Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άδεια ράφια στη Βρετανία - Πλαφόν στην αγορά φρούτων και λαχανικών επιβάλλουν τα σούπερ μάρκετ

Άδεια ράφια στη Βρετανία - Πλαφόν στην αγορά φρούτων και λαχανικών επιβάλλουν τα σούπερ μάρκετ
H μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, η Tesco, έχει επιβάλλει όριο στις αγορές φρούτων και λαχανικών
Σχετικά Άρθρα
Τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας περιορίζουν τις αγορές ορισμένων φρούτων και λαχανικών για τους καταναλωτές, καθώς οι ελλείψεις εφοδιασμού οδηγούν σε άδεια ράφια.
Σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, η Tesco, έχει περιορίσει τις αγορές ντοματών, πιπεριών και αγγουριών σε τρία τεμάχια ανά πελάτη.
Δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό και ότι συνεργάζεται με τους προμηθευτές για να "επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό".
Η Asda έχει θέσει επιπλέον όριο τριών τεμαχίων για τα μαρούλια, τις σαλάτες, το κουνουπίδι και τα σμέουρα, ενώ η Morrisons περιορίζει τους αγοραστές σε δύο τεμάχια για αγγούρια, μαρούλια, ντομάτες και πιπεριές.
Τα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ Aldi και Lidl με έδρα τη Γερμανία έχουν επίσης εισαγάγει περιορισμούς.
Ομάδες όπως η Εθνική Ένωση Αγροτών είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι Βρετανοί αγρότες παλεύουν με το υψηλότερο κόστος ενέργειας, το οποίο μειώνει τη δυνατότητά τους να καλλιεργούν ορισμένα φρούτα και λαχανικά σε θερμαινόμενα θερμοκήπια.
Άλλοι αγρότες της Βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα- ενώ οι ασθένειες της ντομάτας και το αυξημένο κόστος των καυσίμων αποτελούν περαιτέρω προκλήσεις.
Σε δήλωση που απέστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Andrew Opie, διευθυντής Τροφίμων και Αειφορίας στο British Retail Consortium, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει κορυφωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική που διαταράσσουν τις συγκομιδές.
Οι δυσμενείς συνθήκες περιλαμβάνουν έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν το Μαρόκο και κρύο στην Ισπανία.
Η διαταραχή αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, δήλωσε ο Opie.
Σύμφωνα με το BRC, η Βρετανία εισάγει περίπου το 95% των ντοματών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τί φταίει για τις ελλείψεις - Ο ρόλος του Brexit

Οι αναλυτές λένε ότι η συμπίεση της προσφοράς που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος, η τάση των μη εποχιακών προϊόντων να είναι δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο όλο το χρόνο και η μεγαλύτερη υλικοτεχνική πρόκληση να φτάσει κανείς στο νησιωτικό έθνος σημαίνει ότι οι ελλείψεις πλήττουν εκεί που δεν πλήττονται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει δηλώσει το Brexit ως παράγοντα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις καιρικές συνθήκες.
Η Ιρλανδία, μέλος της ΕΕ, αντιμετωπίζει επίσης ελλείψεις φρούτων και λαχανικών.
Οι επικεφαλής των ιρλανδικών σούπερ μάρκετ κλήθηκαν τη Δευτέρα να συναντηθούν με τον υπουργό τροφίμων της χώρας για να εξηγήσουν πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση, ανέφερε η Irish News.
Ωστόσο, ο Pekka Pesonen, γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής γεωργικής ομάδας Copa, δήλωσε στους Financial Times ότι η πρόσθετη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς ως αποτέλεσμα του Brexit θα σημάνει επιπλέον ταλαιπωρία που θα μπορούσε να τους αναγκάσει να αυξήσουν τις τιμές, την οποία τα βρετανικά σούπερ μάρκετ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να επωμιστούν ή να μετακυλήσουν.
Ο James Walton, επικεφαλής οικονομολόγος του Institute of Grocery Distribution, δήλωσε στο CNBC: "Το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές φρέσκων προϊόντων όλες τις εποχές του έτους, ιδίως τον χειμώνα - η ΕΕ αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος αυτού του όγκου εισαγωγών. Εάν υπάρχουν ελλείψεις στην παραγωγή στην ΕΕ, τότε θα ήταν λογικό οι παραγωγοί της ΕΕ να εξυπηρετήσουν πρώτα την τοπική τους ζήτηση. Αυτό αφήνει λιγότερα διαθέσιμα για εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο".
"Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πλέον εκτός της ΕΕ. Ωστόσο, έχουμε μια ευρεία εμπορική συμφωνία που περιλαμβάνει τρόφιμα όλων των ειδών. Οι περισσότεροι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα θα ίσχυαν είτε είμαστε εντός είτε εκτός ΕΕ", δήλωσε ο Walton.
Ο υπουργός τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου Mark Spencer δήλωσε τη Δευτέρα ότι μίλησε με τους εμπόρους λιανικής πώλησης για το πώς ανταποκρίνονται στις ελλείψεις και τους ζήτησε να δημιουργήσουν ετοιμότητα για μελλοντικά περιστατικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης