Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη χειρότερη εβδομάδα του 2023 – Στο +0,11% ο S&P, o Νasdaq -0,8%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, στη χειρότερη εβδομάδα του 2023 – Στο +0,11% ο S&P, o Νasdaq -0,8%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, με τις μετοχές να διανύουν τη χειρότερη εβδομάδα τους το 2023.
Ο φόβος του πληθωρισμού, μετά και την εβδομαδιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, συνεχίζει να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών, ενώ παράλληλα η Federal Reserve υπόσχεται περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.
Ανησυχία γεννά επίσης η περαιτέρω διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος...
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε αύξηση +0,50%, στις 33.869 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,22%, στις 4.090 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,61%, στις 11.718 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις 20,53 μονάδες.
Καταγραφή_70.JPG
Σε επίπεδο μετοχών, η Lyft σημείωσε βαριές απώλειες 36,44% μετά από μια απογοητευτική έκθεση για το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η Expedia είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 8,55%αφού τα κέρδη και τα έσοδά της έπεσαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.
Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Chevron (2,10%), Walgreens Boots Alliance (2,07%) και UnitedHealth (1,75%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Salesforce (-3,82%) και Disney (-2,08%).
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,73% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα μία μονάδα βάσης στο 4,50%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 2,1% στα 79,72 δολ. (εβδομαδιαίο «άλμα» σχεδόν 9%)

ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε δεύτερη σερί πτώση και συγκεκριμένα κατά 0,2% στα 1.874 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0675 δολ.

Στα μάκρο, η Στατιστική Υπηρεσία Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναθεώρησε τον μηνιαίο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τον Δεκέμβριο σε +0,1% από -0,1%, με βάση επικαιροποιημένους παράγοντες εποχικής προσαρμογής.
Για την ίδια περίοδο, ο δομικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο +0,4% από +0,3%, όπως αναφέρει το Reuters.
H καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών τον Φεβρουάριο 2023.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε στις 66,4 μονάδες από 64,9 τον Ιανουάριο. 
Οι προσδοκίες για την πορεία του πληθωρισμού σε βάθος ενός έτους αυξήθηκαν στο 4,2% από 3,9%, αλλά παρέμειναν αρκετά κάτω από τα επίπεδα τα οποία παρατηρήθηκαν στο τελευταίο εξάμηνο του περασμένου έτους. 

Πρωτοφανή διόγκωση κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τους πρώτους τέσσερις μήνες (Οκτώβριος 2022-Ιανουάριος 2023) του οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα 10/2 το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα, το ποσό ανήλθε σε 460 δισεκ. δολάρια για το τετράμηνο, αυξημένο κατά 78% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν.
Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 3% (1,47 τρισεκ. δολάρια), ενώ τα έξοδα αυξήθηκαν κατά 9% (1,9 τρισεκ. δολάρια).
Υπενθυμίζεται πως το δημοσιονομικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση το οικονομικό έτος 2022 (Οκτώβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022), καθώς διαμορφώθηκε στα 1,4 τρισεκ. δολάρια έναντι 2,6 τρισεκ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η οικονομική αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Δεκέμβριο ενέτεινε τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση το 2023.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 1,4% στις 15.307 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,36% στις 7.882 μονάδες.
Στις 7.130 μονάδες με πτώση 0,82% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,86% στις 27.268 μονάδες.
αδσ.JPG
Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε περαιτέρω κατά 1%, συνεχίζοντας sell off της Πέμπτης, αφού η ελβετική τράπεζα κατέγραψε τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Η πληγείσα από το σκάνδαλο τράπεζα προειδοποίησε επίσης την Πέμπτη ότι περαιτέρω "σημαντική" ζημία είναι πιθανή φέτος, δεδομένων των επιπέδων των εκροών, γεγονός που ώθησε την ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA να δηλώσει ότι "παρακολουθεί πολύ στενά τις τράπεζες κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων".
Παραμένοντας στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε κατά 5,8% αφού η First Abu Dhabi Bank, ο μεγαλύτερος πιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε ότι δεν αξιολογεί επί του παρόντος μια πιθανή προσφορά για τον βρετανικό πιστωτικό οργανισμό, διαψεύδοντας τις εικασίες για μια πιθανή σύνδεση.

Στα μάκρο, τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο απέφυγε οριακά να εισέλθει σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς η οικονομία της χώρας παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη κατά τους τρεις αυτούς τελευταίους μήνες του έτους, μετά από πτώση 0,3% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η οικονομία συρρικνώθηκε απότομα τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας πτώση 0,5% τον μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση, η οποία θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης