Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εποχή της αναταραχής στη Wall Street παρήλθε - Αβέβαιο όμως εάν θα αρχίσει νέα bull market

Η εποχή της αναταραχής στη Wall Street παρήλθε - Αβέβαιο όμως εάν θα αρχίσει νέα bull market
Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν μια οικονομική πραγματικότητα όπου η ανάπτυξη θα επιμείνει την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να προωθήσουν την περιοριστική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Η αναζωπύρωση της πίεσης προς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εντείνει τη μάχη για τον πληθωρισμό στη δίνη μιας ακόμη ανθεκτικής οικονομίας αναγκάζει τους επαγγελματίες της Wall Street να επανεξετάσουν το τοπίο των χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Μετά από μια ανησυχητική έκθεση για τις τιμές καταναλωτή, οι επενδυτές ομολόγων αύξησαν τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 5% και θα παραμείνουν εκεί.
Η απόδοση του διετούς κρατικού επιτοκίου αυξήθηκε εκ νέου, με τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί - μια μεταστροφή από τα αμφίβολα στοιχήματα που είχαν τοποθετηθεί μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Η εικόνα δεν είναι καθόλου τόσο ξεκάθαρη στις μετοχές, όπου οι ταύροι και οι αρκούδες μάχονται για το τι έχει μεγαλύτερη σημασία: η αύξηση των επιτοκίων ή μια οικονομία που τον περασμένο μήνα αναπτύχθηκε αρκετά γρήγορα ώστε να δημιουργήσει μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας.
Η συνεδρίαση της 14ης Φεβρουαρίου 2023 αντανακλούσε κάθε πλευρά της συζήτησης με τον S&P 500 αρχικά να ανεβαίνει, στη συνέχεια να βυθίζεται και στη συνέχεια να αναπηδά και πάλι, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις ακόμα υψηλές τιμές καταναλωτή έναντι των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων και των κερδών που δεν δίνουν κανένα σημάδι σοβαρής επιβράδυνσης.
90fe0a705969402285b591fc6a329ab7.webp
Barclays: Ισχυρή η ανάπτυξη

Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν μια οικονομική πραγματικότητα όπου η ανάπτυξη θα επιμείνει την ίδια στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να προωθήσουν την περιοριστική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ένα σενάριο γνωστό ως μη προσγείωση.
Η τράπεζα αύξησε τόσο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
"Οι προσδοκίες της αγοράς φαίνεται να έχουν μετακινηθεί από τη σκληρή προσγείωση, στην ήπια προσγείωση και τώρα στη μη προσγείωση - το καθεστώς της ανθεκτικής ανάπτυξης και του υψηλότερου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πληθωρισμού - το οποίο είναι κάπως υποστηρικτικό για τις μετοχές", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau.
"Τα τελευταία στοιχεία του ΔΤΚ διατηρούν το status quo από αυτή την άποψη".
Ένα ράλι πέντε εβδομάδων από την έναρξη του έτους επιβεβαιώνει αυτήν την εκτίμηση, αλλά είναι δύσκολο να πούμε ότι η αγορά έχει δώσει ένα αποφασιστικό μήνυμα.
Προς το παρόν, οι στρατηγικοί αναλυτές υποδηλώνουν ότι περαιτέρω κέρδη θα είναι πιο δύσκολο να προκύψουν, την ίδια στιγμή που είναι λιγότερο επιφυλακτικοί για ένα μεγάλο sell off.
Εν αναμονή μιας πιο περιοριστικής πολιτικής πορείας, η Morgan Stanley άλλαξε σε ουδέτερη τη σύσταση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα από overweight και αναμένει ότι οι επενδυτές θα μειώσουν τις θέσεις τους σε βραχυπρόθεσμους τίτλους, καθώς υποχωρούν από την ιδέα μιας επικείμενης στροφής πολιτικής.
"Η συζήτηση στην αγορά πιθανότατα στρέφεται στην ευαισθησία της οικονομίας στα επιτόκια και στο κατά πόσον το ουδέτερο επιτόκιο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως", ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Αν και δεν είναι ο κανόνας, οι περίοδοι κατά τις οποίες τα σχετικά υψηλά επιτόκια συνυπήρχαν με ισχυρή αύξηση των κερδών δεν είναι πρωτοφανείς στις ΗΠΑ.
Τα κέρδη στον S&P 500 ανέβηκαν στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990, ακριβώς όταν η Fed έσπρωχνε τα επιτόκια προς τα πάνω.
Και ενώ οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να εξομαλύνει την πολιτική της στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας επηρέασε τελικά τις μετοχές το τελευταίο τρίμηνο του 2018, τα εταιρικά έσοδα στην πραγματικότητα αυξήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής διακυβέρνησης του Donald Trump.
Οι αξιωματούχοι της Fed εξέλαβαν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ως ένα ακόμη μήνυμα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να κινηθούν ξανά σε αυτά τα επίπεδα για να διασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.
Αυτή η άποψη έχει πλήξει τους αγοραστές των πυθμένων για σχεδόν ένα χρόνο και προκάλεσε νέες προειδοποιήσεις σε όλη τη Wall Street ότι το ράλι των μετοχών δεν μπορεί να συνεχιστεί.
"Η Fed έχει κερδίσει κάθε μία από αυτές τις μάχες τους τελευταίους 18 μήνες - κάθε φορά που οι αγορές προσπάθησαν να τιμολογήσουν ή να προεξοφλήσουν τη ρητορική της Fed ή τις προβλέψεις της, οι αγορές έχουν ουσιαστικά χάσει αυτή τη μάχη, έχουν χάσει αυτό το παιχνίδι", δήλωσε ο Brian Nick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Nuveen.

Υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες για μια ύφεση - αν και ήταν σχεδόν εγγυημένες όταν ξεκίνησε το έτος - έχουν μειωθεί.
Στην τελευταία έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America, οι επενδυτές είναι πολύ λιγότερο απαισιόδοξοι για την οικονομία απ' ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Μόνο το 24% των ερωτηθέντων αναμένει ύφεση, έναντι 77% τον Νοέμβριο, ενώ ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν μείωση των επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες είναι ο υψηλότερος από τον Μάρτιο του 2020.
"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ακόμη ο πληθωρισμός "υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα"", σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πιθανότητα η αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση συνεπάγεται επίσης ότι η Fed θα δυσκολευτεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
"Η επαναλειτουργία της Κίνας, οι χαμηλότερες ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ έχουν μειώσει τις πιθανότητες ύφεσης βραχυπρόθεσμα.
Αυτό θα πρέπει επίσης να καταστήσει τον πυρήνα του πληθωρισμού πιο επίμονο, ωστόσο, ανοίγοντας το δρόμο για πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων", έγραψε η ομάδα μακροοικονομικών της Barclays.
Όλα αυτά φρενάρουν ένα διαρκές ράλι κινδύνου.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs έγιναν ουδέτεροι για τις μετοχές τους επόμενους τρεις μήνες λόγω της βελτίωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και των χαμηλότερων καθοδικών κινδύνων, αλλά προειδοποίησαν ότι η διάθεση των αγορών για ρίσκο είναι "πολύ πιο μπροστά από τα δεδομένα".
Ο Christopher Harvey, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών της Wells Fargo, βλέπει ένα μέγιστο επιτόκιο πολιτικής 5% ή χαμηλότερο από αυτό που αποδίδουν σήμερα τα swaps της Fed, αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην οδηγήσει σε βιώσιμη ανάκαμψη.
Παρ' όλα αυτά, λέει ότι οι ημέρες της bear market είναι πίσω μας.
"Βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται πεισματικά χαμηλότερα και την οικονομία πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, με τα Fed Funds να πλησιάζουν στο 5%", δήλωσε ο Harvey.
"Αυτό δεν είναι ούτε σπουδαίο ούτε τρομερό περιβάλλον για τις μετοχές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης