Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dalio (Bridgewater): Η Κίνα κερδίζει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα υπάρξει ένοπλη σύρραξη

Dalio (Bridgewater): Η Κίνα κερδίζει στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, αλλά δεν θα υπάρξει ένοπλη σύρραξη
Η Κίνα βγαίνει στην κορυφή στον εμπορικό πόλεμο...
Νικήτρια αναδεικνύεται η Κίνα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Bridgewater, Ray Dalio - αν και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πιθανότατα δεν θα κλιμακωθεί σε στρατιωτική σύγκρουση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε σε συνέδριο στο Ντουμπάι την Τετάρτη ότι το ρενμίνμπι άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα για το διεθνές εμπόριο και οι πραγματικοί νικητές της αντιπαράθεσης θα είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα.
«Η Κίνα κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο, αν λάβετε υπόψη απλώς τους αριθμούς – το ποσοστό του παγκόσμιου εμπορίου και της κυριαρχίας», επεσήμανε ο Dalio.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο συγκρούστηκαν σε ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπόριο και ο ανταγωνισμός για τεχνολογία και αγορές.
Οι σχέσεις τους έχουν φτάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείο με την κατάρριψη ενός κινεζικού, φερόμενου ως κατασκοπευτικού, μπαλονιού πάνω από το έδαφος των ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Biden προωθεί επίσης σχέδια για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στην ευαίσθητη τεχνολογία ημιαγωγών και προσπαθεί να πείσει τις χώρες που θεωρεί συμμάχους της να πράξουν αναλόγως, ενώ επίσης έχει βάλει ως σκοπό της να μειώσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από την Κίνα για εμπορεύματα.
Ο Dalio, ο οποίος προειδοποιούσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι οι χώρες ήταν «επικίνδυνα κοντά σε έναν στρατιωτικό πόλεμο», προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ φαίνονται ακόμα να βρίσκονται «στο χείλος» της σύγκρουσης με την Κίνα.
«Στο χείλος δεν σημαίνει ότι θα το ξεπεράσουμε το χείλος του γκρεμού», είπε. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξεπεράσουμε το χείλος του γκρεμού», είπε.
Αλλά για τον Dalio, η πολύ μεγαλύτερη πρόκληση για την Αμερική είναι εσωτερική.
«Η υποβάθμιση των υποδομών, η εκπαίδευση, η πολιτική σύγκρουση, η ηγεσία», παράλληλα με την κρίση των οπιοειδών και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων, είναι μεταξύ των συμπτωμάτων της παρακμής, είπε.
«Η πρωταρχική απειλή είναι εσωτερική», είπε ο Dalio. «Βασικά, να είσαι δυνατός. Αν είσαι δυνατός και υγιής, θα είσαι ευκατάστατος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης