Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινές ναυτικές ασκήσεις Κίνας – Ρωσίας στον Ινδικό Ωκεανό – Το μήνυμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών

Κοινές ναυτικές ασκήσεις  Κίνας – Ρωσίας στον Ινδικό Ωκεανό – Το μήνυμα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο κρατών
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023, με την Κίνα να στέλνει ένα αντιτορπιλικό, μια φρεγάτα και ένα πλοίο υποστήριξης
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα και η Ρωσία συμμετείχαν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 σε ναυτική άσκηση που φιλοξενεί η Νότια Αφρική στον Ινδικό Ωκεανό προκαλώντας… σοκ και δέος στη Δύση.
Σύμφωνα με τα Κινεζικά MME ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) στοχεύει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και την προστασία των θαλάσσιων οδών για την εμπορική ναυσιπλοΐα εν μέσω εντατικών προσπαθειών για την αποκατάσταση των εμπορικών ανταλλαγών και της συνεργασίας με ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός αντιτορπιλικού σε μια διεθνή έκθεση στο Άμπου Ντάμπι, αφού τέτοιες δραστηριότητες παρεμποδίστηκαν από την πανδημία τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις από δυτικές χώρες που καταγγέλλουν ως «αμφιλεγόμενη» την άσκηση, αναλυτές επισήμαναν ότι δεν σχετίζεται με συγκρούσεις ή εντάσεις αλλού στον κόσμο, παρόλο που το μόνιμα είναι σαφές ότι η Κίνα μπορεί να διεξάγει κοινές ασκήσεις με όποιες φιλικές χώρες θέλει διασφαλίζοντας τη μακροημέρευση των σχέσεών της με τη Ρωσία και μετά το πέρας της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία.

Ο στόχος των ασκήσεων

Με την κωδική ονομασία Mosi-2, η κοινή ναυτική άσκηση ξεκίνησε στον Ινδικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Αφρικής, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η τριμερής άσκηση θα ωφελήσει όλες τις συμμετέχουσες χώρες με την βελτίωση των κοινώνν επιχειρησιακών τους ναυτικών δραστηριοτήτων και βελτιώνοντας την κοινή διοίκηση και έλεγχο, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και της Νότιας Αφρικής, Thandi Modise, σύμφωνα με το Tass.
Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν έως τις 27 Φεβρουαρίου, με την Κίνα να στέλνει ένα αντιτορπιλικό, μια φρεγάτα και ένα πλοίο υποστήριξης, τη Νότια Αφρική να εκπροσωπείται από μια φρεγάτα και δύο πλοία υποστήριξης και τη Ρωσία να αναπτύσσει μια φρεγάτα και ένα δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με την Tass, η οποία επίσης σημείωσε ότι η ρωσική φρεγάτα κάνει επίδειξη του υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

Η προστασία των θαλάσσιων εμπορικών οδών

Είναι η δεύτερη φορά που οι τρεις χώρες πραγματοποιούν κοινή ναυτική άσκηση, με την πρώτη που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στα νοτιοδυτικά της Νότιας Αφρικής στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανέφερε η Tass.
Οι κοινές ασκήσεις θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στην προστασία των θαλάσσιων οδών που περιλαμβάνουν βασικές εμπορικές δραστηριότητες στον Ινδικό Ωκεανό από την πειρατεία και άλλες απειλές για την ασφάλεια, δήλωσε στους κινεζικούς Global Times στρατιωτικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Πεκίνο την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023.
Οι δυτικές χώρες και τα μέσα ενημέρωσης τους δυσφημουν την άσκηση ως «αμφιλεγόμενη», επικαλούμενα τη σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας, την άρνηση της Νότιας Αφρικής να καταδικάσει και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και τις εντάσεις για το ζήτημα της Ταϊβάν.
Αλλά αυτές είναι απλώς κατηγορίες που έχει διατυπώσει η Δύση εναντίον αυτής της ειρηνικής άσκησης, είπε ο στρατιωτικός αναλυτής.
Η άσκηση δεν σχετίζεται με καμία άλλη κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι επίσης πολύ φυσιολογικό για την Κίνα να διεξάγει κοινές ασκήσεις με φιλικές χώρες, επισήμανε ο ειδικός.
China Menambah Kekuatannya Angkatan Lautnya, Type 052D Nanning Sudah Jalani  Latihan Perang di LCS - Tribunjambi.com
Η έκθεση NAVDEX στο Άμπου Ντάμπι

Επίσης την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, το αντυπυραυλικό σύστημα Nanning Ναυτικού Τύπου 052D έφτασε στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να συμμετάσχει στην Έκθεση Ναυτικής Άμυνας και Ναυτικής Ασφάλειας (NAVDEX) μετά από πρόσκληση του στρατού των Εμιράτων.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Nanning θα χρησιμοποιηθεί σε κοινές ασκήσεις με το ναυτικό των ΗΑΕ και πλοία από άλλες χώρες που συμμετέχουν στη NAVDEX, και θα είναι ανοιχτες στο ευρύ κοινό, ανακοίνωσε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 ο Liu Wensheng, εκπρόσωπος του Ναυτικού της Κίνας.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Nanning χρησιμοποιείται από τον κινεζικό ναυτικό στον Κόλπο του Άντεν και τα ύδατα ανοιχτά της Σομαλίας και μόλις συμμετείχε στην πολυεθνική θαλάσσια άσκηση AMAN-23, την οποία φιλοξένησε το Πακιστάν και συμμετείχαν περίπου 50 χώρες στην Αρχή του Φεβρουαρίου 2023.
CCP mouthpiece announces new naval destroyer | Sky News Australia
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης