Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε επιφυλακή οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες - Περιμένουν σαμποτάζ στις ενεργειακές υποδομές της Βόρειας Θάλασσας

Σε επιφυλακή οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες - Περιμένουν σαμποτάζ στις ενεργειακές υποδομές της Βόρειας Θάλασσας
Η Νορβηγία απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ασφάλειας
Οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών προειδοποίησαν για ρωσικές απόπειρες σαμποτάζ στις ενεργειακές υποδομές της Βόρειας Θάλασσας, συστήνοντας στους φορείς εκμετάλλευσης να είναι σε επιφυλακή.
Η Ρωσία είχε υποκινήσει "δραστηριότητες που υποδηλώνουν κατασκοπεία καθώς και προετοιμασία επιχειρήσεων για διαταραχή και σαμποτάζ" υποβρύχιων καλωδίων, αιολικών πάρκων και αγωγών φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ανέφερε έκθεση που δημοσιεύθηκε από την ολλανδική μονάδα στρατιωτικών πληροφοριών MIVD.
Ο στρατηγός Jan Swillens, επικεφαλής της MIVD, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα πλοίο εντοπίστηκε να προσπαθεί να χαρτογραφήσει τις ενεργειακές υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, αλλά το πλοίο δεν τα κατάφερε, καθώς το συνόδευσε το ολλανδικό ναυτικό και η ακτοφυλακή.
Η έκθεση προειδοποίησε τους φορείς εκμετάλλευσης των θαλάσσιων υποδομών ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων.
Περιγράφει επίσης τις προσπάθειες Ρώσων αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών να παρακάμψουν τις κυρώσεις ενεργώντας για την "προμήθεια και τη μεταφορά κυρωμένων αγαθών κρυφά στη Ρωσία" και τις προσπάθειες της Μόσχας να θέσει ως όπλο τις προμήθειες ενέργειας στο μπλοκ.
Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλοίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας και ότι η Χάγη επεκτείνει την αναγνωριστική της ικανότητα στην περιοχή.

Παρόμοια προειδοποίηση και από τη Νορβηγία

Η Νορβηγία απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ασφάλειας.
Η υπηρεσία πολιτικής ασφάλειας PST του Όσλο δήλωσε ότι ενώ είναι "απίθανο" να σαμποταριστούν νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία φέτος, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Μόσχα αποφάσιζε να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Θεωρούσε ότι "ο τομέας του πετρελαίου αποτελεί ιδιαίτερα ευάλωτο στόχο", ανέφερε.
Το περασμένο φθινόπωρο, η Νορβηγία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τις ένοπλες δυνάμεις της μετά το φερόμενο σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και 2.
Οι γραμμές, οι οποίες κάποτε ήταν ικανές να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο.
Το Όσλο αύξησε τη στρατιωτική επιτήρηση της Βόρειας Θάλασσας και έκανε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, πετώντας μαχητικά αεροσκάφη F-35 πάνω από τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου του, μετά από αναφορές για εντοπισμό άγνωστων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή τους.
Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρείχαν επίσης βοήθεια, ενώ η Ιταλία δήλωσε ότι το ναυτικό της θα αυξήσει τα μέτρα για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου που φέρνουν προμήθειες από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη μέσω του καναλιού της Σικελίας, προειδοποιώντας ότι φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να στοχεύσει σημαντικές ενεργειακές υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης