Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από την ΕΕ κλιμακώνει τη σύγκρουση ενώ το embargo επιδεινώνει τον πληθωρισμό

Ουγγαρία: Ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από την ΕΕ κλιμακώνει τη σύγκρουση ενώ το embargo επιδεινώνει τον πληθωρισμό
Αντίθεση της Ουγγαρίας με την Ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης της Ουκρανίας και κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία και οι εκκλήσεις για πλήρες embargo στον τομέα της ενέργειας και των πυρηνικών καυσίμων από τη Ρωσία προκαλούν κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023.

Τα ψηφίσματα στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ενέκριναν κατά πλειοψηφία ψήφισμα «Σχετικά με τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής ΕΕ -Ουκρανίας», στο οποίο κάλεσαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «να εγκρίνουν αμέσως το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσία» και δήλωσε την ανάγκη για «άμεσο και πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές στην ΕΕ ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία».
Οι ευρωβουλευτές από την παράταξη των ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών δύσκολα μπόρεσαν να συμπεριλάβουν μια τροπολογία στην τελική έκδοση του ψηφίσματος, η οποία ζητά το επόμενο βήμα για την υποστήριξη της Ουκρανίας «να εξετάσει το ζήτημα της προμήθειας στο Κίεβο δυτικών μαχητικών  αεροσκαφών και πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς»
Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι νομικά δεσμευτικά, αλλά τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να ακούσουν τους ευρωβουλευτές, επίσημαίνεται απο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Τα προβλήματα της απόφασης

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα αυτή την εβδομάδα...
Έχει δύο πραγματικά σοβαρά προβληματικά σημεία.
Σύμφωνα με το έβδομο σημείο, είναι απαραίτητο να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Το κείμενο περιέχει μια συγκεκριμένη απαρίθμηση: ακόμη περισσότερα τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.
Το επόμενο βήμα θα είναι μαχητικά αεροσκάφη και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς.
Αυτό αποτελεί κάθε άλλο παρά μια έκκληση για ειρήνη.
Πολύ πιο πιθανό είναι ένα σοβαρόβήμα προς την στρατιωτική κλιμάκωση», επισημαίνεται
Όχι λιγότερο σοβαρή είναι και η παράγραφος 26, η οποία ζητά πλήρη embargo στον τομέα ορυκτών καυσίμων και ουρανίου από τη Ρωσία.

Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση 

«Δηλαδή, εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, θα απαγόρευαν εντελώς την εισαγωγή ρωσικών πυρηνικών καυσίμων. Με αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει όχι μόνο περαιτέρω κυρώσεις, οδηγεί σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Ο κύριος λόγος για τον πληθωρισμό ρεκόρ είναι η άνοδος των τιμων της ενέργειας.
Και αυτό συνέβη λόγω των κυρώσεων.
Ένα πλήρες embargo εγγυάται περαιτέρω αυξήσεις τιμών.
Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ λάθος τρόπος», επισημαίνεται ότι οι συζητήσεις για αυτό το θέμα θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η Ουγγαρία αντιτίθεται σταθερά στις κυρώσεις σε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Στις αρχές Μαρτίου, το ουγγρικό κοινοβούλιο εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από το έδαφος της χώρας.
Ο υπουργός εξωτερικών Péter Szijjártó i εξήγησε ότι η Βουδαπέστη επιδίωκε να εξασφαλίσει την επικράτεια της Υπερκαρπάθιας, όπου ζουν Ούγγροι, καθώς η προμήθεια όπλων μέσω της επικράτειάς της θα γινόταν νόμιμος στρατιωτικός στόχος.

Καταστροφικό το embargo

Την ίδια ώρα υπάρχει σφοδρή αντίδραση από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας όσον αφορά τις συνέπειες του embargo στο ρωσικό diesel
Ευρώπη θα αντιμετωπίσει αύξηση τιμών και έλλειψη πετρελαϊκών προϊόντων λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων της ΕΕ που έχουν τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, δήλωσε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου  το Υπουργείο Ενέργειας της Ουγγαρίας, σημειώνοντας ότι, από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου , η ΕΕ θα απαγορεύσει τις εισαγωγές και επανεξαγωγή προϊόντων επεξεργασμένου πετρελαίου ρωσικής προέλευσης, όπως βενζίνη και diesel.

Καταστροφικές συνέπειες

«Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έλλειψη καυσίμου diesel και αυξανόμενες τιμές για τα προϊόντα πετρελαίου, επειδή το ήμισυ της ζήτησης της ΕΕ για καύσιμο diesel είχε καλυφθεί από ρωσικές πηγές μέχρι τώρα. Λόγω των κυρώσεων, η Ευρώπη πρέπει τώρα να βασίζεται σε άλλες, πιο απομακρυσμένες πηγές, όπως π.χ. όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και η Κίνα, που σημαίνει ότι πλέον θα λαμβάνει καύσιμα από πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε πολύ υψηλότερες τιμές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της ασφάλειας εφοδιασμού», σημείωσε το υπουργείο.
Το υπουργείο πιστεύει ότι η «αναμενόμενη συνέπεια των νέων κυρώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά μπορεί να επηρεάσει την Ουγγαρία σε μακροπρόθεσμη προοπτική».
«Η Ουγγαρία απαιτεί εισαγωγές για να εξασφαλίσει βιώσιμο εφοδιασμό καυσίμων• η αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών των καυσίμων λόγω των κυρώσεων μπορεί επίσης να επηρεάσει την Ουγγαρία», ανέφερε το υπουργείο.
Την Ευρώπη βυθίζεται σε κρίση
Το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση αντιτίθεται στην περαιτέρω επέκταση των ενεργειακών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.
«Η ουγγρική κυβέρνηση αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση των ενεργειακών κυρώσεων.
Οι περιορισμοί δεν έθεσαν τέλος στον πόλεμο, ενώ οι ευρωπαίοι καταναλωτές αντιμετώπισαν απότομη αύξηση των τιμών, ενεργειακή κρίση και διακοπή του εφοδιασμού.
Η αποτυχημένη πολιτική κυρώσεων βυθίζει την Ευρώπη σε κρίση, και επιβαρύνει επιπλέον τις χώρες, τις επιχειρήσεις και τις ευρωπαϊκές οικογένειες», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να στοχεύει στο να επιβάλλει τις κυρώσεις, αλλά στην ενίσχυση της ειρήνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης