Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Ξαφνικά... αυξάνονται κατακόρυφα οι short θέσεις στη Wall Street - Που στοχεύουν

Morgan Stanley: Ξαφνικά... αυξάνονται κατακόρυφα οι short θέσεις στη Wall Street - Που στοχεύουν
Προς το παρόν, τα ανανεωμένα σορταρίσματα αποδίδουν
Πολλοί επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για μια επικίνδυνη γωνιά της χρηματιστηριακής αγοράς, παρά το συγκλονιστικό ράλι του νέου έτους.
Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που κάνουν τόσο ανοδικά όσο και καθοδικά στοιχήματα σε μετοχές επέστρεψαν με θέσεις εναντίον μη κερδοφόρων μετοχών τεχνολογίας αυτόν τον μήνα, αφού αναγκάστηκαν να διαλύσουν ορισμένες θέσεις νωρίτερα μέσα στον μήνα (short squezze).
Χάρη στην αύξηση των shorts, η συνολική τους έκθεση στις εταιρείες αυτές μειώθηκε σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley.

Short covering

"Η κάλυψη των short (short covering) απομονώθηκε σε λίγες ημέρες διαπραγμάτευσης, αλλά δεν είδαμε τη γενικευμένη μείωση της έκθεσης σε συνωστισμένες short που θα περίμενε κανείς, δεδομένου του πόσο έντονα ανέβηκαν οι τίτλοι με υψηλό short ενδιαφέρον", έγραψε η ομάδα της Morgan Stanley.
Τα hedge funds "εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης μόχλευσης παρά τις προσπάθειές τους να καλύψουν τα shorts".
Η κίνηση αυτή αντανακλά μια γενικά επιφυλακτική στάση μεταξύ των διαχειριστών μεγάλων κεφαλαίων παρά την ανάκαμψη των μετοχών που αψήφησε τις δυσοίωνες προειδοποιήσεις.

Καθώς οι μετοχές ανέκαμψαν μέσα στο νέο έτος, αντικρούοντας τις εκκλήσεις των αναλυτών για sell off στο πρώτο εξάμηνο, τα hedge funds που παρακολουθούνται από τη Morgan Stanley περιόρισαν τις θέσεις short σε επίπεδο δείκτη για να ακολουθήσουν την άνοδο.
Ωστόσο, όσον αφορά τις μεμονωμένες μετοχές, η short έκθεσή τους παρέμεινε αυξημένη και, ακόμη και στην πλευρά των long, προτιμήθηκαν οι αμυντικές και οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η Morgan Stanley παρατήρησε τρεις συνεδριάσεις μεγάλης κάλυψης short αυτόν τον μήνα - τις δύο πρώτες και στις 15 Φεβρουαρίου.
Έκτοτε, ωστόσο, τα hedge funds έχουν προσθέσει αρκετά shorts για να αντισταθμίσουν τα δύο τρίτα όσων καλύφθηκαν αυτές τις ημέρες.

Αποδίδουν τα short στοιχήματα

Προς το παρόν, τα ανανεωμένα σορταρίσματα αποδίδουν.
Ένας δείκτης της Morgan Stanley που παρακολουθεί μη κερδοφόρες μετοχές τεχνολογίας έχει πέσει περισσότερο από 5% από την Παρασκευή, παραχωρώντας κέρδη στους bears για μόλις δεύτερη φορά σε επτά εβδομάδες.
Παρόλα αυτά, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 17% φέτος, αυτό δεν αποτελεί σχεδόν καθόλου νίκη.
Αν μη τι άλλο, η επίμονη πτωτική διάθεση δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα ακόμη ράλι σε περίπτωση που η δυναμική αντιστραφεί και πάλι.
Αλλά τα hedge funds μπορούν να συγχωρεθούν για την επιμονή στα όπλα τους.
Χάρη στα υψηλότερα επιτόκια, τα στοιχήματα κατά των ακριβών μετοχών αποδείχθηκαν μια κερδοφόρα συναλλαγή πέρυσι, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν εταιρείες όπως η Okta και η Asana.
Ως ομάδα, οι μετοχές των μη κερδοφόρων εταιρειών τεχνολογίας σημείωσαν πτώση άνω του 50% το 2022.
Ενώ η κερδοσκοπία σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων έδωσε λίγη ζωή στα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία φέτος, αυτή η αισιοδοξία εξασθενεί τώρα με τους διαπραγματευτές ομολόγων να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι τα επιτόκια μπορεί να κορυφωθούν σε υψηλότερο επίπεδο.
Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις μετοχές που δεν έχουν κέρδη ως μαξιλάρι όταν η πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών συνεχίζει να αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης