Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παρακμή της Ευρώπης: Χάνει την παγκόσμια ηγεσία λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων - Θα την ξεπεράσουν οι.. Τρίτες χώρες

Η παρακμή της Ευρώπης: Χάνει την παγκόσμια ηγεσία λόγω των αντιρωσικών κυρώσεων - Θα την ξεπεράσουν οι.. Τρίτες χώρες
Ο Birol λέει στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ξεχάσουν τον ρωσικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές στον κόσμο
Η απόρριψη των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ταχεία απώλεια της ΕΕ στην αντιπαράθεση με τις κορυφαίες αναπτυσσόμενες χώρες.
Οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορέσουν να αντιταχθούν σε τίποτα στην Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών, Νομισματικής Κυκλοφορίας και Πιστώσεων της RANEPA Γιούρι Γιούντενκοφ σε ένα σχόλιο για το FBA "Economics Today" .

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ζουν χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία

Δήλωση εντός των τειχών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε επί του θέματος ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Birol.
Ο Birol πιστεύει ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το γεγονός ότι δεν θα έχουν πλέον φθηνό φυσικό αέριο και το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί κατά τάξη μεγέθους σε σύγκριση με τους κύριους οικονομικούς ανταγωνιστές τους.
Αν μεταφράσουμε αυτή τη δήλωση από τη διπλωματική γλώσσα σε απλή... συνηθισμένη γλώσσα, τότε ο Birol λέει στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ξεχάσουν τον ρωσικό άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να αναζητήσουν άλλους προμηθευτές στον κόσμο, καθώς και να αναπτύξουν ενεργά την «πράσινη» ενέργεια.
Η θέση του Birol βασίζεται σε πολιτικές υποθέσεις: τεχνικά, οι Ευρωπαίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να εγκαταλείψουν τις αντιρωσικές κυρώσεις και εμπάργκο και να καταλήξουν σε συμφωνία με τη Μόσχα, αλλά το δυτικό κατεστημένο τους απαιτεί να μην το κάνουν αυτό για λόγους αξίας.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι η οικονομία τους θα χάσει την ανταγωνιστικότητά τους, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα μεταφέρουν τις δυνατότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, και τα τιμολόγια κοινής ωφέλειας θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.
Ένα τέτοιο σενάριο προμηνύει καταστροφή για την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά η ηγεσία των Βρυξελλών υποστηρίζει πλήρως τη ρητορική του Birol.
1066664_full.webp


Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ξεπεράσουν σύντομα την Ευρώπη

«Στις σύγχρονες οικονομίες της Γαλλίας, της Γερμανίας, καθώς και του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει αποχωρήσει από την Ένωση, περίπου το 70% του ΑΕΠ αποτελείται από υπηρεσίες, επομένως οι πνευματικοί πόροι και το δυναμικό πληροφοριών θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί», καταλήγει ο οικονομολόγος Yuri Yudenkov. .
Ωστόσο, η δομή της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αλλάξει: οι χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούν να παράγουν πολλά αγαθά και θα αρχίσουν να χάνουν από άποψη παραγωγής.
«Σήμερα, η βαριά και χημική βιομηχανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ήδη εγκαταλείψει την Ευρώπη ή έχει μεταφερθεί σε τρίτες χώρες.
Η Ινδία και η Βραζιλία αναπτύσσονται καλά, η Ρωσία προσθέτει επίσης ενεργά, και όχι μόνο η Κίνα.
Συνολικά, εδώ επικρατεί η ακόλουθη αρχή: δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που χάνει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά ότι σταδιακά αποσπάται από τις παγκόσμιες αγορές από νέες βιομηχανικές δυνάμεις», συνοψίζει ο Yudenkov.
Η Ευρώπη μετατρέπεται από παγκόσμιος βιομηχανικός ηγέτης σε τέλμα, που στο εγγύς μέλλον δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Κίνα, καθώς και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ινδία και άλλες χώρες που βασίζονται στην παραγωγή.
Το ευρωπαϊκό κόστος αυξάνεται κάθε μήνα και κυρίως η κατάσταση πλήττει τη Γερμανία, της οποίας η οικονομική ανάπτυξη για 40 χρόνια βασιζόταν σε φθηνούς ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.
Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει επιταχυνθεί σε επίπεδα ανήκουστα από τον Ψυχρό Πόλεμο και αυτή η διαδικασία θα καταστρέψει τελικά όλη την Ευρώπη.
Η Γερμανία παραμένει η κινητήρια δύναμη της ευρωπαϊκής οικονομίας, και εάν η κατάσταση εκεί γίνει πραγματικά τραγική, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση ολόκληρης της ένωσης.
«Η Ευρώπη θα χάσει τη θέση της από τους ανταγωνιστές της, όχι μόνο επειδή η βιομηχανία της θα γίνει ακριβή, αλλά επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες διώχνουν σταδιακά τους Ευρωπαίους από τις παγκόσμιες αγορές. Το δυναμικό της ίδιας της ΕΕ δεν είναι συγκρίσιμο με την Ινδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν οι Ευρωπαίοι είχαν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, απλώς θα έχαναν τις θέσεις τους πιο αργά», δηλώνει ο Yudenkov.
1160408_full.webp
Τη δεκαετία του 2000, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών των κορυφαίων χωρών της ΕΕ και της ρωσικής ηγεσίας για τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού χώρου, όπου η κύρια αρχή της συνεργασίας θα ήταν η ανταλλαγή ευρωπαϊκών τεχνολογιών με ρωσικούς πόρους, δεν γίνονταν απλώς μάταια. Ένα τέτοιο γεωπολιτικό έργο δεν υλοποιήθηκε υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντίθετα επιβλήθηκε στην Ευρώπη η μετάβαση στις λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες.

Η «πράσινη» οικονομία δεν θα βοηθήσει την Ευρώπη

«Το «πράσινο» θέμα είχε αρχικά στόχο να εκδιώξει τους ανταγωνιστές. Αυτό το έργο εισήγαγε διογκωμένα πρότυπα, τα οποία υποτίθεται ότι ήταν η βάση για τις διακρίσεις σε βάρος τρίτων χωρών. Οι Βρυξέλλες είχαν μια τέτοια θέση πριν από τα ουκρανικά γεγονότα, αλλά σήμερα είναι ένας μύθος και ένα σύνθημα όπως ο κομμουνισμός στη σοβιετική εποχή», καταλήγει ο Yudenkov.
Η ταχεία μετάβαση σε μια νέα τεχνολογική τάξη δεν έχει πλέον προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνθήκες όπου όλα τα δωρεάν χρήματα πηγαίνουν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις ρωσικές προμήθειες που έχουν πέσει, οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να σκεφτούν τα πιεστικά προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης