Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θαύματα στα συντρίμμια Τουρκίας, Συρίας: Διασώστες ανέσυραν 3 ζωντανούς 296 ώρες μετά! - Στους 46.000 οι νεκροί

Θαύματα στα συντρίμμια Τουρκίας, Συρίας: Διασώστες ανέσυραν 3 ζωντανούς 296 ώρες μετά! - Στους 46.000 οι νεκροί
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 12χρονο παιδί, διασώθηκαν ζωντανοί 296 ώρες μετά τους σεισμούς!
Σχετικά Άρθρα
Αναζητούνται θαύματα και ευτυχώς συμβαίνουν 13 μέρες μετά τους σεισμούς!
Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,9 και 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου, με τον απολογισμό να ανέρχεται μέρα με την μέρα, από τα ερείπια των 264.000 πολυκατοικιών που έχουν καταστραφεί μόνο στην Τουρκία, πολλοί ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς οι διασώστες ακούνε σημάδια ζωής κάτω από τα ερείπια 13 μέρες μετά και με θαύματα να εξακολουθούν να συμβαίνουν: Διασώστες από το Κιργιστάν προσπάθησαν να σώσουν μια πενταμελή οικογένεια από τη Συρία από τα ερείπια ενός κτιρίου στην Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα 12χρονο παιδί, διασώθηκαν ζωντανοί 296 ώρες μετά τους σεισμούς!

Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί πέθανε αργότερα από αφυδάτωση μέσα στο ασθενοφόρο, είπε η ομάδα διάσωσης.
Μια μεγαλύτερη αδερφή και η δίδυμή του δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα τουρικά ΜΜΕ, οι διασωθέντες είναι ένας 49χρονος Σύρος και η 40χρονη σύζυγός του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.
Όπως έγινε γνωστό για να επιβιώσουν έτρωγαν χώμα, λουλούδια και έντομα.
"Ακούσαμε κραυγές όταν σκάβαμε σήμερα πριν από μια ώρα.
Όταν βρίσκουμε ανθρώπους που είναι ζωντανοί, είμαστε πάντα χαρούμενοι", δήλωσε στο Reuters ο Atay Osmanov, μέλος της ομάδας διάσωσης.
Δέκα ασθενοφόρα περίμεναν σε έναν κοντινό δρόμο που είχε αποκλειστεί στην κυκλοφορία για να επιτρέψουν το έργο διάσωσης.

Ο Hakan Yasinoglu, περίπου 40 ετών, διασώθηκε στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, 278 ώρες μετά τον σεισμό σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα ο 14χρονος Osman Halebiye και ο 34χρονος Mustafa Avci διασώθηκαν στην Αντιόχεια.
Κατά την μεταφορά του, ο Avci επικοινώνησε μέσω βιντεοκλήσης με τους γονείς του, οι οποίοι του έδειξαν το νεογέννητο μωρό του.
"Είχα χάσει τελείως κάθε ελπίδα.
Είναι πραγματικό θαύμα.
Μου έδωσαν πίσω τον γιο μου.
Είδα τα συντρίμμια και πίστευα ότι κανένας δεν θα γλίτωνε ζωντανός από εκεί", είπε ο πατέρας του.
Ο Avci, εξαντλημένος, συνάντησε αργότερα την σύζυγό του Bilge και την κόρη του Almile σε νοσοκομείο της Μερσίνης.
Οργανώσεις αρωγής σημειώνουν ότι οι επιζώντες θα χρειάζονται βοήθεια για μήνες καθώς έχουν καταστραφεί πολλές σημαντικές υποδομές.
00_9.JPG
Επιχειρούν με πείσμα

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν απόλυτη σιωπή και όλοι να σκύψουν ή να καθίσουν καθώς οι ομάδες ανέβαιναν στην κορυφή των ερειπίων του κτιρίου όπου βρέθηκε η οικογένεια για να ακούσει άλλους ήχους χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρονικό ανιχνευτή.
Καθώς συνεχίζονταν οι προσπάθειες διάσωσης, ένας εργαζόμενος φώναξε στα ερείπια: «Πάρτε μια βαθιά ανάσα αν μπορείτε να ακούσετε τη φωνή μου».
Οι εργάτες σταμάτησαν αργότερα τις επιχειρήσεις έρευνας καθώς έφτασαν εκσκαφείς και ανέβηκαν στα ερείπια για να αρχίσουν να τα καθαρίζουν.

Οι πιθανότητες να υπάρχουν επιζώντες δείχνουν εφεξής πιο μικρές γύρω από το επίκεντρο του σεισμού που βρίσκεται πιο βόρεια, σε ορεινές περιοχές όπως το Καχραμανμαράς, και ακόμη και σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι,
όπως το Ελμπιστάν και το Αντιγιαμάν, όπου το θερμόμετρο έπεσε τη νύχτα ως τους -15 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με ομάδες του AFP.
Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται στους 40.642 από τον σεισμό, ενώ η γειτονική Συρία έχει αναφέρει περισσότερους από 5.800 νεκρούς, αριθμός που δεν έχει αλλάξει εδώ και μέρες.

2_48.JPG
Διαχείριση δύο ταχυτήτων

Οι σεισμοί έπληξαν 11 επαρχίες στην Τουρκία, όπου κατοικούν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ κατέστρεψαν μεγάλες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας. 
Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί τη χειρότερη σύγχρονη καταστροφή της, οι ανησυχίες αυξάνονταν για τα θύματα της τραγωδίας στη Συρία, με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) να πιέζει τις αρχές στα βορειοδυτικά να σταματήσουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή, καθώς προσπαθεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς.

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο διευθυντής του WFP, David Bisley είπε ότι η συριακή και η τουρκική κυβέρνηση συνεργάζονται πολύ καλά, αλλά ότι οι επιχειρήσεις της παρεμποδίζονται στη βορειοδυτική Συρία.
Το πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα είπε ότι εξαντλούνται τα αποθέματα εκεί και ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα συνοριακά περάσματα από την Τουρκία.
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε [είναι] με τις διασταυρούμενες επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία όπου οι αρχές της βορειοδυτικής Συρίας δεν μας δίνουν την πρόσβαση που χρειαζόμαστε», είπε ο Μπίσλι.

"Αυτό εμποδίζει τις δραστηριότητές μας και πρέπει να διορθωθεί αμέσως."
"Ο χρόνος τελειώνει και μας τελειώνουν τα χρήματα.
Η λειτουργία μας είναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια το μήνα μόνο για την αντιμετώπισή μας στον σεισμό, επομένως, εκτός εάν η Ευρώπη θέλει ένα νέο κύμα προσφύγων, χρειαζόμαστε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε", πρόσθεσε ο Beasley.
1_66.JPG
Τραγωδία στη Συρία

Εξίσου δραματική, αν όχι τραγική, είναι και η κατάσταση στη Συρία.
Στη Συρία, που έχει ήδη καταρρεύσει από πάνω από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου, το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων έχει σημειωθεί στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία, με τους διασώστες να επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν έχει απεγκλωβιστεί κανένας ζωντανός από τις 9 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση της Συρίας έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί στις περιοχές που ελέγχει φτάνουν τους 1.414, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τελικό απολογισμό.
Πλέον, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους επιζώντες.
Μεγάλο μέρος των υποδομών της περιοχής έχει υποστεί ζημιές ή έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του 12ετούς πολέμου και οι υγειονομικές αρχές είναι αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να διασφαλίσουν ότι οι επιζώντες τώρα δεν θα μολυνθούν από κάποια ασθένεια.
Η περιοχή ελέγχεται από αντάρτες που βρίσκονται σε πόλεμο με δυνάμεις πιστές στον Πρόεδρο Bassar al Assad, γεγονός που έχει περιπλέξει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους ανθρώπους.
Χιλιάδες Σύροι που είχαν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από τον εμφύλιο πόλεμο επέστρεψαν στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη - τουλάχιστον προς το παρόν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεσήμανε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για την υγεία των κατοίκων της βορειοδυτικής Συρίας, όπου περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ήδη βασίζονταν στην ανθρωπιστική βοήθεια πριν τον σεισμό.
Μέχρι στιγμής 119 φορτηγά του ΟΗΕ έχουν περάσει από δύο συνοριακά περάσματα στη μεθόριο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού. 
3_35.JPG
Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο

Ενώ πολλές διεθνείς ομάδες διάσωσης έχουν εγκαταλείψει την απέραντη ζώνη του σεισμού στην Τουρκία, εγχώριες ομάδες συνέχισαν να ψάχνουν μέσα από ισοπεδωμένα κτίρια το Σάββατο ελπίζοντας να βρουν περισσότερους επιζώντες που αψήφησαν τις πιθανότητες.
Οι γιατροί και οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την πιθανή εξάπλωση της μόλυνσης στην περιοχή όπου χιλιάδες κτίρια κατέρρευσαν, προκαλώντας ζημιές στις υποδομές υγιεινής.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Fahrettin Koca δήλωσε το Σάββατο ότι παρόλο που υπήρξε αύξηση των λοιμώξεων του εντέρου και του ανώτερου αναπνευστικού, οι αριθμοί δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την παρακολούθηση και την πρόληψη πιθανών ασθενειών.
«Προτεραιότητά μας τώρα είναι να καταπολεμήσουμε τις συνθήκες που μπορούν να απειλήσουν τη δημόσια υγεία και να αποτρέψουμε τις μολυσματικές ασθένειες», είπε ο Κότζα σε συνέντευξη Τύπου στη νότια επαρχία Χατάι.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι οι επιζώντες θα χρειάζονται βοήθεια για τους επόμενους μήνες με τόσες σημαντικές υποδομές που έχουν καταστραφεί.
τουρκία_2.jpg
Ο θυμός μεγαλώνει

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν πει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.
Για οικογένειες που ακόμα περιμένουν να ανακτήσουν συγγενείς τους στην Τουρκία, υπάρχει αυξανόμενος θυμός για αυτό που θεωρούν ως διεφθαρμένες οικοδομικές πρακτικές και βαθιά λανθασμένη αστική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση χιλιάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.
Ένα τέτοιο κτήριο ήταν το Ronesans Rezidans (Renaissance Residence), το οποίο κατέρρευσε στην Αντιόχεια, σκοτώνοντας εκατοντάδες.
«Λέγονταν ότι ήταν ασφαλές για σεισμό, αλλά μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα», είπε ο Hamsa Alpaslan, 47 ετών, ο αδελφός του οποίου έμενε στο τετράγωνο.
"Είναι σε φρικτή κατάσταση.
Δεν υπάρχει ούτε τσιμέντο ούτε κατάλληλο σίδερο σε αυτό.
Είναι μια πραγματική κόλαση."
Η Τουρκία έχει υποσχεθεί να ερευνήσει οποιονδήποτε φέρεται να ευθύνεται για την κατάρρευση κτιρίων και έχει διατάξει την κράτηση περισσότερων από 100 υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματιστών.

Εκτιμήσεις για την ύπαρξη 100.000 ανθρώπων στα συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα ζωντανοί, ενδεχομένως και 1.000 άνθρωποι, διατυπώνει ο Τούρκος σεισμολόγος, Övgün Ahmet Ercan, ο οποίος απευθύνει έκκληση να σταματήσουν οι εργασίες των βαρέων οχημάτων για την απομάκρυνση των μπαζών.
Πάντως, οι αρχές τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία είναι αντιμέτωπες με μια δύσκολη εξίσωση καθώς την ίδια στιγμή διατυπώνονται έντονες ανησυχίες και φόβοι για την εξάπλωση ασθενειών και επιδημιών από τους νεκρούς που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.
Επιπλέον, υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι πολλά αντικείμενα, όπως πλαστικά, μέταλλα, γυαλιά, μονωτικά, αμίαντος και άλλες χημικές ουσίες που διασκορπίζονται από τα κτήρια που έχουν καταρρεύσει, είναι τοξικά και επικίνδυνα υλικά για την υγεία και το περιβάλλον, τα οποία εάν περάσουν σε υγροτόπους, γεωργικές περιοχές και χαράδρες θα υπάρξουν μελλοντικά θάνατοι – π.χ. από καρκίνο – λόγω των μολυσμένων τροφίμων.
9_7.jpg
Στα συντρίμμια 100.000 άνθρωποι

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 100.000 άνθρωποι.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κτλ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες.
Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια.
Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί!
Περίπου το 0,1% ή το 0.2%.
Υπάρχουν ακόμα πάνω από 100, ίσως και 1.000 άνθρωποι ζωντανοί.
Αυτό είναι σημαντικό.
Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι.
Σταματήστε την απομάκρυνση των μπαζών» αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter ο Τούρκος σεισμολόγος, Övgün Ahmet Ercan.
Σημειώνεται πως χθες το βράδυ και ύστερα από 260 ώρες από τους καταστροφικούς σεισμούς, ανασύρθηκε ζωντανός ένας 12χρονος στην Αντιόχεια ενώ είχε προηγηθεί η ανάσυρση μιας 29χρονης.
14_3.jpg
Στα 100 δις δολάρια η ανοικοδόμηση – Ζημιές σε 3,4 εκατ. κτήρια, θα κατεδαφιστούν τα μισά

Σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται το κόστος της ανοικοδόμησης στις πληγείσες από τους σεισμούς των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ περιοχές της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Eyup Muhcu, επικεφαλής του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων στην Ένωση Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, εξαιτίας των σεισμών καταστράφηκαν 3,4 εκατομμύρια κτήρια, εκ των οποίων τα μισά θα πρέπει να κατεδαφιστούν.
«Προκειμένου να ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια, πρέπει παράλληλα να κτιστούν νέες υποδομές και δημόσιες εγκαταστάσεις.
Επομένως, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα εκτιμώμενο κόστος ανοικοδόμησης της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων» φέρεται να υποστήριξε ο Muhcu, μιλώντας στους Financial Times.
Μέχρι στιγμής, οι Τούρκοι ειδικοί και οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν τον απολογισμό της καταστροφής που προκάλεσαν οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου.

Μεγαλύτερη από την επιτάχυνση της βαρύτητας


Ο Ercan υποστήριξε ότι οι πολλές καταρρεύσεις κτηρίων στην Αντιόχεια και στην πόλη Defne δεν οφειλόταν μόνο στις δομικές και τοπικές συνθήκες, αλλά και στην ίδια τη δυναμική του σεισμού.
Όπως αναφέρει η οριζόντια επιτάχυνση του σεισμού, η οποία θα έπρεπε να είναι 400 gal σύμφωνα με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, έφτασε τα 1.300 gal, μια δύναμη που ξεπερνά την επιτάχυνση της βαρύτητας.
Σύμφωνα με τον Ercan, το 50% των κτηρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές είχε κτιστεί πριν από το 2001 και κυρίως σε αγροτικές περιοχές που δεν πληρούσαν το νέο αντισεισμικό κανονισμό.
Aerial photo shows the destruction in Kahramanmaras city center, southern Turkey, Thursday, Feb. 9, 2023. Thousands who lost their homes in a catastrophic earthquake huddled around campfires and clamored for food and water in the bitter cold, three days after the temblor and series of aftershocks hit Turkey and Syria. (IHA via AP)
Πάνω από 4.300 μετασεισμοί

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας είναι ότι από τις 6 Φεβρουαρίου, όταν και καταγράφηκαν οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί των 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.300 μετασεισμοί.
Υπενθυμίζεται πως από τα ερείπια έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής πάνω από 8.000 άνθρωποι ενώ εκτιμάται πως περισσότερα από 211.000 κτήρια (από τα συνολικά 370.000 που ελέγχθηκαν) έχουν κριθεί ακατάλληλα λόγω των σοβαρών ή κρίσιμων ζημιών που φέρουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης