Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης - Ακόμα περιμένουν τα δυτικά άρματα μάχης...

Οι Ουκρανοί εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης - Ακόμα περιμένουν τα δυτικά άρματα μάχης...
H Ευρώπη, η οποία είναι εξοπλισμένη με περίπου 2.000 γερμανικά άρματα μάχης Leopard, δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε δύο τάγματα αρμάτων για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Λιγότερο από ένα μήνα αφότου η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την παράδοση των τελευταίας τεχνολογίας αρμάτων μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία, τα μαχόμενα ουκρανικά στρατεύματα ανυπομονούν να αναπτύξουν αυτές τις τρομερές πολεμικές μηχανές στη μάχη.
Μέχρι τώρα, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιούσε τα άρματα μάχης σοβιετικής εποχής που κληρονόμησε από την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ.
Οι Ουκρανοί χειριστές των αρμάτων έχουν συχνά παραπονεθεί ότι ο εξοπλισμός είναι φθαρμένος και επιρρεπής σε συχνές βλάβες και δυσλειτουργίες.
Τώρα που οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αρχίσει να εκπαιδεύονται σε άρματα μάχης Leopard-2 στην Πολωνία, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας περιμένουν "με ανυπομονησία" την άφιξη αρμάτων μάχης δυτικού τύπου στη χώρα τους, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Eurasian Times.
Πρόσφατα, ένας Ουκρανός διοικητής ονόματι Igor, ο οποίος διοικεί μια "μοίρα τεθωρακισμένων" στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais ότι το T-64 του είναι "διπλάσιο σε ηλικία" από τον ίδιο, έχει φθαρεί πολύ και παρουσιάζει συνεχώς βλάβες.
Ο Igor δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα τεχνικά προβλήματα έχουν περιορίσει σημαντικά τις πολεμικές επιχειρήσεις του στρατού.
Είπε ότι αναγκάστηκε επανειλημμένα να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης αντί να επιτεθεί σε ρωσικές θέσεις, λόγω δυσλειτουργίας του υποστρώματος και συνεχών εμπλοκών του πυροβόλου.
"Το άρμα μου είναι πάνω από 50 ετών. Είναι δύο φορές πιο παλιό από εμένα (...) Περιμένω να φτάσει το γερμανικό άρμα Leopard για να μπορέσω να μεταφερθώ σε ένα αξιόπιστο όχημα", δήλωσε. Περαιτέρω, η Ουκρανία φέρεται να έχασε σχεδόν τα μισά από τα 800 άρματα μάχης που είχε στο απόθεμά της κατά την έναρξη της σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022.
Μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι η Γερμανία θα είναι σε θέση να αναπτύξει τα πρώτα της άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία πολύ σύντομα, ενώ κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για έναν "μακρύ πόλεμο".

abrams.JPG

Abrams

Εκτός από τα άρματα μάχης Leopard-2, ο ουκρανικός στρατός πρόκειται επίσης να παραλάβει τα άρματα μάχης Abrams και Challenger-2 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, αντίστοιχα. Ωστόσο, η ανυπομονησία του Igor να περάσει επιτέλους η μοίρα του στα δυτικά άρματα μάχης μπορεί να μην ικανοποιηθεί σύντομα.
Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί πολλά άρματα της σοβιετικής εποχής, συμπεριλαμβανομένων των T-64, των T-80, των T-84 (που βασίζονται στο T-80) και των T-72 που έλαβε από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ως βοήθεια.
Η χώρα έχει επίσης ανακαινίσει και αναπτύξει αρκετά άρματα που είχαν κατασχεθεί σε μάχες.
Η ουκρανική διοίκηση άσκησε πιέσεις επί εβδομάδες για να εξασφαλίσει μια απόφαση σχετικά με τη μεταφορά αρμάτων από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι η Ευρώπη, η οποία είναι εξοπλισμένη με περίπου 2.000 γερμανικά άρματα μάχης Leopard, δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε δύο τάγματα αρμάτων για την Ουκρανία.

Λιγότερα τανκ για την Ουκρανία

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συγκέντρωση δύο ταγμάτων αρμάτων μάχης Leopard 2 για να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, όπως είχαν υποσχεθεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Pistorius σημείωσε ότι η Γερμανία και η Πορτογαλία είναι οι δύο μοναδικές χώρες που έχουν συμφωνήσει να αναπτύξουν την παραλλαγή Α6 των αρμάτων Leopard 2, συμπεριλαμβανομένων 14 από το Βερολίνο και τριών από τη Λισαβόνα.
Δήλωσε ότι ακόμη και με αυτά τα άρματα μάχης, "δεν θα φτάσουμε το μέγεθος ενός τάγματος".
Για το τυπικό ουκρανικό τάγμα των 31 ατόμων, η Πολωνία έχει συγκεντρώσει περίπου 30 μονάδες του τύπου Α4 του Leopard 2. Παρόλα αυτά, πολλά από αυτά είναι σε αχρηστία και χρειάζονται επισκευές πριν χρησιμοποιηθούν.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι θα παραδοθούν στην Ουκρανία τον Απρίλιο.
Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ήρθε η ώρα και άλλες χώρες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στείλουν τα άρματα μάχης τους στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.
Αρκετοί ηγέτες του ΝΑΤΟ κατηγόρησαν τη Γερμανία ότι αποτελεί εμπόδιο με το να μην εγκρίνει τα άρματα μάχης Leopard- 2 ως βοήθεια προς το Κίεβο, καθώς μια σειρά από αυτές σχημάτιζαν ουρά για να προσφέρουν τα άρματα μάχης τους.
Ο Scholz δήλωσε σε μια φορτισμένη ομιλία ότι η δέσμευση από άλλους προμηθευτές του Leopard φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά από τότε.
Είπε σε άλλους στο συνέδριο ότι "όλοι όσοι μπορούν να προμηθεύσουν άρματα μάχης αυτού του είδους θα πρέπει τώρα να το πράξουν".
Ο Γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η χώρα του και οι σύμμαχοί της θα συγκεντρώσουν άμεσα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να παράσχουν 31 M1 Abrams.
Σύμφωνα με το γερμανικό σχέδιο, δύο τάγματα, περίπου 80 άρματα μάχης, προορίζονταν αρχικά για αποστολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αριθμοί έχουν πλέον υπολείπεται κατάφωρα.
Ο Scholz δεν κατονόμασε κανένα έθνος που αθέτησε τον λόγο του ή ήταν ακόμα σε αμφιβολία για την προμήθεια αρμάτων Leopard, αλλά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι τόσο η Δανία όσο και η Ολλανδία είχαν δηλώσει ότι δεν θα έστελναν άρματα Leopard 2.
Στις 14 Φεβρουαρίου, η Νορβηγία δήλωσε ότι θα δωρίσει οκτώ από τα οχήματα και τέσσερα "άρματα ειδικού σκοπού", ενώ ο Καναδάς συμφώνησε να συνεισφέρει τέσσερα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ισπανία έχει επίσης προσφέρει τέσσερις έως έξι πλατφόρμες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ένας μικρός αριθμός δυτικών αρμάτων μάχης δεν θα αποδειχθεί ότι αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη εναντίον της Ρωσίας, σημαντικά καθώς η τελευταία έχει εντείνει την επίγεια επίθεσή της, υποτίθεται για να καταλάβει εδάφη στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας.
H Le Monde δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο γνώμης στο οποίο ο συγγραφέας Pierre Grumberg υποστηρίζει ότι η αποστολή ενός μικρού αριθμού δυτικών αρμάτων μάχης θα αποτελούσε μια υλικοτεχνική πρόκληση για τον υπερφορτωμένο ουκρανικό στρατό, ενώ θα ήταν επίσης δύσκολο για τα μαχόμενα στρατεύματα να λειτουργήσουν λόγω της πολυπλοκότητάς τους.
"Από την αυγή της ανθρωπότητας, όλοι οι πόλεμοι μας υπενθύμισαν τη σημασία της τυποποίησης των όπλων - ένας στρατιώτης που αντιμετωπίζει ένα όπλο που δεν γνωρίζει δεν είναι καλύτερος από ένα κοτόπουλο που ανακαλύπτει ένα ψαλίδι".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης