Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ρυθμιστής των τουρκικών εκλογών

DW: Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ρυθμιστής των τουρκικών εκλογών
Μετά από ανατολίτικα παζάρια, με την Meral Aksener να επιστρέφει, η συμμαχία της τουρκικής αντιπολίτευσης όρισε υποψήφιο τον Kemal Kilicdaroglu. Νευραλγικός ο ρόλος του HDP.
Σχετικά Άρθρα
H «Τράπεζα των 6» της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τον υποψήφιό της, αναφέρει η Deutsche Welle σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη.
Ο Kemal Kilicdaroglu θα είναι ο αντίπαλος του Recep Tayyip Erdogan στις προεδρικές εκλογές.
Ο Erdogan σχεδόν ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει την απόφαση για διεξαγωγή εκλογών στις 14 Μαίου, όπως είχε ανακοινώσει από καιρό.
Η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Meral Aksener, που είχε αποχωρήσει από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, επέστρεψε μεν όταν υιοθετήθηκε η πρότασή της να είναι αντιπρόεδροι οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά ουσιαστικά δεν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε.
Η Aksener δεν πιστεύει ότι θα κερδηθούν οι εκλογές με υποψήφιο τον Kemal Kilicdaroglu. Επέμενε να αξιοποιηθεί η δυναμική που εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις οι δήμαρχοι Mansour Javas και Ekrem Imamoglou.
Από την άλλη πλευρά, ο όρος να είναι αντιπρόεδροι οι δύο δήμαρχοι- σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν- πάει πολύ μακριά.
Στο κείμενο αναφέρεται απλώς ότι αντιπρόεδροι θα είναι οι αρχηγοί των υπόλοιπων πέντε κομμάτων, εκτός του κεμαλικού CHP του Kilicdaroglu.
Οι δύο δήμαρχοι θα οριστούν αντιπρόεδροι αργότερα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος Kilicdaroglu. Άρα, οι δήμαρχοι μένουν στα πόστα τους.

Το αντίκτυπο στην εκλογική βάση

Θα εκληφθεί αυτό ως σύμπραξη των Ekrem Imamoglou και Mansour Javas με τον Kilicdaroglu, ανεβάζοντας τις προσδοκίες;
Ή ως παράκαμψή τους με μια αόριστη υπόσχεση;
Το κλειδί για το εκλογικό αποτέλεσμα τώρα είναι στα χέρια του κουρδικού κόμματος HDP, καθώς, στην αναμέτρηση των δύο μπλόκ για την Προεδρία και οι δύο πλευρές δεν φτάνουν το 50%, που απαιτείται για την εκλογή προέδρου.
Όμως το Κόμμα της Meral Aksener και ο Mansour Javas είναι κόκκινο πανι για τους Κούρδους.
Όπως και ο εθνικιστής Bahceli, ο σημερινός κυβερνητικός εταίρος του Erdoga. Με αυτά τα δεδομένα η επικράτηση στον πρώτο γύρο φαντάζει απίθανη για οποιονδήποτε υποψήφιο.
Ενα ερώτημα που τίθεται είναι αν κάποιος- και με ποιά υπόσχεση- θα μπορούσε να προσεγγίσει το HDP.
Οι επόμενες δημοσκοπήσεις θα φανερώσουν τις τάσεις των ψηφοφόρων.
Δηλαδή, εάν ένας Αλεβίτης ηγέτης, όπως ο Kilicdaroglu, θα έχει τύχη να κερδίσει τις εκλογές στην Τουρκία ή αν μέσα από την κόντρα θα ωφεληθεί και πάλι ο Recep Tayyip Erdogan στην πιο δύσκολη αναμέτρηση της πολιτικής του καριέρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης