Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Μην σπεύδετε να κηρύξετε την ενεργειακή ήττα της Ρωσίας - Η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμη από blackout

ΙΕΑ: Μην σπεύδετε να κηρύξετε την ενεργειακή ήττα της Ρωσίας - Η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμη από blackout
"Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και δεν κέρδισε... αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η Ευρώπη έχει ήδη κερδίσει την ενεργειακή μάχη", δήλωσε ο Birol στους Financial Times
Η Ευρώπη δεν έχει ακόμη κερδίσει τον ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία, παρά τη μεγάλη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις να παραμείνουν επικεντρωμένες στη διατήρηση και την ενίσχυση των προμηθειών.
Ο Fatih Birol δήλωσε ότι ενώ η ΕΕ είχε αποφύγει σε μεγάλο βαθμό μια ολοκληρωμένη ενεργειακή κρίση μετά την εργαλειοποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία είχε κάποτε προκαλέσει φόβους για εκτεταμένες ελλείψεις και μπλακ άουτ, ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη πρόκληση εάν η ήπειρος έχει ψυχρότερες καιρικές συνθήκες.
"Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και δεν κέρδισε... αλλά θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι η Ευρώπη έχει ήδη κερδίσει την ενεργειακή μάχη", δήλωσε ο Birol στους Financial Times.
"Νομίζω ότι η Ευρώπη έκανε καλή δουλειά, η στρατηγική της ήταν μια μεγάλη επιτυχία.
Αλλά το να είναι κανείς υπερβολικά σίγουρος για τον επόμενο χειμώνα είναι επικίνδυνο και είναι καιρός να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειες για το 2023".

Πτώση 85% στο φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί έως και 85% από τότε που κορυφώθηκαν πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, καθώς οι προσπάθειες για την προμήθεια εναλλακτικών πηγών, η διατήρηση των υφιστάμενων αποθεμάτων και ο θερμότερος καιρός έχουν αφήσει άφθονο φυσικό αέριο στις αποθήκες καθώς πλησιάζει το τέλος του χειμώνα.
Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους παράγοντες της βιομηχανίας να δηλώσουν ότι η Μόσχα έχει ήδη χάσει τον ενεργειακό πόλεμο που εξαπέλυσε για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Birol δήλωσε ότι, ενώ η Ευρώπη έχει "κινήσει βουνά" για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τη ρωσική ενέργεια και έχει μειώσει τα έσοδα της Μόσχας με τις αντίποινα των κυρώσεων για το πετρέλαιο, δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την εστίαση στη διατήρηση ή την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
"Κάποια από τα επιτεύγματα που έχουν επιτευχθεί όσον αφορά την καθαρή ενέργεια και τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας είναι καλά, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση.
Είχαμε τη βοήθεια του ήπιου καιρού.
Κερδίσαμε λίγο χρόνο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε".

Οι κίνδυνοι του νέου έτους

Ο Birol έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει το υπόλοιπο 20% των προπολεμικών προμηθειών φυσικού αερίου που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών μέσω Ουκρανίας και Τουρκίας, ενώ ο ανταγωνισμός για τις θαλάσσιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να ανοίγει ξανά.
Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο τον ανεφοδιασμό των ευρωπαϊκών αποθηκών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θα δοκιμάσει την ικανότητα της ηπείρου να αποφύγει τις ελλείψεις σε περίπτωση που ο επόμενος χειμώνας αποδειχθεί ιδιαίτερα ψυχρός.
Ο Birol προειδοποίησε τον Νοέμβριο ότι ένας κρύος χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει την Ευρώπη να αγωνίζεται να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ακόμη και στο 65% της χωρητικότητάς της μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.
Αλλά από τη Δευτέρα τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν ήδη στο 64% της χωρητικότητας, πολύ υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή του έτους.
Παρά το γεγονός ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τη χρήση του ιδιαίτερα ρυπογόνου άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - για να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο για τη θέρμανση και τη βιομηχανία - οι εκπομπές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,5% το 2022 λόγω της χαμηλότερης χρήσης φυσικού αερίου και της θερμής έναρξης του χειμώνα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ.
Ο Birol πιέζει για έναν πιο μακροπρόθεσμο μετασχηματισμό που όχι μόνο θα προσθέτει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και θα εξασφαλίζει ότι μεγαλύτερο ποσοστό των ανεμογεννητριών ή των μπαταριών θα κατασκευάζεται στην Ευρώπη.
Έχει συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνει ποτέ ξανά υπερβολικά εξαρτημένη από μία χώρα για τον ενεργειακό εφοδιασμό της - ή τις αλυσίδες εφοδιασμού -.
"Μπαίνουμε σε μια νέα βιομηχανική εποχή κατασκευής τεχνολογιών καθαρής ενέργειας", δήλωσε.
"Οι δύο δυνάμεις στην παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ - η εξάρτηση από μία μόνο χώρα είναι πάντα κακή ιδέα.
Έτσι, αν θέλουμε διαφοροποίηση, η Ευρώπη είναι ένας καλός υποψήφιος".
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από τις περικοπές προμήθειας της Ρωσίας, αφήνοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε μειονεκτική θέση.
"Η ευρωπαϊκή οικονομία εξακολουθεί να στέκεται στα πόδια της - δεν είδε μια μεγάλη οικονομική ύφεση, ακόμη και αν σίγουρα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα", δήλωσε ο Birol.
"Αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι επτά φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ- οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό,τι στην Κίνα", πρόσθεσε.
"Η μόνιμη λύση για την ενεργειακή ασφάλεια θα πρέπει να βασίζεται στην καθαρή ενέργεια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης