Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κι’ όμως στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού, που τόσο πολύ ενόχλησε τις ΗΠΑ, συμμετείχε αμερικανική εταιρεία

Κι’ όμως στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού, που τόσο πολύ ενόχλησε τις ΗΠΑ, συμμετείχε αμερικανική εταιρεία
Πάγωσαν με την πιθανότητα αυτή Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τις αποκαλύψεις
Σχετικά Άρθρα
Γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, πως αμερικανική εταιρεία έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού που πέταξε πάνω από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ για μέρες πριν καταρριφθεί.
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Josh Hawley από τη Μοντάνα και Dan Sullivan από την Αλάσκα συμμετείχαν σε μια διαβαθμισμένη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών στις 9 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε από αξιωματούχους του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, του Πενταγώνου και του Υπουργείο εξωτερικών.
Μετά την ενημέρωση, ο Sullivan είπε στους δημοσιογράφους ότι τέθηκε το ερώτημα εάν αμερικανικές εταιρείες βοήθησαν στην κατασκευή του κινεζικού μπαλονιού, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν οριστική απάντηση.
«Οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα πρέπει να βοηθούν στην κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων που χρησιμοποιούνται εναντίον των πολιτών τους», είπε ο Sullivan σύμφωνα με το Fox News.
«Ίσως δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί για αυτό… αλλά κάποιος το ρώτησε και κανείς, κανείς σε εκείνη την ενημέρωση δεν είπε: «Ω, δεν είναι πρόβλημα».
Ο Hawley επιβεβαίωσε αργότερα στο Fox ότι η ερώτηση έγινε από έναν γερουσιαστή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.
Ο γερουσιαστής του Μιζούρι πρόσθεσε ότι «ανησυχεί» για την πιθανότητα να κατασκευαστεί το μπαλόνι με κάποια μορφή βοήθειας των ΗΠΑ.
«Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποια οριστική απάντηση σε αυτό», σημείωσε ο Hawley προτού προσθέσει ότι ήταν μια «πολύ ανησυχητική πιθανότητα».

Το ιστορικό

Το κινεζικό μετεωρολογικό – κατασκοπευτικό κατά τις ΗΠΑ - μπαλόνι, ύψους 200 ποδιών, εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ βόρεια των Αλεούτιων Νήσων στις 28 Ιανουαρίου και πέταξε πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά, προτού εισέλθει ξανά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από το Αϊντάχο στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Το αερόστατο επέπλεε πάνω από τη Μοντάνα και αρκετές πολιτείες της Midwest, προτού καταρριφθεί από μαχητικό αεροσκάφος F-22 περίπου έξι ναυτικά μίλια από την ακτή της Νότιας Καρολίνας στις 4 Φεβρουαρίου.
Ενώ ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακτήσει τα συντρίμμια από το μπαλόνι, το State Department έχει ήδη πει ότι το μπαλόνι είχε πολλαπλές κεραίες που μπορούσαν να παρακολουθούν τα σήματα επικοινωνίας.

Κριτική στον Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δέχεται σφοδρή κριτική από τους Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε λάβει πιο γρήγορα μέτρα αντί να αφήσει το μπαλόνι να περιπλανάται για μέρες.
Ωστόσο, ο γερουσιαστής Chris Murphy από το Κονέκτικατ εκτίμησε ότι ο Biden αποφάσισε σωστά να καταρρίψει το αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.
«Μόλις άφησα τη διαβαθμισμένη ενημέρωση για το μπαλόνι της Κίνας. Όλα όσα έμαθα επιβεβαιώνουν ότι ο Biden έκανε τη σωστή επιλογή», έγραψε ο Murphy στο Twitter.

Οι εξι κινεζικές εταιρείες που μπήκαν στη «μαύρη λίστα»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 τη«μαύρη λίστα» που περιλαμβάνει έξι κινεζικές οντότητες καθώς συμφώνα με τις αμερικανικές αρχές συνδέονται με τα αεροδιαστημικά προγράμματα της χώρας ως μέρος των αντιποίνων για ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο  που ταξίδεψε σε πολλές πολιτείες προτού καταρριφθεί.
Οι έξι οντότητες είναι η Beijing Nanjiang Aerospace Technology Co., η China Electronics Technology Group Corporation 48th Research Institute, η Dongguan Lingkong Remote Sensing Technology Co., η Eagles Men Aviation Science and Technology Group Co., η Guangzhou Tian-Hai-Xiang Aviation Technology Co. και Shanxi Eagles Men Aviation Science and Technology Group Co.
Οι οικονομικοί περιορισμοί θα καταστήσουν πιο δύσκολο για τις πέντε εταιρείες και ένα ερευνητικό ινστιτούτο να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογική υποδομή κατασκευασμένη στις ΗΠΑ.
Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας ανέφερε σε ένα δελτίο τύπου ότι οι έξι οντότητες στοχοποιούνται για «υποστήριξη των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Κίνας, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με αεροδιαστημικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων αερόπλοιων και μπαλονιών και συναφών υλικών και εξαρτημάτων, που χρησιμοποιούνται από το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατός (PLA) για πληροφορίες και αναγνώριση».
Το γραφείο επισήμανε ότι η απόφαση προστατεύει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και στέλνει ένα «σαφές μήνυμα στις εταιρείες και σε άλλους ενδιαφερόμενου φορείς παγκοσμίως».
«Η χρήση αερόστατων σε μεγάλο υψόμετρο από την Κίνα παραβιάζει την κυριαρχία μας και απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια, Alan Estevez.
«Η σημερινή δράση καθιστά σαφές ότι οι οντότητες που επιδιώκουν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία των ΗΠΑ θα αποκοπούν από την πρόσβαση στις τεχνολογίες των ΗΠΑ».
Ειδικοί πράκτορες του FBI που έχουν περιληφθεί στην ομάδα ανταπόκρισης στο γεγονός αποδεικτικών στοιχείων επεξεργάζονται ακόμη το υλικό
Η ενέργεια είναι πιθανό να μεγαλώσει τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ  και την Κίνα μετά την κατάρριψη του αερόστατου το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ενώ οι ΗΠΑ δήλωσσν ότι το μπαλόνι ήταν εξοπλισμένο για να ανιχνεύει και να συλλέγει σήματα πληροφοριών, η Κίνα ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για μετεωρολογικό σκάφος που βρέθηκε εκτός πορείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης