Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman: Η SVB ήταν εξαρχής αφερέγγυα, σε ύπνωση οι ελεγτικοί μηχανισμοί - Τα παιχνίδια με τις καταθέσεις και τις αποδόσεις ομολόγων

Krugman: Η SVB ήταν εξαρχής αφερέγγυα, σε ύπνωση οι ελεγτικοί μηχανισμοί - Τα παιχνίδια με τις καταθέσεις και  τις αποδόσεις ομολόγων
Οι καταθέσεις της SVB εκτοξεύτηκαν και δεν τοποθετήθηκαν σε τομείς ώστε να δουλεύουν γι'αυτήν
Η κατάρρευση της Silikon Valley Bank (SVB) δεν φαίνεται να είναι προάγγελος μιας ακόμη κατάρρευσης για το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του, επισήμανε ο Paul Krugman σε μήνυμά του στο Twitter ο οποίος θεωρεί  απίθανο να ζήσουμε άλλη μια «στιγμή Lehman Brothers», καθώς την θεωρεί περισσότερο σαν μία τομεακή κρίση ενώ βέβαια αναδεικνύεται και κενό όσον αφορά τις δικλείδες ασφαλείας για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος - τα παιχνίδια με τις καταθέσεις και την εκμετάλλευση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Η SVB ιδρύθηκε πριν από 40 χρόνια, αλλά η μεγάλη επέκτασή της είναι πολύ πιο πρόσφατη.
Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
01_8.JPG
Πολύ γρήγορη άνοδος

Για να είμαστε δίκαιοι, οι καταθέσεις αυξήθηκαν πολύ σε όλο το τραπεζικό σύστημα, αλλά η άνοδος της SVB ήταν πολύ πιο γρήγορη.
Τι πουλούσε λοιπόν η SVB;
Από όσο μπορώ να πω, ήταν απλώς ασυνήθιστα καλή στην... καλλιέργεια σχέσεων με, «χμ! τη Silicon Valley» και πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital).
Ίσως έπρεπε να ονομαζόταν «Τράπεζα Δημοσίων Σχέσεων και Τάσεων».
02_5.jpg
Υπήρχαν δύο προβλήματα με αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο.

Πρώτον, η τράπεζα προσέλκυσε μεγάλους λογαριασμούς, πολύ μεγαλύτερους από τα 250.000 που ασφάλιζε ο FDIC, καθιστώντας την ευάλωτη σε ένα κλασικό τραπεζικό rally.
Δεύτερον, δεν είχε πραγματικά καμία εμπειρία στην τοποθέτηση αυτών των χρημάτων ώστε να δουλέψουν γι' αυτήν.
Τρίτον, οι συμβατικές τράπεζες κερδίζουν χρήματα εν μέρει επειδή γνωρίζουν κάτι για / ή έχουν ειδικές σχέσεις με τους δανειολήπτες τους.
Δανείζουν χρήματα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, στα υψηλότερα επιτόκια της αγοράς π.χ., παρά τον κίνδυνο αθέτησης που υπάρχει, τον οποίο πιστεύουν ότι μπορούν να διαχειριστούν.
Οι συμβατικές τράπεζες κερδίζουν χρήματα και από τα υπόλοιπα πιστωτικών καρτών, που ενέχει παρόμοια, αν όχι περισσότερη, αδράνεια στην πελατειακή βάση

Η SVB είχε λίγα από αυτά.

Καθόταν πάνω σε ένα τεράστιο σωρό μετρητά, χωρίς καλές τοποθετήσεις για αυτά ώστε να δουλέψουν προς όφελός της.
Έτσι, αυτό που έκανε ήταν να βάλει πολλά χρήματα σε μακροπρόθεσμους τίτλους, οι οποίοι εκείνη την εποχή πλήρωναν πολύ υψηλότερους τόκους από τα βραχυπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων
Οπότε ήταν ουσιαστικά ένα είδος μεταφοράς.
03_1.JPG
Το πρόβλημα είναι ότι υπήρχε λόγος που τα μακροπρόθεσμα επιτόκια ήταν υψηλότερα από τα βραχυπρόθεσμα.

Όπως έγραψα σχετικά επί του θέματος το 2008: η καμπύλη απόδοσης με έντονη ανοδική τάση είναι αναπόφευκτη όταν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια είναι κοντά στο μηδενικό κάτω όριο
Ο λόγος είναι η τιμή επιλογής: οι βραχυπρόθεσμες τιμές μπορεί να ανεβαίνουν αλλά όχι να πέφτουν.
Που σημαίνει ότι το στοίχημα στο spread (στη διαφορά των αποδόσεων) είναι επικίνδυνο.
Εάν και όταν τα short rates ανεβαίνουν, έχετε πρόβλημα.
Το έκαναν, και το SVB μπήκε σε μπελάδες.

Δεν είναι καθόλου σαφές εάν η SVB ήταν εγγενώς αφερέγγυα.

Η αγοραία αξία των επενδύσεών της μειώθηκε όταν αυξήθηκαν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, αλλά τα κέρδη της μπορεί να ήταν ακόμα αρκετά για να καλύψουν τους τόκους των καταθέσεών της.
Αλλά οι μεγάλες καταθέσεις το έκαναν ευάλωτο σε μια κλασική τραπεζική λειτουργία
Ίσως το σημαντικό σημείο είναι ότι όλα αυτά φαίνονται αρκετά sui generis.
Άλλες τράπεζες όπως η SVB θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει την ίδια λύση — αλλά ποιες είναι αυτές οι παρόμοιες τράπεζες;

Πιθανότατα δεν προαναγγέλλει ένα κύμα τραπεζικών καταρρεύσεων

Και επειδή η SVB αγόραζε ειδικού τύπου εταιρικά και κρατικά ομόλογα, τα οποία είναι ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, η αποτυχία της δεν θα προκαλέσει κάτι σαν το κραχ στο MBS και τη λειτουργία στην αφορά repo που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman.
Συστημικά ζητήματα είναι πολύ λιγότερο εμφανή
Αυτό που δεν έχω ιδέα είναι πόσο θα βλάψει αυτό το οικονομικό οικοσύστημα των επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) — ή πόσο θα πρέπει να νοιαζόμαστε οι υπόλοιποι.
Αλλά — ελπίζοντας να αποδειχθώ σωστός — αυτό μοιάζει το πολύ με μια αρκετά στενή τομεακή κρίση.

Το ελεγκτικό κενό και οι πωλήσεις των ομολόγων

Παρόλη την αγωνία των επιχειρηματιών της Silicon Valley,  στην Ουάσιγκτον, εκφράζουν «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ρυθμιστικές αρχές, ακόμη και όταν ορισμένοι καλούν σε αναθεώρηση των πρακτικών που οδήγησαν σε προγύμενες κρίσεις
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της FDIC Martin Gruenberg αυτή την εβδομάδα δεν ήταν η πρώτη φορά που εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών φορτώθηκαν με ομόλογα χαμηλού επιτοκίου που είχαν χάσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία εν μέσω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Bloomberg το Σάββατο 2023.
Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μια τράπεζα να καταρρεύσει εάν οι αναλήψεις την αναγκάσουν να πουλήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να εγγράψει στα βιβλία της ζημίες.
Ωστόσο, παρά την ανησυχία του, η κατάρρευση τραπεζών από την Καλιφόρνια εν μέσω μιας μόνο εβδομάδας εργασίας σηματοδότησε μια έντονη αντίθεση με τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της FDIC... κατέλαβαν εκατοντάδες χρεοκοπημένες τράπεζες, συνήθως μεταβαίνοντας στα κεντρικά γραφεία τους. μετά το κλείσιμο των συναλλαγών στις ΗΠΑ την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023.
Ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές εκείνης της εποχής, οι αρχές κατάφεραν να παρέμβουν στις Bear Stearns και Lehman Brothers ενώ οι αγορές ήταν κλειστές.

«Τυφλό σημείο»

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ελεγκτές άφησαν το φιλικό προς τα κρυπτονομίσματα Silvergate να περάσει μια άλλη εβδομάδα εργασίας αφού προειδοποίησε την 1η Μαρτίου ότι οι αυξανόμενες απώλειες ενδέχεται να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητά του.
Η τράπεζα δήλωσε τελικά την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 ότι θα κλείσει.

Την ίδια μέρα, η SVB σηματοδότησε ότι έπρεπε να στηρίξει τον ισολογισμό της, ρίχνοντας καύσιμο στους φόβους μιας ευρύτερης κρίσης.
Ακολούθησε μια κατάθεση και η κατάσχεση της τράπεζας.
Ο δείκτης KBW Bank των 24 μεγάλων τραπαζών είχε τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τριών ετών, σημειώνοντας πτώση 16%.
«Με το Silvergate υπήρχε ένα μικρό ρυθμιστικό τυφλό σημείο», είπε ο Keith Noreika, ο οποίος υπηρέτησε ως αναπληρωτής ελεγκτής του νομίσματος το 2017.
«Επειδή το τελείωσαν στα μέσα της εβδομάδας, όλοι φοβήθηκαν λίγο, νομίζοντας ότι αυτό συμβαίνει να συμβεί σε άλλους με παρόμοιες αναντιστοιχίες χρηματοδότησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης