Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτά τα μπαλόνια είναι πραγματικά επικίνδυνα – Το «δόλωμα» των Ρώσων για να εξουδετερώσουν την ουκρανική αεράμυνα

Αυτά τα μπαλόνια είναι πραγματικά επικίνδυνα – Το «δόλωμα» των Ρώσων για να εξουδετερώσουν την ουκρανική αεράμυνα
O ρωσικός στρατός ανέπτυξε τα μπαλόνια ως δόλωμα για να εξαντλήσει και να αποσπάσει την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας
Σχετικά Άρθρα
Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μπαλόνια με ανακλαστήρες ραντάρ συνδεδεμένους σε αυτά για να δοκιμάσει την ουκρανική αεράμυνα.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, αρκετά ρωσικά μπαλόνια με ανακλαστήρα ραντάρ εντοπίστηκαν πάνω από το Κίεβο και τις κοντινές περιοχές.
Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα επιτέθηκε στα μπαλόνια.
Τουλάχιστον ένα καταρρίφθηκε και φωτογραφίες από τα συντρίμμια του κοινοποιήθηκαν από ουκρανικές πηγές.
Το μπαλόνι έφερε έναν βασικό ανακλαστήρα ραντάρ που αποτελείται από διασταυρούμενα τετράγωνα κομμάτια ξύλου τα οποία ήταν καλυμμένα με κάτι που φαίνεται να είναι φύλλο κασσίτερου.

Ακολούθησε πυραυλικός καταιγισμός

Μια ημέρα μετά την ανάπτυξη των μπαλονιών με ανακλαστήρα ραντάρ, μια μεγάλης κλίμακας ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε πολλούς στόχους μεγάλης σημασίας σε διάφορα μέρη της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Yuriy Ignat ότι ο ρωσικός στρατός ανέπτυξε τα μπαλόνια ως δόλωμα για να εξαντλήσει και να αποσπάσει την προσοχή της ουκρανικής αεράμυνας.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της πόλης του Κιέβου είπε πως ορισμένα από τα αερόστατα μετέφεραν αναγνωριστικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό για τον εντοπισμό και την αναγνώριση της ουκρανικής αεράμυνας.
Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

1_21.jpg
Τα ρωσικά δολώματα

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί μια ποικιλία εναέριων δολωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εναέριων στόχων και παλαιών πυραύλων cruise για να δοκιμάσει την ουκρανική αεράμυνα από την αρχή της ειδικής επιχείρησης του στη χώρα.
Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση μπαλονιών με ανακλαστήρα ραντάρ.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έλαβε αρκετά δυτικά συστήματα αεράμυνας από τους συμμάχους της.
Ωστόσο, ο εναέριος χώρος της είναι ακόμα εντελώς ανοιχτός για ρωσικά αεροσκάφη, drones και πυραύλους.
Τα μπαλόνια με ανακλαστήρες ραντάρ θα επιτρέψουν στον ρωσικό στρατό να εξαντλήσει, να αποσπάσει την προσοχή και ενδεχομένως να εντοπίσει την ουκρανική αεράμυνα με ελάχιστο κόστος.
Η χρήση αυτών των μπαλονιών πιθανότατα θα συνεχιστεί σε μαζική κλίμακα.

2_29.jpg
Οι Kh-55

Δεν είναι όμως μόνο τα μπαλόνια.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί και πυραύλους cruise σοβιετικής κατασκευής Kh-55 που έχουν μετατραπεί σε δόλωμα για να εξαντλήσουν και να δοκιμάσουν την ουκρανική αεράμυνα.
Πολλά τέτοια δολώματα φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν στη μεγάλης κλίμακας πυραυλική επίθεση που είχε στόχο αρκετές περιοχές της Ουκρανίας στις 10 Φεβρουαρίου 2023.
Τα δολώματα είναι κατασκευασμένα πάνω σε μια παλιά έκδοση του Kh-55 της δεκαετίας του 1980 και έχει αυτονομία έως και 2.500 χιλιόμετρα.
Η ενεργή κεφαλή του ελιγμού βλήματος αντικαταστάθηκε με αδρανή που σχεδιάστηκε για χρήση σε δοκιμές και ασκήσεις.
Στις 11 Φεβρουαρίου, μια φωτογραφία που δείχνει ένα δόλωμα Kh-55 που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα κατά τη διάρκεια της επίθεσης μεγάλης κλίμακας εμφανίστηκε στο διαδίκτυο.

Το δόλωμα

Το δόλωμα έφερε την αδρανή μονάδα κεφαλής KTS-120-12.
Η χρήση των δολωμάτων Kh-55 από τον ρωσικό στρατό αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο 2022.
Από τότε, αρκετά τέτοια δολώματα έχουν καταρριφθεί από την ουκρανική αεράμυνα.
Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί διάφορους τύπους εναέριων δολωμάτων για να εξαντλήσει και να δοκιμάσει την ουκρανική αεράμυνα από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στη χώρα το 2022, αναφέρει ο ιστότοπος South Front.

Μεγάλος αριθμός Kh-55

Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία έλαβε πολλά συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου δυτικής κατασκευής από τους συμμάχους της.
Παρόλα αυτά, ο ρωσικός στρατός διατηρεί την υπεροχή στον αέρα.
Η Ρωσία κληρονόμησε μεγάλο αριθμό πυραύλων cruise Kh-55 από τη Σοβιετική Ένωση.
Πολλοί από αυτούς τους πυραύλους έχουν ήδη εξαντλήσει τη διάρκεια ζωής τους.
Εξαιτίας αυτού, η μετατροπή τους σε δόλωμα για χρήση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι μια πολυμήχανη απόφαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης