Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Παραδοχή ήττας στο πεδίο του πληθωρισμού – Δεν θα είναι «ευθύγραμμη» η αποκλιμάκωση

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Παραδοχή ήττας στο πεδίο του πληθωρισμού – Δεν θα είναι «ευθύγραμμη» η αποκλιμάκωση
Η ευρεία επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άλμα 8,7% στο κόστος διαβίωσης που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981
Σχετικά Άρθρα
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προσπαθώντας να φιλοτεχνήσει ένα «ροζ» σενάριο για την αμερικανική οικονομία παραδέχθηκε σε δηλώσεις τις ότι ο πληθωρισμός είναι.. περισσότερο επίμονος από ό,τι παραδεχόταν πριν από ένα μικρό διάστημα ενώ… αποτάσσεται τα βεβαιότητα των οικονομολόγων για την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε φάση – έστω και τεχνικής – ύφεσης.
Τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία τα οποία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο σηματοδοτούν ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού «δεν είναι μια ευθεία γραμμή» και ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, δήλωσε στο Reuters, η Yellen.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η ΥΠΟΙΚ απέρριψε τα επιχειρήματα ορισμένων οικονομολόγων ότι απαιτείται ύφεση ή σημαντικά υψηλότερη ανεργία για να κερδίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τη μάχη για τον πληθωρισμό, εμμένοντας στην άποψή της ότι ο πληθωρισμός μπορεί ακόμη να μειωθεί διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας.
'

Οι ενισχυμένες καταναλωτικές δαπάνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Ιανουάριο οι δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο από δύο τρίτα στην οικονομική παραγωγή, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, από το αναθεωρημένο -0,1% του Δεκεμβρίου και έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 1,3%.


Το κόστος διαβίωσης

Η ευρεία αυτή επιτάχυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο άλμα 8,7% στο κόστος διαβίωσης που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1981.
Δυσοίωνα τα μηνύματα από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες μια μέτρηση την οποία λαμβάνει πολύ σοβαρά η Fed στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο σημείωσε άνοδο 0,6% από 0,2% τον Δεκέμβριο, ενώ σε ετήσια βάση ανέβηκε στο 5,4% από 5,3% ένα μήνα νωρίτερα.

Δεν θα είναι ευθεία γραμμή ο απόπληθωρισμός

«Νομίζω ότι η πρόσφατη έκθεση έδειξε ότι δεν πρόκειται να είναι μια ευθεία γραμμή – ο αποπληθωρισμός δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός «παραμένει πρόβλημα».
«Ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε επίπεδο που είναι πάνω από αυτό που συνάδει με τον στόχο της Fed.
Έτσι, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά», προσθέτει και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται σε γενικές γραμμές κατά το τελευταίο έτος και ότι η τάση αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί, επειδή τα συμβόλαια ενοικίασης κατοικιών εξακολουθούν να προσαρμόζονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα μέγιστα επίπεδα της εποχής της πανδημίας.
«Βλέπουμε λόγους για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, ιδίως λόγω της σημασίας της στέγης στους συνολικούς δείκτες», δήλωσε.

H ύφεση είναι μονόδρομος  

Η Federal Reserve αναμένεται να πιεστεί σκληρά για να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς σημαντικό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ και απότομη αύξηση της ανεργίας, και ακόμη και τότε μπορεί να χάσει τον στόχο πληθωρισμού 2% για τα επόμενα χρόνια.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μια ομάδα κορυφαίων οικονομολόγων, μελετώντας την ιστορία και τις προηγούμενες μάχες που έδωσαν κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Ισχυρή αγορά εργασίας

Η μελέτη εξέτασε 16 περιπτώσεις από το 1950, συμπεριλαμβανομένων έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα στη Γερμανία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, στα οποία οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τα αυξανόμενα επιτόκια για να σχεδιάσουν τον «αποπληθωρισμό», τον οποίο η έρευνα όρισε ως μείωση του ποσοστό πληθωρισμού περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες ή περισσότερο.
«Δεν το δέχομαι αυτό ως γενική διαπίστωση που πάντα επαληθεύεται» σημείωσε η Yellen και συνέχισε λέγοντας ότι μερικές φορές οι υφέσεις είναι απαραίτητες για να μειωθεί ο πληθωρισμός, όπως στη δεκαετία του 1970, όταν υπήρχε ένα ισχυρό σπιράλ μισθών-τιμών.
«Αλλά πιστεύω ότι αυτή δεν είναι η κατάσταση τώρα» τόνισε και κατέληξε: «Έχω πει επανειλημμένα και συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει ένας δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που θα είναι συνεπής με τη διατήρηση μιας ισχυρής αγοράς εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης