Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα: Μικρόβια στα κόπρανα καγκουρό θα μπορούσαν να μειώσουν το μεθάνιο από τα αέρια στις αγελάδες

Έρευνα: Μικρόβια στα κόπρανα καγκουρό θα μπορούσαν να μειώσουν το μεθάνιο από τα αέρια στις αγελάδες
Κάθε χρόνο, μια μόνο αγελάδα θα ρέψει περίπου 100 κιλά μεθανίου – το οποίο είναι πιο βραχύβιο από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά 28 φορές πιο ισχυρό στη θέρμανση της ατμόσφαιρας
Τα βοοειδή αποτελούν σημαντική γεωργική πηγή αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως – υπεύθυνα για το 50% έως 60% αυτών – λόγω της διατροφής τους με σανό και χόρτο σύμφωνα με την Jerusalem Post.
Το μεθάνιο είναι περίπου 30 φορές πιο ισχυρό στη θέρμανση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα.
Κάθε χρόνο, μια μόνο αγελάδα θα ρέψει περίπου 100 κιλά μεθανίου – το οποίο είναι πιο βραχύβιο από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά 28 φορές πιο ισχυρό στη θέρμανση της ατμόσφαιρας.
Ερευνητές στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία –σε αντίθεση με την Αυστραλία– δεν είναι γνωστή για τα καγκουρό της, ανακάλυψαν ότι τα περιττώματα του μωρού καγκουρό θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή λύσης στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του μεθανίου που παράγεται από τις αγελάδες.
Μια μικροβιακή καλλιέργεια που αναπτύχθηκε από τα κόπρανα βρέθηκε ότι αναστέλλει την παραγωγή μεθανίου σε προσομοιωτή στομάχου αγελάδας σε μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (WSU).
Αφού οι ερευνητές πρόσθεσαν την καλλιέργεια μωρού καγκουρό και έναν γνωστό αναστολέα μεθανίου στο προσομοιωμένο στομάχι, παρήγαγε οξικό οξύ - το κύριο συστατικό του ξιδιού - αντί για μεθάνιο . Το οξικό οξύ, σε αντίθεση με το μεθάνιο, έχει οφέλη για τις αγελάδες καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των μυών.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν την εργασία τους στο περιοδικό Biocatalysis and Agricultural Biotechnology με τίτλο «Μείωση της παραγωγής μεθανίου από καλλιέργειες μεγάλης κοιλίας με βιοαύξηση με ομοακετογόνα βακτήρια».
«Οι εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες συμβάλλουν σημαντικά στα αέρια του θερμοκηπίου, και ταυτόχρονα, στους ανθρώπους αρέσει να τρώνε κόκκινο κρέας», δήλωσε η καθηγήτρια μικροβιολογίας Birgitte Ahring, η αντίστοιχη συγγραφέας στο έγγραφο και επιστήμονας στο εργαστήριο βιοπροϊόντων, επιστημών και μηχανικής της WSU.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μετριαστεί αυτό το πρόβλημα».
Περισσότερο από το μισό του μεθανίου που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα πιστεύεται ότι προέρχεται από τον γεωργικό τομέα και τα μηρυκαστικά ζώα, όπως τα βοοειδή και οι κατσίκες, είναι οι πιο σημαντικοί συνεισφέροντες. Επιπλέον, η διαδικασία παραγωγής μεθανίου απαιτεί έως και 10% της ενέργειας του ζώου.

Προσπάθειες να αλλάξουν τη διατροφή τους

Οι ερευνητές προσπάθησαν να αλλάξουν τη διατροφή των αγελάδων καθώς και να τους δώσουν χημικούς αναστολείς για να σταματήσουν την παραγωγή μεθανίου, αλλά τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο σύντομα γίνονται ανθεκτικά στις χημικές ουσίες.
Προσπάθησαν επίσης να αναπτύξουν εμβόλια, αλλά το μικροβίωμα μιας αγελάδας εξαρτάται από το πού τρώει και υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες βακτηρίων που παράγουν μεθάνιο σε όλο τον κόσμο. Οι παρεμβάσεις μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τις βιολογικές διεργασίες των ζώων.

Αφού αρχικά μείωσαν τα βακτήρια που παράγουν μεθάνιο στον αντιδραστήρα τους με μια εξειδικευμένη χημική ουσία, τα βακτήρια του οξικού οξέος μπόρεσαν να αντικαταστήσουν τα μικρόβια που παράγουν μεθάνιο για αρκετούς μήνες με παρόμοιο ρυθμό ανάπτυξης.
Ενώ οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει το σύστημά τους στην προσομοίωση της μεγάλης κοιλίας, ελπίζουν να το δοκιμάσουν σε πραγματικές αγελάδες κάποια στιγμή στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης