Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ οι ρώσοι προελαύνουν, η Γαλλία δεν βλέπει νίκη ούτε Ρωσίας, ούτε ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ ανησυχούν, οι Κινέζοι ετοιμάζουν πρόταση ειρήνης

Ενώ οι ρώσοι προελαύνουν, η Γαλλία δεν βλέπει νίκη ούτε Ρωσίας, ούτε ΝΑΤΟ στην Ουκρανία - Οι ΗΠΑ ανησυχούν, οι Κινέζοι ετοιμάζουν πρόταση ειρήνης
Κανείς δεν θα νικήσει, η παράταση του πολέμου θα έχει ένα ηττημένο την Ευρώπη υποστηρίζει ο Macron
(upd 6) Ενώ στο Ουκρανικό μέτωπο η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί, οι ρώσοι προελαύνουν σταθερά αλλά όχι με την ορμή που θα απαιτείτο, οι Ουκρανοί αναμένουν με αγωνία τα νέα οπλικά συστήματα της Δύσης για να αμυνθούν… η Γαλλία όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Macron δεν επιθυμεί την ήττα της Ρωσίας…ενώ θεωρεί ότι κανείς δεν θα κερδίσει ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία με το ΝΑΤΟ... 
Βέβαια μέχρι τώρα η Ουκρανία ηττάται... αλλά έχει νόημα η δήλωση Macron…
Ταυτόχρονα οι αμερικανοί ανησυχούν ότι οι Κινέζοι θα προμηθεύουν οπλικά συστήματα την Ρωσία…
Στις 24 Φεβρουαρίου η Κίνα ετοιμάζει πρόταση ειρήνης για το Ουκρανικό…

Η Γαλλία ποτέ δεν θα υποστηρίξει την ήττα της Ρωσίας

Η Γαλλία ποτέ δεν υποστήριξε και δεν θα υποστηρίξει την ήττα της Ρωσίας ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος Macron.
«Δεν νομίζω, όπως κάποιοι άνθρωποι, ότι πρέπει να νικήσουμε εντελώς τη Ρωσία, να της επιτεθούμε στο δικό της έδαφος», είπε ο Macron σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche, περιγράφοντας την προσέγγισή του στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Κάποιοι θα ήθελαν να νικήσουν τη Ρωσία πρώτα από όλα, αλλά αυτή δεν ήταν και δεν θα είναι η θέση της Γαλλίας».
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάσσονται υπέρ της ήττας της Ρωσίας.
Οι ηγέτες αυτών των κρατών, «δεν εκτίμησαν τη φόρμουλα του Macron ότι» η Ρωσία δεν μπορεί να ταπεινωθεί.

Κανείς δεν θα νικήσει, η παράταση του πολέμου θα έχει ένα ηττημένο την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «είναι απαραίτητο η ουκρανική επίθεση να ταρακουνήσει το ρωσικό μέτωπο και να αναγκάσει τη Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «καμία από τις δυο πλευρές, η Ρωσία από την μια και η Ουκρανία με την στήριξη του ΝΑΤΟ από την άλλη δεν θα μπορέσει να πετύχει πλήρη νίκη».
Κατά τον Macron η Ουκρανία δεν μπορεί να ανακτήσει τα σύνορά της μόνη της, αφού κανένας από τους συμμάχους δεν είναι έτοιμος να στείλει τα στρατεύματά του στο θέατρο των επιχειρήσεων».
Επιπλέον, ο Πρόεδρος τάχθηκε κατά της παράτασης της αντιπαράθεσης, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «ατέρμονης σύγκρουσης, όπου οι Ευρωπαίοι θα είναι οι χαμένοι».

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Κίνα σκέφτεται να δώσει στη Ρωσία οπλικά συστήματα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Blinken σε συνέντευξή του στο NBC.

Σύμφωνα με τον Blinken, σε μια συνομιλία με τον Κινεζικό Σύμβουλο και Διευθυντή του Κεντρικού Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων, Wang Yi, «είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις πραγματικές ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία».
Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι, φυσικά, κάποια πολιτική και ρητορική υποστήριξη, ακόμη και κάποια υποστήριξη σε στρατιωτικό επίπεδο.
Αλλά ανησυχούμε πολύ πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει οπλικά συστήματα στη Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Blinken τόνισε ότι η παροχή «θανατηφόρου υποστήριξης» στη Ρωσία θα είχε «σοβαρές συνέπειες για την Κίνα.
Υπενθύμισε επίσης ότι αυτό ήταν κάτι που «ο Πρόεδρος Biden μοιράστηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο σε πολλές περιπτώσεις».

Στα τέλη Ιανουαρίου, ο John Kirby, Συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Κίνα να μην υποστηρίξει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών, που παραβίασαν το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας.

Προελαύνουν οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν καθώς σφίγγουν τον κλοιό γύρο από το Bakhmut ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρώσοι πρέπει να ανακαταλάβουν την Kherson και να κατακτήσουν την πόλη της Zaporizhia.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ουκρανών κοντά στο Ugledar με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, καθώς και κοντά στην Avdiivka.
Ο ρωσικός στρατός κατέρριψε ένα ελικόπτερο Mi-8 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στη Kherson
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Kupyansk ενώ έχουν ενταθεί οι μάχες στο Bakhmut
Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν 3 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το HIMARS MLRS και 1 πύραυλο HARM

Τι συμβαίνει στο Bakhmut -  Οι Ρώσοι εκκενώνουν τις περιοχές που ελέγχουν

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το χωριό Paraskoviivka πολύ κρίσιμο καθώς βρίσκεται πλησίον του Bakhmut
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται στα ανατολικά προάστια του Bakhmut
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται κοντά στο Ivanivske καθώς και κοντά στην Berkhivka
Οι ρωσικές δυνάμεις εκκενώνουν τις γειτονιές του Bakhmut όπως δήλωσε στο Tass ο δήμαρχος του Shakhtersk, Alexander Shatov.«Οι κάτοικοι της περιοχής απομακρύνονται από τα προάστια του Bakhmut. Μεταφέρονται στο Shakhtersk» είπε, προσθέτοντας ότι 50 άτομα θα φιλοξενηθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Το Bakhmut. είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών που χρησιμοποιείται ως κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τον ουκρανικό στρατό και βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.


Να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι το Bakhmut καλούν οι Ουκρανοί

Οι κάτοικοι του Bakhmut θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη λόγω σφοδρών μαχών σε κτίρια κατοικιών, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Μόνο σε μια ημέρα σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι.
Συνολικά περίπου 6 χιλιάδες πολίτες παρέμειναν στην πόλη, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά.
Οι κάτοικοι του Bakhmut θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς απειλείται η ζωή των ίδιων των αμάχων και δημιουργεί ένα επιπλέον εμπόδιο για τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού.
«Για να είμαι ειλικρινής, εκπλήσσομαι που είναι ακόμα εκεί», ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους

Πράγματι, προκαλεί έκπληξη γιατί η ουκρανική πλευρά δεν μπήκε στον κόπο να εκκενώσει όλους τους αμάχους εκ των προτέρων.
Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι απλή.
Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί αμάχους στην πόλη ως ανθρώπινη ασπίδα.
Το καθεστώς της Ουκρανίας δεν έβγαλε τους ανθρώπους από τις πόλεις πριν από ένα χρόνο, όταν προέβλεπε την ρωσική επίθεση. Αποδείχθηκε ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν απομακρύνθηκαν από το Bakhmut πριν ξεσπάσουν οι μάχες στους δρόμους της πόλης και τώρα, όταν η πόλη βρίσκεται σε τακτική περικύκλωση, η Ουκρανία δεν ασχολείται με τη διάσωσή τους.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας δεν έκανε καν την έκκλησή της σε δημόσια κανάλια, όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, αλλά τη δημοσίευσε μόνο στο προσωπικό της κανάλι που είναι απίθανο να γίνει αντιληπτό από τους αμάχους.
Ο λόγος είναι ότι το καθεστώς της Ουκρανίας κρύβει ακόμη την ήττα και τα εγκλήματά του στο Bakhmut και η ασφάλεια χιλιάδων αμάχων δεν είναι άξιο λόγου.

Με τη σειρά τους, οι μαχητές Wagner συνεχίζουν να απομακρύνουν πολίτες από τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο συνοικίες.
Ένας από τους Ρώσους μαχητές ισχυρίστηκε στη συνέντευξή του ότι απομακρύνουν πολίτες σχεδόν κάθε βράδυ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων.
«Υπάρχουν ακόμη άμαχοι στην πόλη», ισχυρίστηκε ο μαχητής, σημειώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν τους επιτρέπουν να φύγουν από την πόλη.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες έριξαν φυλλάδια στους δρόμους του Bakhmut, αναφέροντας ότι πολλά κτίρια κατοικιών θα καταστραφούν προκειμένου να επιβραδυνθεί η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη.
Ο επικεφαλής του Wagner Yevgeny Prigozhin τόνισε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα εμποδίσουν τη συνολική ρωσική προέλαση.

 Αποκεφαλισμοί πτωμάτων μισθοφόρων

Οι Ουκρανοί στρατιώτες κόβουν τα κεφάλια των σκοτωμένων μισθοφόρων τους για να κρύψουν την ταυτότητά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής Alexander Bastrykin σε συνέντευξή του στο Tass.
«Η ουκρανική πλευρά χρησιμοποιεί όλες τις πιθανές μεθόδους για να αποκρύψει τις ταυτότητες ξένων μισθοφόρων.
Προκειμένου να περιπλέξει την αναγνώριση των σορών των σκοτωμένων μισθοφόρων, Ουκρανοί στρατιώτες έκοψαν τα κεφάλια και τα χέρια τους», είπε.
Σύμφωνα με τον Bastrykin, αρκετά τέτοια πτώματα βρέθηκαν στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Πολλοί ταυτοποιήθηκαν ως Πολωνοί μισθοφόροι χάρη σε αρχεία από smartphones.

Στο μέτωπο…

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν άλλη μια πυραυλική επίθεση με στόχο την ουκρανική υποδομή.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 18 Φεβρουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 16 πυραύλους με στόχο την πολιτική υποδομή στην πόλη Khmelnytskyi και το Ukraiinsk στην περιφέρεια Donetsk (περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Donetsk).
Ουκρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν δύο πυραύλους Kalibr από τους 16 πυραύλους…
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έδωσαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τύπο των πυραύλων που χρησιμοποίησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής στην πόλη Khmelnytskyi και στο Kryvyi Rih.

Μέτωπο Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove στις 18 Φεβρουαρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Hryanykivka (55 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και το Synkivka (45 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) στην Περιφέρεια Kharkiv και (Stelmakhivka βορειοδυτικά του Svatove) στην περιφέρεια Luhansk.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ρωσικές μονάδες κατέλαβαν την Hryanykivka… πλέον στόχος των ρώσων είναι το Kupyansk.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις κοντά στην Kreminna και το Lyman στις 18 Φεβρουαρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στην ίδια την Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην κατεύθυνση της Kreminna.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να επιτεθούν στο Bilohorivka (10 χιλιόμετρα νότια της Kreminna) και στο Zarichne (17 χλμ δυτικά της Kreminna).

Συνεχίζουν την προέλαση στο Bakhmut οι ρώσοι

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν οριακές προόδους εν μέσω συνεχιζόμενων επιθετικών επιχειρήσεων γύρω από το Bakhmut. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις εντός του Bakhmut.
Γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα εξασφάλισαν κέρδη βορειοδυτικά της Bilohorivka (21 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut) και κοντά στη Rozdolivka (18 χλμ βόρεια του Bakhmut).
Ο επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της ομάδας Wagner κατέλαβαν πλήρως την Paraskoviivka (7 χλμ βόρεια του Bakhmut)
Οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Paraskoviivka και ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις στο Berkhivka (5 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut), όπου σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται μάχες στα ανατολικά προάστια του οικισμού

Οι ρώσοι ελέγχουν το 62,5% της περιφέρειας Zaporozhye

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο περίπου του 62,5% της περιφέρειας Zaporozhye ή Zaporizhia
Για τους ρώσους η κατάκτηση της Zaporizhia είναι καίριας σημασίας.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε απελευθερώσει ακόμα την πόλη Zaporozhye.
Η πόλη είναι το περιφερειακό κέντρο και έχει έναν τεράστιο αριθμό ιδρυμάτων που χρειαζόμαστε τώρα.
Ωστόσο αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι ρώσοι σχεδιάζουν να καταλάβουν την πόλη της Zaporizhia.

Στα τέλη Ιανουαρίου, στην επίθεσή τους στην περιοχή Zaporozhye, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν εννέα οικισμούς που προηγουμένως κατείχαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Η γραμμή επαφής έχει πλέον σταθεροποιηθεί.

Υπάρχει σχέδιο ανακατάληψης της Kherson

H πόλη Kherson θα επιστραφεί σύντομα υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας Kherson Vl. Saldo
«Οι άνθρωποι με ρωτούν, τι πιστεύεις για τον Kherson;
Έχω ένα πράγμα στο μυαλό μου ότι στο εγγύς μέλλον, πολύ σύντομα, η Kherson θα είναι και πάλι μέρος της Περιφέρειας Kherson στη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Οργανώθηκε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την εκκένωση των κατοίκων».
«Σχεδόν 150.000 κάτοικοι της Kherson και άνθρωποι που ζουν στη ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου μεταφέρθηκαν στην δυτική όχθη».

Στις 18 Οκτωβρίου 2022, ο Saldo είχε αναφέρει ότι οι άμαχοι που ζουσαν στη όχθη του ποταμού Δνείπερου στην περιοχή Kherson μεταφέρθηκαν λόγω κινδύνου πλημμύρας σε περίπτωση που οι ουκρανικές δυνάμεις επιτεθούν στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.

Donetsk_Battle_Map_Draft_February_182023.png
18february2023_Military_Situation_in_region_of_Donbass-770x1024.jpg
Kharkiv_Battle_Map_Draft_February_182023.png

18february2023_Ukraine_map-1024x724.jpg

H πόλη Bakhmut
1382143.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης