήματος εξακολουθούν να είναι συνολικά θετικοί, δήλωσε ο Visco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης