Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 7,5% - «Σήμα» για μελλοντικές αυξήσεις

Ρωσία: Αμετάβλητα επιτόκια στο 7,5% - «Σήμα» για μελλοντικές αυξήσεις
Η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 5,0-7,0%
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 7,5% την Παρασκευή, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια το 2023, καθώς το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και το ασθενέστερο ρούβλι δημιουργούν πληθωριστικούς κινδύνους.
Το 2022, η τράπεζα αντέστρεψε σταδιακά μια έκτακτη αύξηση του επιτοκίου στο 20% που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία και την επιβολή εκτεταμένων δυτικών κυρώσεων ως απάντηση.
Τώρα διατηρεί τα επιτόκια σταθερά στο 7,5% από την τελευταία μείωση τον Σεπτέμβριο.
Η Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 5,0-7,0%, διατηρώντας τις ελπίδες ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 4% το 2024.
Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφωνόταν στο 11,8% στις 6 Φεβρουαρίου, ανέφερε.

Προσεχώς αυξήσεις

"Εάν ενταθούν οι προπληθωριστικοί κίνδυνοι, η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την αναγκαιότητα αύξησης του βασικού επιτοκίου στις προσεχείς συνεδριάσεις της", ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.
Ανέφερε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν και πάλι, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας οι εξωτερικοί περιορισμοί στο δυναμικό της ρωσικής οικονομίας να αποδειχθούν ισχυρότεροι από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως.
Η τράπεζα βλέπει τώρα το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 7,0%-9,0% φέτος, από 6,5%-8,5% στην προηγούμενη πρόβλεψη.
Η τράπεζα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2023 μεταξύ αύξησης 1,0% και συρρίκνωσης 1,0%, από μείωση 1,0%-4,0% προηγουμένως.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος.
Η απόφαση ήρθε σε συμφωνία με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τόσο το πιο hawkish σήμα όσο και τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης