Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγάλοι κίνδυνοι της δεκαετίας για τους επενδυτές - Nuveen: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρέφεται από τις «πράσινες» πολιτικές

Οι μεγάλοι κίνδυνοι της δεκαετίας για τους επενδυτές - Nuveen: Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να τρέφεται από τις «πράσινες» πολιτικές
Οι τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και  το υψηλό κόστος για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της γεωργίας και των κτιρίων θα συνεχίσουν για χρόνια να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
H παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε σταυροδρόμι.
Μετά από ένα χρόνο μάχης με τον υψηλό πληθωρισμό που οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν την πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης των επιτοκίων τους των τελευταίων δεκαετιών, ορισμένοι επενδυτές αρχίζουν να πιστεύουν στο σενάριο της «ήπιας προσγείωσης» που σημαίνει ότι θα αποφευχθεί μια βαθειά ύφεση.
Από την άλλη μεριά όμως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούν ότι δεν έχουν τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις επιτοκίων και αν κυρήξουμε πρόωρα τη νίκη κατά του πληθωρισμού, το κόστος για την οικονομία θα αυξηθεί.
Το Bloomberg ρώτησε τρεις εξέχοντες επενδυτές, που διαχειρίζονται συλλογικές επενδύσεις δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σχετικά με τον ποιο μεγάλο κίνδυνο βλέπουν να έρχεται σε πέντε έως δέκα χρόνια.
Να τι απάντησε η Saira Malik, Chief Investment Officer της Nuveen, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως επενδυτικές εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων.

Πώς οι κλιματικοί κίνδυνοι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό

Ανησυχώ για την κλιματική αλλαγή και την πορεία που ακολουθούμε για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Θα επηρεάσει τρεις βασικούς τομείς: τα ακίνητα, την οικονομία και τον πληθωρισμό.
Ανησυχούμε για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία γιατί αποτελούν μέρος του προβλήματος και της λύσης.
Η γεωργική γη, η γεωργία και τα ακίνητα είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκπομπών αερίων ρύπων.
Η υποδομή γίνεται μέρος της λύσης καθώς ηλεκτρίζουμε το δίκτυο.
Αν ρίξουμε μια ματιά στον πληθωρισμό, αντιλαμβανόμαστε ότι οι σφιχτές προμήθειες εισροών τόσο για την πράσινη ενέργεια όσο και την παραδοσιακή ενέργεια θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό στο μέλλον.
Η οικονομία θα επηρεαστεί από την αστάθεια της κλιματικής αλλαγής καθώς και από γεωπολιτικές συγκρούσεις, καθώς ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην συμφωνήσουν στην πορεία προς χαμηλότερες εκπομπές.
Υπάρχουν επίσης οι μέτοχοι που ψηφίζουν όπως θέλουν και διάφοροι τρόποι σκέψης των εταιρειών σχετικά με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Πετρέλαιο και τιμές των μετάλλων θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό

Η διαδρομή από την παραδοσιακή ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι μακρά.
Θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε πετρέλαιο.
Πιστεύουμε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλότερες από το προηγούμενο εύρος των 60 ως 80 δολαρίων το βαρέλι και ότι θα φτάνουν ως τα 100 δολάρια.
Αυτές οι τιμές όμως δημιουργούν πληθωριστικό κύμα.
Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλιακών και αιολικών συστημάτων, τις υποδομές του δικτύου και τα υβριδικά οχήματα και μπαταρίες είναι το κοβάλτιο, ο χαλκός, το λίθιο και το νικέλιο.
Τα τελευταία 25 χρόνια, η παραγωγή χαλκού στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 50%, αλλά αναμένουμε ότι η ζήτηση θα διπλασιαστεί μέχρι το 2035 λόγω της ζήτησης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Από την ανακάλυψη ενός κοιτάσματος μέχρι την παραγωγή του χαλκού από ένα ορυχείο μεσολαβούν 16 χρόνια.
Επομένως, οι τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να επιδεινώνουν το ήδη υψηλό πρόβλημα πληθωρισμού που έχουμε.
Μπρούμε να καταμετρήσουμε και πολλά θετικά πράγματα, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν η μεγαλύτερη νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία των ΗΠΑ, και η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει στο μηδενισμό του αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050.

Απαιτείται πράσινες μετασχηματισμός και στα ακίνητα, με υψηλό κόστος

Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται πλήρης μεταμόρφωση της οικονομίας μας.
Και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους δεν είμαστε προετοιμασμένοι.
Η γεωργική γη και η ακίνητη περιουσία είναι σημαντικά επειδή είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών.
Η γεωργική γη είναι υπεύθυνη για το 20% των αερίων του θερμοκηπίου και είναι ο Νο. 1 εργοδότης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα ακίνητα ευθύνονται για περίπου το 40% των παγκόσμιων εκπομπών.
Και το 80% των κτιρίων που υπάρχουν σήμερα θα παραμείνουν ως το 2050.
Επομένως, πρέπει για αυτά τα κτίρια να γίνει μια μετάβαση σε χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και όχι απλώς να κατασκευάσουμε νεότερα πράσινα κτίρια.
Για να κάνουν αυτή τη μετάβαση οι εταιρείες ακινήτων, θα έχουν υψηλό κόστος που θα ανέρχεται ώς το 20% της καθαρής αξίας ενεργητικού ενός κτιρίου.
Από την άλλη μεριά όμως, δεν μπορούν και να το αποφύγουν. 
Οι εταιρείες που θα σχηματιστούν και θα συνεχίσουν να εκσυγχρονίζονται, ώστε να μπορούν να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα, θα είναι οι νικητές.
Όσες δεν τα καταφέρουν θα καταλήξουν με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, περιουσιακά στοιχεία με χαμηλές αποτιμήσεις και στο τέλος θα μείνουν πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης