Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένταση στον τεχνολογικό κλάδο - «Φόρο διαδικτύου» ζητούν οι ευρωπαϊκοί πάροχοι από τους big tech

tags :
Ένταση στον τεχνολογικό κλάδο - «Φόρο διαδικτύου» ζητούν οι ευρωπαϊκοί πάροχοι από τους big tech
Η Google, το Netflix, η Meta, η Apple, η Amazon και η Microsoft έχουν σήμερα σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κίνησης στο διαδίκτυο
Οι εντάσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και των αμερικανικών εταιρειών Big Tech έχουν κορυφωθεί, καθώς οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιών ασκούν πιέσεις στις ρυθμιστικές αρχές για να αναγκάσουν τους ψηφιακούς γίγαντες να αναλάβουν μέρος του κόστους κατασκευής της ραχοκοκαλιάς του διαδικτύου.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν ότι οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, κυρίως αμερικανικές, έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους με βάση τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πραγματοποιήσει οι μεταφορείς σε υποδομές του Διαδικτύου.
Η Google, το Netflix, η Meta, η Apple, η Amazon και η Microsoft έχουν σήμερα σχεδόν το ήμισυ της συνολικής κίνησης στο διαδίκτυο.
Οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη "δίκαιου μεριδίου" για να ληφθούν υπόψη οι δυσανάλογες ανάγκες τους σε υποδομές και να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δικτύων επόμενης γενιάς 5G και οπτικών ινών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, άνοιξε διαβούλευση τον περασμένο μήνα εξετάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης της ανισορροπίας.
Οι αξιωματούχοι ζητούν απόψεις σχετικά με το αν θα πρέπει να απαιτηθεί άμεση συνεισφορά από τους γίγαντες του διαδικτύου προς τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με "φόρο στο διαδίκτυο" που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ουδετερότητα του δικτύου.

Τι λένε οι γίγαντες τηλεπικοινωνιών;

Οι κορυφαίες των τηλεπικοινωνιών στράφηκαν κατά των εταιρειών τεχνολογίας κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress στη Βαρκελώνη.
Εκφράζουν τη λύπη τους για τις δαπάνες δισεκατομμυρίων για την τοποθέτηση καλωδίων και την εγκατάσταση κεραιών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης του διαδικτύου χωρίς αντίστοιχες επενδύσεις από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
"Χωρίς τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, χωρίς το δίκτυο, δεν υπάρχει Netflix, δεν υπάρχει Google", δήλωσε στο CNBC ο Michael Trabbia, επικεφαλής τεχνολογίας και καινοτομίας της γαλλικής Orange.
"Επομένως, είμαστε απολύτως ζωτικής σημασίας, είμαστε το σημείο εισόδου στον ψηφιακό κόσμο".
Σε μια παρουσίαση της 27ης Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom, Tim Hoettges, έδειξε στα μέλη του ακροατηρίου μια ορθογώνια απεικόνιση, που αναπαριστούσε την κλίμακα της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μεταξύ των διαφόρων συμμετεχόντων στον κλάδο.
Οι αμερικανικοί κολοσσοί κυριαρχούσαν σε αυτόν τον χάρτη.
Ο κ. Hoettges ρώτησε τους παρευρισκόμενους γιατί αυτές οι εταιρείες δεν μπορούν "έστω και λίγο, να συμβάλουν στις προσπάθειες και την υποδομή που οικοδομούμε εδώ στην Ευρώπη".
Ο Howard Watson, επικεφαλής τεχνολογίας της BT, δήλωσε ότι βλέπει την αξία ενός τέλους για τους μεγάλους τεχνολογικούς φορείς.
"Μπορούμε να πετύχουμε τη λειτουργία ενός αμφίπλευρου μοντέλου, όπου ο πελάτης πληρώνει τον φορέα εκμετάλλευσης, αλλά και ο πάροχος περιεχομένου πληρώνει τον φορέα εκμετάλλευσης;" δήλωσε ο Watson στο CNBC.
"Νομίζω ότι πρέπει να το εξετάσουμε αυτό".
Ο Watson έκανε μια αναλογία με τα καταστήματα εφαρμογών της Google και της Apple, τα οποία χρεώνουν τους προγραμματιστές ένα μερίδιο από τις πωλήσεις εντός εφαρμογών με αντάλλαγμα τη χρήση των υπηρεσιών τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης