Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ακραία πολιτική κρίση η Ινδία, λόγω του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στην Iστορία - Συστημικός πλέον ο κίνδυνος

Σε ακραία πολιτική κρίση η Ινδία, λόγω του μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στην Iστορία - Συστημικός πλέον ο κίνδυνος
Στα 110 δισ. δολάρια φτάνουν οι μέχρι στιγμής ζημιές του Ομίλου Adani από την κρίση
Σχετικά Άρθρα
Σε πολιτική κρίση που πλήττει την Ινδία και σε απειλή για την κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Modi μετατρέπεται η οικονομική κρίση που πλήττει τον Όμιλο Adani, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διακόπτουν τη λειτουργία της Βουλής  και χιλιάδες μέλη τους να βγαίνουν στους δρόμους για να πιέσουν για τη διερεύνηση των καταγγελιών στις οποίες προχώρησε αμερικανικό fund  εναντίον του ινδικού ομίλου που τον παρασύρουν με ταχύτατους ρυθμούς προς την πλήρη κατάρρευση.
Οι μετοχές των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Gautam Adani βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση μετά την έκθεση της Hindenberg Research στις 24 Ιανουαρίου, με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν ως τώρα τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, πυροδοτώντας φόβους για ευρύτερη μόλυνση της ινδικής χρηματιστηριακής αγοράς και οικονομική κρίση στην Ινδία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης και διέκοψαν τη λειτουργία της Βουλής, κατηγορώντας τον Ινδό πρωθυπουργό Narendra Modi για «στενούς δεσμούς» με τον Adani από τους οποίους «έχει αποκομίσει προσωπικά οφέλη».
Οι διαδηλωτές εξέφρασαν επίσης την οργή τους για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις κρατικέςεταιρείες Life Insurance Corporation και την State Bank of India στον Όμιλο Adani.
Η Hindenberg Research έχει κατηγορήσει τον Adani για χειραγώγηση μετοχών, χρήση φορολογικών παραδείσων και προβλήματα χρέους, κατηγορίες που ο ίδιος ο Adani έχει απορρίψει με λεπτομερείς διαψεύσεις.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Modi ότι είχε όφελος λόγω στενών δεσμών με τον Adani

Ο δισεκατομμυριούχος Gautam Adani και ο πρωθυπουργός Narendra Modi προέρχονται από το ίδιο κράτος και ο Adani έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς των αντιπάλων του Modi ότι είχε ωφεληθεί από τους στενούς δεσμούς τους.
Η κυβέρνηση του Modi έχει επίσης αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι έχει ευνοήσει τον Adani.
«Ο απλός άνθρωπος έχει επενδύσει τα χρήματά του στην εταιρεία του επιχειρηματία Gautam Adani και η κυβέρνηση προσπαθεί να τον σώσει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει τον επιχειρηματία Adani και όχι τον απλό άνθρωπο», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής του Κογκρέσου του Uttar Pradesh, Shiv Panday. όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Χιλιάδες μέλη του κόμματος του Κογκρέσου διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων έξω από πολλά γραφεία της κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας Life Insurance Corporation και της κρατικής τράπεζας State Bank of India,  οι οποίες έχουν έκθεση σε εταιρείες του ομίλου Adani.
Η κρατική ασφαλιστική LIC κατέχει μερίδιο 4,23% στη εμβληματική εταιρεία Adani, μερίδιο 9,14% στην Adani Ports και 5,96% στην Adani Total Gas.
Η SBI δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συνολική της έκθεση στον Όμιλο Adani ήταν 0,9% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων της, ή περίπου 270 δισεκατομμύρια ρουπίες (3,30 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η LIC και η SBI δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Όμιλος  Adani θα προπληρώσει τους ομολογιούχους για να ηρεμήσει την αγορά

Ξεχωριστά, μια κίνηση του Ομίλου Adani τη Δευτέρα 6/2/23 για να ηρεμήσει τους ανήσυχους επενδυτές απέτυχε να ανακόψει την κατρακύλα των μετοχών του Ομίλου.
Ο Όμιλος συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα προπληρώσει ομολογιακά δάνεια ύψους περίπου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ελήφθησαν έναντι ενεχυριασμένων μετοχών στα λιμάνια και την ειδική οικονομική ζώνη του Adani, Adani Transmission και Adani Green Energy, επιτρέποντάς στους επενδυτές να λάβει πίσω τις μετοχές τους.
Οι μετοχές της Adani Enterprises έκλεισαν με πτώση 0,9% σήμερα 6/2/23 μετά την πτώση έως και 9,6% κατά τις πρώτες ώρες της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης.
Η Adani Transmission σημείωσε πτώση 10%, ενώ η Adani Green, η Adani Total Gas,  η Adani Power και η Adani Wilmar κατέγραψαν πτώση 5% η καθεμία.
Αντίθετα, η Adani Ports σημείωσε άνοδο 9,3%, η μόνη μετοχή που άλλαξε την τάση.
Η κρίση έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη φήμη για τον 60χρονο Adani, του οποίου η περιουσία είχε αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια καθώς επέκτεινε τα επιχειρηματικά συμφέροντα του ομίλου του σε πλήθος παραγωγικούς κλάδους, από τα λιμάνια μέχρι τα ορυχεία.

Συστημικός πλέον ο κίνδυνος

Ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani είδε την καθαρή του αξία να εξανεμίζεται κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Adani έγινε μακράν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο πίσω από τον Elon Musk με περιουσία που υπολογίζεται σε 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτή η περιουσία αποτιμάται στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια στις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Έχουν εξανεμιστεί, δηλαδή, συνολικά 91 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έξι μήνες.
Αλλά η πραγματική απώλεια έχει γίνει τις τελευταίες 10 ημέρες.
Από τις 24 Ιανουαρίου, ο Adani είδε την καθαρή του αξία να πέφτει κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αποκαλύψεις Hindenburg Research

Αυτή η πτώση συνδέεται με την αναταραχή στην οποία οι κατηγορίες για απάτη που διατυπώθηκαν από την Hindenburg Research έχουν βυθίσει τον όμιλο που ίδρυσε ο μεγιστάνας.
Η Hindenburg, στις 24 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι είχε σορτάρει μετοχές του ομίλου Adani μέσω ομολόγων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και παράγωγων μέσων που δεν διαπραγματεύονται στην Ινδία.
Αυτό σημαίνει ότι η επενδυτική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, γνωστή ως short-seller, ποντάρει σε βραχυπρόθεσμη πτώση των τιμών των μετοχών αυτών.
Ο short-seller ισχυρίζεται ότι ο όμιλος έχει χρησιμοποιήσει εταιρείες-βιτρίνες σε φορολογικούς παραδείσους για να αυξήσει τα έσοδά του και να χειραγωγήσει τις τιμές των μετοχών των διαφόρων οντοτήτων του.
Η έκθεση περιγράφει ένα πλέγμα εικονικών οντοτήτων με έδρα την Καραϊβική, τον Μαυρίκιο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ελέγχονται από την οικογένεια Adani.
"Αποκαλύψαμε στοιχεία για θρασύτατη λογιστική απάτη, χειραγώγηση μετοχών και ξέπλυμα χρήματος στην Adani, που λάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια δεκαετιών", έγραψε η Hindenburg.
"Η Adani κατάφερε αυτό το γιγαντιαίο κατόρθωμα με τη βοήθεια των αρωγών της κυβέρνησης και μιας βιομηχανίας διεθνών εταιρειών που διευκολύνουν αυτές τις δραστηριότητες", δήλωσε ο Hindenburg.

Μεγάλο το πλέγμα των επιχειρήσεων

Ο όμιλος Adani Group απέρριψε τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους και απείλησε να ασκήσει όλα τα δυνατά ένδικα μέσα στα ινδικά δικαστήρια.
"Δεν πρόκειται απλώς για μια αδικαιολόγητη επίθεση σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά για μια υπολογισμένη επίθεση στην Ινδία, στην ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την ποιότητα των ινδικών θεσμών, καθώς και στην αναπτυξιακή ιστορία και τις φιλοδοξίες της Ινδίας", δήλωσε ο Όμιλος Adani, σε μια έκθεση 413 σελίδων, στις 29 Ιανουαρίου.
Οι κατηγορίες οδήγησαν σε ξεπούλημα των οντοτήτων που αποτελούν την αυτοκρατορία Adani.
Η τελευταία έχασε περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της σε λιγότερο από 10 συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης.
Η Adani Enterprises, η ναυαρχίδα του ομίλου αυτού, έχει χάσει περισσότερο από το 60% της χρηματιστηριακής της αξίας, ή περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια, από τις 24 Ιανουαρίου.
Ο πλούτος του Adani αποτελείται ουσιαστικά από τις συμμετοχές του στις εταιρείες αυτές.
Του ανήκει το 64% της Adani Enterprises, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων FactSet.

Η Vanguard και η BlackRock είναι μέτοχοι

Αλλά η οικογένεια Adani δεν είναι η μόνη που επηρεάζεται από τις αποτυχίες του ομίλου της.
Οι διεθνείς επενδυτές είναι εκτεθειμένοι σε αυτή την κατρακύλα όπως και δύο γκρίζοι θεσμικοί επενδυτές στη Wall Street.
Αυτοί είναι ο όμιλος Vanguard και η BlackRock.
Και οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 κορυφαίων μετόχων των επιχειρήσεων Adani.
Η Vanguard κατέχει το 0,75% της Adani Enterprises, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που ενημερώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου.
Η BlackRock είναι μέτοχος της εταιρείας μέσω δύο θυγατρικών της: Η BlackRock Fund Advisors που κατέχει 0,57% και η BlackRock Advisors (U.K.) Ltd είναι μέτοχος με ποσοστό 0,17%.
Ούτε η Vanguard ούτε η BlackRock έχουν ακόμη επικοινωνήσει σχετικά με πιθανές απώλειες που σχετίζονται με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της Adani Enterprises.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης