Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Επιβάλλονται νέες, συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι επαρκώς

Fed: Επιβάλλονται νέες, συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων - Ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι επαρκώς
Hawkish η Fed...
Σχετικά Άρθρα
Ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, αλλά όχι αρκετά ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών και να «αγγίξει» τον στόχο του 2%, διαπιστώνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve - Fed)…
«Ως εκ τούτου, επιβάλλονται νέες επιτοκιακές αυξήσεις»…
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed στις 31 Ιανουαρίου- 1 Φεβρουαρίου, σχεδόν όλοι Αμερικανοί policy makers αποφάσισαν επιτοκιακή αύξηση κατά 0,25%, οδηγώντας το επιτόκιο των Fed Funds στο εύρος στόχου 4,5%-4,75%.
«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν τους τελευταίους τρεις μήνες έδειξαν ευπρόσδεκτη μείωση του μηνιαίου ρυθμού αυξήσεων των τιμών, αλλά τόνισαν ότι απαιτούνται περισσότερα στοιχεία προόδου σε ένα ευρύτερο φάσμα τιμών για να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός είναι σε διαρκή καθοδική πορεία», αναφέρουν τα πρακτικά.
Κατά τ’ άλλα, τα πρακτικά επαναλαμβάνουν ότι τα μέλη πιστεύουν ότι θα χρειαστούν «συνεχείς» αυξήσεις επιτοκίων.
Αν και η αύξηση 0,25% εγκρίθηκε σχεδόν παμψηφεί, σημειώνεται πως κάποιοι παρέκκλιναν.
«Λίγα» μέλη ήθελαν αύξηση κατά μισή μονάδα, ή 50 μονάδες βάσης, κάτι που θα έδειχνε ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη μείωση του πληθωρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρόεδροι του Σεντ Λούις, James Bullard, και του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσαν ότι ήταν μεταξύ της ομάδας που ήθελε την πιο επιθετική κίνηση.
Τα πρακτικά, ωστόσο, δεν διευκρινίζουν πόσοι ήταν οι «λίγοι» ούτε ποια μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς ήθελαν την αύξηση κατά μισή μονάδα.
Οι συμμετέχοντες που τάσσονται υπέρ μιας αύξησης 50 μονάδων βάσης σημείωσαν ότι «μια μεγαλύτερη αύξηση θα μας έφερνε πιο γρήγορα το εύρος στόχου, δηλαδή κοντά σε επίπεδα που θα επιτύγχαναν μια αρκετά περιοριστική στάση», αναφέρουν τα πρακτικά.
Παράλληλα, από τη συνάντηση, οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν την ανάγκη να παραμείνουν σε εγρήγορση, παρότι εξέφρασαν αισιοδοξία ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά.
Σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη, ο Bullard επανέλαβε την πεποίθησή του ότι μια μεγαλύτερη αύξηση θα ήταν πιο αποτελεσματική, τοποθετώντας το μέγιστο επιτόκιο στο 5,375%.
Τα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τρέχει με χαμηλότερο ρυθμό από το καλοκαίρι του 2022, αλλά εξακολουθεί να… τρέχει γρήγορα.
Παράλληλα «ορισμένα» μέλη βλέπουν τον κίνδυνο ύφεσης ως «αυξημένο» ενώ «η αβεβαιότητα που σχετίζεται με τις προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό παραμένει υψηλή». Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου που αναφέρθηκαν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία, το reopening της Κίνας και η πιθανότητα η αγορά εργασίας των ΗΠΑ να αποδειχτεί ανθεκτικότερη από το αναμενόμενο.

Mάκρο..

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός για τον Ιανουάριο, ανήλθε στο 6,4%, ελαφρώς υψηλότερος από το αναμενόμενο (τον Δεκέμβριο ήταν 6,5% ενώ για τον τρέχοντα μήνα οι προβλέψεις έλεγαν πως θα υποχωρήσει στο 6,2%).
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,1% τον Δεκέμβριο και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5,6% από 5,7% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,5%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4% αμετάβλητος σε σχέση με τον Δεκέμβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.
Ανά κλάδους της οικονομίας, οι τιμές ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,7% και 2% σε ετήσιο και μηνιαίο επίπεδο αντίστοιχα.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 10,1% και 0,5% αντίστοιχα. Εξάλλου, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριου μειώθηκε σε ετήσιο επίπεδο κατά 1,8% έναντι ετήσιας μείωσης 1,5% τον Δεκέμβριο.
Το μέσο ύψος των εβδομαδιαίων απολαβών στη χώρα υποχώρησε 1,5% έναντι μείωσης 2,6% τον Δεκέμβριο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης