Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ αναζητούν τα συντρίμμια του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού

Οι ΗΠΑ αναζητούν τα συντρίμμια του κινέζικου κατασκοπευτικού μπαλονιού
Το μπαλόνι καταρρίφθηκε από ένα καταδιωκτικό F-22 όταν πετούσε σε ύψος 18 χιλιομέτρων.
Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναζητεί τα συντρίμμια του κινεζικού μπαλονιού το οποίο καταρρίφθηκε το Σάββατο από αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας, αφού πέταγε για πολλές ημέρες στον αμερικανικό εναέριο χώρο.
Ο στρατηγός Γκλεν ΒανΧερκ, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αμερική, διευκρίνισε την Κυριακή ότι το πολεμικό ναυτικό διεξάγει «επιχειρήσεις ανάκτησης, με τη βοήθεια του αμερικανικού λιμενικού, προκειμένου να ασφαλίσει την περιοχή και να διατηρήσει τη δημόσια ασφάλεια».
Το μπαλόνι καταρρίφθηκε από ένα καταδιωκτικό F-22 όταν πετούσε σε ύψος 18 χιλιομέτρων.
Τα συντρίμμια του έπεσαν περίπου 11 χιλιόμετρα από τις ακτές, σε μια ακτίνα επίσης 11 χιλιομέτρων, σε σχετικά αβαθή νερά.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι το οποίο «χρησιμοποιούσε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε μια προσπάθεια να παρακολουθήσει στρατηγικές εγκαταστάσεις» στις ΗΠΑ. Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, το οποίο ξέφυγε από την τροχιά του.
Την Παρασκευή η πολεμική αεροπορία της Κολομβίας ανακοίνωσε επίσης ότι εντόπισε ένα άλλο αντικείμενο, το οποίο είχε «παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά ενός μπαλονιού». Το αντικείμενο αυτό πετούσε σε ύψος 17 χιλιομέτρων και με μέση ταχύτητα 46 χιλιομέτρων την ώρα, επεσήμανε η κολομβιανή πολεμική αεροπορία.
Το περιστατικό επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις. Εξαιτίας του ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, η πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης