Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατάρρευσης συνέχεια για την τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου

Κατάρρευσης συνέχεια για την τουρκική λίρα – Νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου
Κατάρρευσης συνέχεια για την τουρκική λίρα
Σχετικά Άρθρα
Στο νέο ιστορικό χαμηλό των 18,9620 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, έφθασε νωρίτερα σήμερα η τουρκική λίρα, απόρροια της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας από τις πρακτικές Erdogan και ενόψει εκλογών, αλλά και της οικονομικής αβεβαιότητας που διόγκωσε ο φονικός σεισμός.
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική, ακολουθώντας τις οδηγίες του προέδρου Erdogan. Ενδεικτικά, τον περασμένο μήνα, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 8,5%. Πέρυσι η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης σε έναν ανορθόδοξο κύκλο χαλάρωσης που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την οικονομική επιβράδυνση, προτού το διατηρήσει σταθερό στο 9% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.
Η τόνωση ήρθε ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε πάνω από το 85% πέρυσι και υποχώρησε μόνο στο 58% τον Ιανουάριο. Ακόμη και πριν από τους σεισμούς, οι αναλυτές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει περισσότερη χαλάρωση ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν έως τον Ιούνιο, όπου ο πρόεδρος Erdogan αναμένεται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση της διακυβέρνησής του εδώ και δύο δεκαετίες.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είχε δανειστεί 2,25 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης ευρωομολόγου που λήγει το 2029, ανεβάζοντας το ποσό που δανείστηκε από τις διεθνείς αγορές στα 5 δισ. δολάρια φέτος. Το επιτόκιο στην τελευταία έκδοση ήταν 9,50%, από 9,75% του ευρωομολόγου που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η ζήτηση ήταν υπερτριπλάσια από το ποσό που εκδόθηκε.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης