Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύλος στις ΗΠΑ με τα... κινεζικά όπλα στη Ρωσία – Τώρα ο διευθυντής της CIA αδειάζει τον Biden, που πριν αμφισβήτησε τον Blinken

Μύλος στις ΗΠΑ με τα... κινεζικά όπλα στη Ρωσία –  Τώρα ο διευθυντής της CIA αδειάζει τον Biden, που πριν αμφισβήτησε τον Blinken
Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns
Σχετικά Άρθρα
Εντυπωσιακά αντιφατικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ εγείροντας θέμα για το ποιος τελικά ασκεί τη διακυβέρνηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ή πόσα κέντρα εξουσίας υπάρχουν στην Ουάσινγκτον.
Μετά το άδειασμα του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden σχετικά με τα κινεζικά όπλα στη Ρωσία, τώρα έρχεται ο διευθυντής της CIA να αμφισβητήσει τα λεγόμενα του ενοίκου του Λευκού Οίκου.
Οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στη Ρωσία, δήλωσε ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) William Burns σε συνέντευξή του στο CBS.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Σάββατο (25/2) ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την άποψη, πως η Κίνα δεν πρόκειται να ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου εξοπλισμού», είπε ο Burns.
«Επίσης, δεν βλέπουμε ότι έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση και δεν βλέπουμε αποδείξεις για πραγματικές αποστολές φονικού εξοπλισμού», σημείωσε.

Οι συνέπειες

Η ηγεσία των ΗΠΑ θεωρεί ότι είναι «σημαντικό να γίνει πολύ σαφές ποιες θα ήταν οι συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης».
Σε ερώτηση, εάν στόχος της αμερικανικής ηγεσίας είναι να αποτρέψει την Κίνα από την ενίσχυση της Ρωσίας με όπλα ο Burns απάντησε καταφατικά.
Μία τέτοια απόφαση από την Κίνα «θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο και ασύνετο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Κινέζοι προσπαθούν να εκτιμήσουν «που βρίσκεται το σημείο στο οποίο θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Ουκρανία και Ταϊβάν

Ο Burns υπογράμμισε επιπλέον πως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πιθανώς παρακολουθεί πολύ στενά τη ρωσική ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις φιλοδοξίες του Xi όσον αφορά τον τελικό έλεγχο της Ταϊβάν.
Αυτό, ωστόσο, κατά την άποψή μας, δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική σύγκρουση είναι αναπόφευκτη», είπε ο Burns.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Xi και η στρατιωτική του ηγεσία έχουν αμφιβολίες σήμερα για το αν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την εισβολή», σημείωσε ο διευθυντής της CIA.

Λευκός Οίκος: Θα υπάρξουν σοβαρες συνέπειες

Η Κίνα δεν έχει προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας που θα βοηθούσε την Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές πίσω από κλειστές πόρτες ότι μία τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές συνέπειες, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023.
«Το Πεκίνο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει, αν θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια, αλλά αν ακολουθήσει αυτήν την οδό, αυτό θα συνοδευθεί από πραγματικό κόστος για την Κίνα», προειδοποίησε ο Sullivan κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή State of the Union του CNN.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει κατ’ ιδίαν τους κινέζους ομολόγους τους για το κόστος που θα σήμαινε μία τέτοια απόφαση, δήλωσε ο Sullivan χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις αυτές πίσω από κλειστές πόρτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης