Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Άχρηστοι» οι αμερικανικοί δασμοί στο ρωσικό αλουμίνιο - Τεράστια εξάρτηση των ΗΠΑ από το νικέλιο

«Άχρηστοι» οι αμερικανικοί δασμοί στο ρωσικό αλουμίνιο - Τεράστια εξάρτηση των ΗΠΑ από το νικέλιο
Tο νικέλιο είναι ζωτικής σημασίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η Ρωσία είναι πιθανό να περιορίσει τις εξαγωγές βασικών μετάλλων, όπως το νικέλιο και το παλλάδιο, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν υψηλούς φόρους στις εισαγωγές αλουμινίου από τη Ρωσία, εκτιμούν οι αναλυτές, με τον Vladimir Putin να έχει άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του.
Ενώ το ρωσικό αλουμίνιο αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος των προμηθειών των ΗΠΑ, το νικέλιο είναι ζωτικής σημασίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία και τις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Το παλλάδιο, εν τω μεταξύ, είναι βασικό συστατικό για τους αυτοκαταλύτες στα αυτοκίνητα που λειτουργούν με βενζίνη.
Τα στοιχεία από τον πάροχο στατιστικών στοιχείων Trade Data Monitor (TDM) δείχνουν ότι σχεδόν το 11% των 92.624 τόνων νικελίου που εισήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι προήλθε από τη Ρωσία και ότι οι ρωσικές αποστολές παλλαδίου, σε 20 τόνους, αντιπροσώπευαν σχεδόν το 35% των αμερικανικών εισαγωγών, σύμφωνα με το Reuters.
Σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν την εισφορά εισαγωγής στο αλουμίνιο ρωσικής προέλευσης στο 200%.
Το ρωσικό αλουμίνιο παράγεται από τη Rusal, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 6% των παγκόσμιων προμηθειών.

nickel.JPG

Κανένα κέρδος για τις ΗΠΑ από την επιβολή δασμών

"Δεν υπάρχει πραγματικό κέρδος από τη στόχευση αυτής της εμπορικής ροής", δήλωσε ο αναλυτής της Liberum Tom Price.
"Εάν επιβληθεί ένας τέτοιος δασμός, τότε οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν μια απάντηση από τη Ρωσία - ενδεχομένως περιορισμούς σε άλλα κρίσιμα μέταλλα που εξάγονται στις ΗΠΑ".
Ο Price πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι χαρακτηριστική των εμπορικών συγκρούσεων.
Αναλυτής σε fund που εστιάζει στα εμπορεύματα συμφώνησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ρωσία να ανταποδώσει με την απαγόρευση των αποστολών νικελίου και παλλαδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αμερικανικές εισαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου και κραμάτων από τη Ρωσία ανήλθαν σε 191.809 τόνους, ή περίπου 4,4% του συνολικού όγκου άνω των 4,4 εκατομμυρίων τόνων πέρυσι, έναντι 8,9% το 2018 και 14,6% το 2017, σύμφωνα με το Trade Data Monitor.
"Η άποψή μας είναι ότι οι δασμοί, σε μεμονωμένη βάση από τις ΗΠΑ, δεν θα πρέπει να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, καθώς οι ρωσικοί όγκοι προς τις ΗΠΑ έχουν ήδη μειωθεί", ανέφεραν οι αναλυτές της Macquarie.
"Αυτό θα άλλαζε, ωστόσο, εάν επιβάλλονταν κυρώσεις, με πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες περιοχές".
Ούτε το ρωσικό μέταλλο ούτε οι εταιρείες που το παράγουν έχουν μπει στο στόχαστρο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες μετά την αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία στην Ουκρανία πέρυσι.
Το 2018, ωστόσο, οι κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατά της Rusal πάγωσαν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της εταιρείας, παρέλυσαν την αλυσίδα εφοδιασμού της και τρόμαξαν τους πελάτες της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης