Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σάλος με τα μάκρο που ανακοινώνουν οι ΗΠΑ - Ανοιχτά τα αμφισβητούν JPMorgan, Goldman, UBS

Σάλος με τα μάκρο που ανακοινώνουν οι ΗΠΑ - Ανοιχτά τα αμφισβητούν JPMorgan, Goldman, UBS
Σάλος με τις εποχικές προσαρμογές σε βασικά στοιχεία των ΗΠΑ
Έχει καταστεί αδύνατο κάποιος να είναι κανείς παρατηρητής δεδομένων (και συνεπώς στρατηγικός αναλυτής) στις ΗΠΑ: ο λόγος είναι ότι οι εποχικές προσαρμογές έχουν καταστήσει σχεδόν κάθε σύνολο δεδομένων μη ακριβές, με ελάχιστη συνάφεια με τον πραγματικό κόσμο.

Για παράδειγμα, το τελευταίο μέγεθος για τις μισθοδοσίες, όπου η εποχικά προσαρμοσμένη ανακοίνωση ήταν συγκλονιστική με 517 χιλιάδες, αλλά μόνο χάρη σε έναν παράγοντα εποχικής προσαρμογής ο οποίος μετέτρεψε μια μείωση 2,5 εκατομμυρίων σε μια εκρηκτική άνοδο, ασκώντας μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς - και της Fed.

Οι μαζικές εποχικές προσαρμογές πλήττουν επίσης την εβδομαδιαία ανακοίνωση αποθεμάτων πετρελαίου του DOE: οι δύο τελευταίες εβδομάδες, όταν είδαμε σχεδόν ρεκόρ συσσώρευσης αποθεμάτων, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από έναν παράγοντα "προσαρμογής" της προσφοράς αργού πετρελαίου του DOE ήταν ένας από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Το οποίο μας φέρνει στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις ανεργίας, η οποία για άλλη μια φορά εξέπληξε προς τα κάτω και παρά το ένα κύμα μετά το άλλο μαζικών απολύσεων (και αποζημιώσεων), έπεσε σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων.

Οι αντιδράσεις από την JP Morgan

Στην τελευταία ανάλυση του Dan Silver της JPMorgan, επισημαίνεται οι επίμονα χαμηλές αρχικές αιτήσεις ανεργίας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις άμεσα ταξινομημένες αναφορές απολύσεων που τον Ιανουάριο μόλις έφτασαν σε υψηλό πολλών ετών.

Και λέει... ευγενικά ότι "ορισμένες εναλλακτικές εποχικές προσαρμογές των στοιχείων για τις αρχικές αιτήσεις δείχνουν κάποιες λιγότερο ευνοϊκές αλλαγές στις αιτήσεις από τις τελευταίες εβδομάδες σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία".
Εδώ, η JPM απλώς απηχεί την Goldman, η οποία πριν από αρκετές εβδομάδες διαπίστωσε επίσης ότι οι αρχικές αιτήσεις είναι μη ρεαλιστικές και ότι όταν εξετάζονται σε επίπεδο πολιτείας, οι αιτήσεις είναι πολύ υψηλότερες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η JPM και η Goldman: πριν από τρεις εβδομάδες, η UBS μπήκε επίσης στη μάχη, και έδειξε ότι μια ακόμη σειρά δεδομένων - οι νέες θέσεις εργασίας - είναι είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος διογκωμένες, και ότι όταν εξετάζουμε τα στοιχεία τρίτων, ο πραγματικός αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας είναι περίπου το ένα τρίτο αυτού που δείχνει η μηνιαία έκθεση JOLTS.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι τράπεζες δεν παρατηρούν πλέον απλώς το πώς τα δεδομένα δεν ταιριάζουν πλέον, αλλά αναρωτιούνται ανοιχτά για την αξιοπιστία τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η UBS μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε μια έκθεση που ρωτούσε (ρητορικά) αν η έκθεση NFP υπερεκτιμά την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης