Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall, οι επενδυτές σταθμίζουν τη νομισματική σύσφιξη – Στο +0,76% ο S&P 500, o Nasdaq +0,73%

Κέρδη στη Wall, οι επενδυτές σταθμίζουν τη νομισματική σύσφιξη – Στο +0,76% ο S&P 500, o Nasdaq +0,73%
Άνοδος στη Wall Street...
Άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Πέμπτη 2 Μαρτίου, με τους επενδυτές να σταθμίζουν την επικείμενη νομισματική σύσφιξη και την επιθετική ρητορική των αξιωματούχων της Fed… που εμφανίζονται αποφασισμένοι να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις – ακόμα και αν βυθίσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 1,05%, στις 33.003 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε στο +0,76%, στις 3.981 μονάδες 
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq βρέθηκε στο +0,73%, στις 11.462 μονάδες
Καταγραφή_89.JPG
Πράγματι, οι τιμές επιμένουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, και πλέον μια επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μ.β. είναι πλέον στο τραπέζι.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλίμα στη Wall Street είναι αρνητικό, καθώς ο πιο σημαντικός βραχυπρόθεσμος δείκτης της αγοράς παραβίασε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά στα τέλη Οκτωβρίου.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς σημείωναν άνοδο 4 μονάδων βάσης στο 3,983%, αλλά έφτασαν την 1η Μαρτίου 2023 στο 4,001%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών και ένα επίπεδο που έχει συνδεθεί τόσο με την έναρξη του ράλι του Οκτωβρίου της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και με την εκτόξευσή του στις αρχές Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως η Wall Street προσπαθεί να υψώσει αντιστάσεις προκειμένου να βάλει στοπ στις ρευστοποιήσεις, ωστόσο μια διάσπαση της στήριξης των 3.900 μον. στο S&P 500, σύμφωνα με το trading desk της JP Morgan, θα πυροδοτήσει παγκόσμιο sell off.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Salesforce και Okta σημείωναν αύξηση λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων και guidance.
Από την άλλη, η Silvergate Capital, υποχωρούσε περισσότερο από 50%, αφού δεν μπόρεσε να δημοσιεύσει την οικονομική της έκθεση.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές της Tesla έχανε 8%, καθώς οι επενδυτές δεν ενθουσιάστηκαν από το νέο, φθηνότερο μοντέλο της εταιρείας, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του investor’s day.

Επιπλέον, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 4,07% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,92%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI έπιασε υψηλό δύο εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε 0,6% στα 78,16 δολ.
ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% στα 1.840 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0596 δολ.

Στα μάκρο, στις 192.000 ανήλθαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου μένοντας κάτω από τις 200.000 για έβδομη διαδοχική εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας συνολικά, μειώθηκαν κατά 5.000 στις 1,66 εκατ. αιτήσεις.

Παράλληλα, σε καθοδική αναθεώρηση της μέτρησης για την πορεία της παραγωγικότητας το δ' τρίμηνο του 2022 προχώρησε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που αύξησε κατά σχεδόν τρεις φορές την προηγούμενη μέτρηση του για το κόστος εργασίας.
Ειδικότερα, η παραγωγικότητα του δ' τριμήνου αναθεωρήθηκε καθοδικά στο 1,7% από την αρχική μέτρηση του 3%.
Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν παράλληλα ότι το κόστος εργασίας αυξήθηκε σημαντικά, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια της Federal Reserve να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω στο 2%.
Ειδικότερα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας σκαρφάλωσε κατά 3,2% το δ' τρίμηνο, έναντι της αρχικής μέτρησης για αύξηση 1,1% και της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 1,4%.
 
Τέλος, άνοδο για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα -έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης- κατέγραψαν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που προσφέρουν οι αμερικανικές τράπεζες, απόρροια των προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Federal Reserve.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Freddie Mac, το μέσο επιτόκιο για το 30ετές στεγαστικό δάνειο εκτοξεύθηκε κατά 15 μονάδες βάσης, στο 6,65% το επταήμερο που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη -από 3,76% ένα χρόνο νωρίτερα- που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών.
Ο κινητός μ.ο. 20ετίας παρέμεινε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2022, στο 7,08%.
Σε ό,τι αφορά στο μέσο επιτόκιο για το 15ετές στεγαστικό δάνειο, ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, στο 5,89% -από 3,01% ένα χρόνο νωρίτερα.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές


Ανοδικά κινήθηκαν, εντέλει, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, παρότι ο υψηλός δομικός πληθωρισμός προβληματίζει τους επενδυτές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,15%, στις 15.327 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,37%, στις 7.944 μονάδες.
Στις 7.284 μονάδες με κέρδη 0,7% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,3%, στις 27.397 μονάδες.
4_29.JPG
Στα μάκρο, στο 8,5% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μια έκτακτη εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ευρωζώνης, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (15,0%, έναντι 14,1% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενα από την ενέργεια (13,7%, έναντι 18,9% τον Ιανουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,8%, έναντι 6,7% τον Ιανουάριο) και τις υπηρεσίες (4,8%, έναντι 4,4% τον Ιανουάριο).
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξήθηκε στο 5,6% ετησίως από 5,3% προηγουμένως, καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις τόσο από τις υποσυνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών όσο και από τις υπηρεσίες.
Πιο ανησυχητικά, η τελευταία, η οποία είχε επιδείξει κάποια σταθερότητα τους τελευταίους πέντε μήνες και είναι πιθανό να είναι η πιο κολλώδης συνιστώσα του πληθωρισμού, επιταχύνθηκε αισθητά στο 4,8% ετησίως από 4,4%.
Επιπλέον, η συνιστώσα των τροφίμων δεν έδειξε ακόμη σημάδια ανακούφισης, καθώς επιταχύνθηκε στο 15% ετησίως από 14,1%, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης