Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα - Το θεώρησαν μεγάλη απειλή

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο πάνω από την Αλάσκα -  Το θεώρησαν μεγάλη απειλή
Ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε πάνω από την Αλάσκα
Σχετικά Άρθρα
Μετά το κινεζικό μετεωρολογικό μπαλόνι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden διέταξε την κατάρριψη αγνώστου αντικειμένου πάνω από την Αλάσκα που θεωρήθηκε «απειλή για την πολιτική αεροπορία».
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή (10/2/2023) ότι ο αμερικανικός στρατός κατέρριψε ένα άγνωστο αντικείμενο που πετούσε πάνω από την Αλάσκα, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ το βράδυ της Πέμπτης (9/2), κατόπιν εντολής του Biden.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν το άγνωστο αντικείμενο ήταν ένα αερόστατο, «αλλά ταξίδευε σε ύψος που το καθιστούσε πιθανή απειλή για τα πολιτικά αεροσκάφη», σύμφωνα με τους New York Times.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε την εντολή κατάρριψης για προληπτικούς λόγος, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Υπενθυμίζεται, πως προηγήθηκε η κατάρριψη του κινεζικού αερόστατου στα ανοιχτά της αμερικανικής ανατολικής ακτής το Σάββατο (4/2/2023).

Είχε το μέγεθος αυτοκινήτου

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν προσδιορίζουν τη φύση του ιπτάμενου αντικειμένου ή εάν ήταν πιθανώς ένα ακόμα μετεωρολογικό μπαλόνι.
Η Κίνα εξακολουθεί να επιμένει ότι το προηγούμενο μπαλόνι ήταν ξεκάθαρα μετεωρολογικό και βγήκε εκτός πορείας.
Άλλος αξιωματούχος σχολιάζοντας το δεύτερο αντικείμενο που παραβίασε τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα, έκανε λόγο για «ταχέως εξελισσόμενη» κατάσταση.
«Δεν είναι ξεκάθαρο εάν το αντικείμενο προερχόταν από μια αντίπαλη δύναμη ή από μια εμπορική ή ερευνητική επιχείρηση , είπε ο αξιωματούχος», αναφέρουν οι New York Times.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την παραβίαση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ σχετικά σύντομη και δεν μπορούσαν εύκολα να προσδιορίσουν τι ήταν.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν μια ομάδα ανάκτησης μπορεί να έχει πρόσβαση στο καταρριφθέν αντικείμενο ή αν έλαβε χώρα πάνω από το νερό ή τη γη.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας John Kirby είπε ότι η κατάρριψη έγινε κατόπιν εντολής του προέδρου επειδή θεωρήθηκε ότι το αντικείμενο αυτό συνιστούσε απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών.
Το αντικείμενο, που είχε μέγεθος περίπου όσο ένα μικρό αυτοκίνητο, καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν στο βορειοανατολικό άκρο της Αλάσκας, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά.
Ο Kirby είπε στους δημοσιογράφους ότι ακόμη είναι άγνωστες πολλές λεπτομέρειες, αλλά οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μάθουν περισσότερα αφού περισυλλέξουν τα συντρίμμια που έπεσαν σε αμερικανικά χωρικά ύδατα.

Κατερρίφθη από F -22

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ταξίαρχος Pat Ryder έδωσε πρόσθετες λεπτομέρειες για την κατάρριψη του αγνώστου αντικειμένου.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα ενός δεύτερου κινεζικού μπαλονιού, ο Ryder είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επικοινωνήσει με την Κίνα για το τελευταίο αντικείμενο.
Ο Λευκός Οίκος είπε επίσης ότι η ιδιοκτησία του δεν έχει αποδειχθεί.
Ο Ryder επανέλαβε επιπλέον πως το αεροσκάφος είχε θεωρηθεί ως κίνδυνος για την πολιτική αεροπορία και ότι καταρρίφθηκε από ένα μαχητικό F-22 με πύραυλο sidewinder.
Επίσης απογειώθηκαν στρατιωτικά ελικόπτερα CH-47 για να ανακτήσουν τα συντρίμμια από το «αντικείμενο» που καταρρίφθηκε στη Βορειοανατολική Αλάσκα στα παγωμένα νερά κοντά στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.
Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή (10/2) οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ερευνήσουν κινεζικές εταιρείες που θεωρούνται ότι συνδέονται με την κατασκευή του μπαλονιού που καταρρίφθηκε στις 4/2/2023. Ο κινεζικός δορυφόρος και η Χαβάη

Στα τέλη του περασμένου μήνα, μυστηριώδεις πράσινες ακτίνες laser εντοπίστηκαν από την ψηλότερη κορυφή της Χαβάης.
Οι ειδικοί είπαν αρχικά ότι οι ακτίνες laser εκπέμπονται από ένα διαστημικό σκάφος της NASA ή αμερικανικό δορυφόρο.
Ωστόσο αυτό αποδείχθηκε λανθασμένο και στη συνέχεια τα στοιχεία να αποκάλυψαν έναν κινεζικό δορυφόρο.
Οι ειδικοί του διαστήματος στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας (NAOJ) έγραψαν αρχικά στο Twitter στις 30 Ιανουαρίου 2023 ότι η κάμερα Subaru-Asahi Star «συνέλαβε πράσινα φώτα laser στον συννεφιασμένο ουρανό πάνω από τη Maunakea της Χαβάης.
Τα φώτα πιστεύεται ότι προέρχονται από δορυφόρο.
Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα αργότερα, το NAOJ εξέδωσε μια διόρθωση στο YouTube που όριζε ότι οι ακτίνες laser δεν προέρχονταν από διαστημικό φορέα των ΗΠΑ, αλλά ο «πιθανότερος υποψήφιος» ήταν ένας «κινεζικός δορυφόρος Daqi-1/AEMS».
Ένας επιστήμονας της NASA που εργάζεται στον τοπογραφικό δορυφόρο ICESat-2 ATLAS, μαζί με συναδέλφους του έκαναν μία προσομοίωση τροχιάς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα laser προέρχονται από τον κινεζικό δορυφόρο Daqi-1/AEMS.
«Εκτιμούμε πραγματικά τις προσπάθειές τους για την αναγνώριση του φωτός.
Λυπούμαστε για τη σύγχυσή μας σχετικά με αυτό το γεγονός και τον πιθανό αντίκτυπό του στην ομάδα του ICESat-2».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης