Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί ο Ackman - Έρχεται μαζικό bank run στις ΗΠΑ

Προειδοποιεί ο Ackman - Έρχεται μαζικό bank run στις ΗΠΑ
Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τη δυνατότητα πολλών νεοφυών επιχειρήσεων να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κεφάλαιά τους είναι κλειδωμένα
Οι ανησυχίες για την πρόσβαση στις καταθέσεις της Silicon Valley Bank είναι μεγάλες, με τις επόμενες ημέρες να είναι κρίσιμες για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Οι τελευταίες έκλεισαν την τράπεζα, η οποία ήταν ο δανειστής για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και πολλές επιχειρήσεις της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων των οινοποιείων και των αγροτών της Καλιφόρνιας.
Η χρεοκοπία της SVB, η οποία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην ιστορία των ΗΠΑ, στις 10 Μαρτίου, συγκλόνισε πολλούς επενδυτές.
Ήταν το αποτέλεσμα ενός bank run, που προκλήθηκε από την ανακοίνωση της τράπεζας ότι σχεδίαζε να αντλήσει 2,25 δισ. δολάρια από την έκδοση νέων κοινών και μετατρέψιμων προνομιούχων μετοχών για να στηρίξει τα οικονομικά της, αφού πούλησε ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών της με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.
Περίπου 42 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων αποσύρθηκαν μέχρι το τέλος της 9ης Μαρτίου, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση.
Μέχρι το κλείσιμο των εργασιών της ίδιας ημέρας, η SVB είχε αρνητικό ταμειακό υπόλοιπο 958 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με την κατάθεση.
Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ανέλαβε τον έλεγχο και είναι πλέον ο διαχειριστής καταθέσεων πελατών ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων από διάφορες νεοσύστατες επιχειρήσεις και από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της τεχνολογίας.
Η ρυθμιστική αρχή δημιούργησε επίσης μια νέα οντότητα και ανέφερε ότι οι μη εξασφαλισμένοι καταθέτες, δηλαδή οι πελάτες της SVB με περισσότερα από 250.000 δολάρια στους λογαριασμούς τους, δεν θα έχουν, προς το παρόν, πρόσβαση στα χρήματά τους.

Οι αβεβαιότητες

Αυτό αφήνει πολλές αβεβαιότητες σχετικά με τη δυνατότητα πολλών νεοφυών επιχειρήσεων να λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα κεφάλαιά τους είναι κλειδωμένα.
Η FDIC δήλωσε ότι θα καταβάλει στους ανασφάλιστους καταθέτες ένα "προκαταβολικό μέρισμα εντός της επόμενης εβδομάδας".
Το ερώτημα είναι πόσο θα ανέλθει αυτό το "προκαταβολικό μέρισμα".
Στην ιστοσελίδα της, η ομοσπονδιακή υπηρεσία περιγράφει το προκαταβολικό μέρισμα ως μια πληρωμή που "δίνει στους καταθέτες πρόσβαση σε ένα μέρος των ανασφάλιστων κεφαλαίων τους", αλλά δεν λέει πώς θα καθοριστεί αυτό το "μέρος".
Οι καταθέτες δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για το προκαταβληθέν μέρισμα, δήλωσε η FDIC.

Έρχεται μαζικό bank run

Ο Bill Ackman, ιδρυτής του hedge fund Pershing Square Capital Management, όμως, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι όταν η νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει την SVB αρχίσει να λειτουργεί στις 13 Μαρτίου, η FDIC θα ανακοινώσει ότι θα καταβάλει αμέσως περίπου το 50% των κεφαλαίων της στους καταθέτες.
Η αβεβαιότητα θα παραμείνει για το άλλο μισό των κεφαλαίων τους.
Ο διάσημος αναλυτής συμπεραίνει λοιπόν ότι θα υπάρξουν ολοσχερή bank run σε άλλες τράπεζες από σήμερα, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί η μετάδοση και να προκληθεί μια ακόμη πιο σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση από αυτή που είναι σήμερα.
"Από μια πηγή που εμπιστεύομαι: Οι καταθέτες της @SVB_Financial θα πάρουν ~50% τη Δευτέρα/Τρίτη και το υπόλοιπο με βάση την πραγματοποιηθείσα αξία τους επόμενους 3-6 μήνες", ανέφερε ο διαχειριστής hedge fund, ο οποίος είναι επίσης short seller.
"Αν αυτό αποδειχθεί αληθινό, αναμένω ότι θα υπάρξουν bank runs από τη Δευτέρα το πρωί σε μεγάλο αριθμό τραπεζών εκτός SIB.
Καμία εταιρεία δεν θα πάρει έστω και ένα μικρό ρίσκο να χάσει ένα δολάριο καταθέσεων, καθώς δεν υπάρχει ανταμοιβή για αυτό το ρίσκο".
Στη συνέχεια προειδοποίησε ότι αν η FDIC δεν κάνει μια εγγύηση καταθέσεων σε όλο το σύστημα "περισσότερα bank runs ξεκινούν τη Δευτέρα".
Το σκεπτικό του δισεκατομμυριούχου hedge fund manager είναι ότι η έλλειψη σαφήνειας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι καίνε μετρητά, μη γνωρίζοντας πότε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαιά τους, τις βυθίζει σε αβεβαιότητα που θα επηρεάσει τις δραστηριότητές τους όσον αφορά τις προτεραιότητες.

Διάσωση;

Ο δισεκατομμυριούχος και επενδυτής Mark Cuban απηύθυνε παρόμοια προειδοποίηση κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας στο Twitter Spaces.
"Πραγματικά θα εξαρτηθεί από το πόσο θα είναι το προκαταβολικό μέρισμα.
Αν είναι 50% και το λάβετε μέχρι την Τετάρτη, εντάξει, γιατί η Τετάρτη είναι η 15η.
Και ίσως η μισθοδοσία να αργήσει λίγο, αλλά αυτό καλύπτει τη μισθοδοσία τουλάχιστον για κάποιο ποσοστό", δήλωσε ο Cuban.
"Και τότε το επόμενο ερώτημα είναι πόσο καλά επικοινωνούν τι συμβαίνει για το υπόλοιπο 50%.
Αν είναι όλα αβέβαια και δεν ξέρουμε κανενός είδους χρονοδιάγραμμα και δεν υπάρχει συνεχής επικοινωνία, αυτό θα δημιουργήσει μια μικρότερη μόλυνση, αλλά και πάλι μια μόλυνση".

Τι πρέπει να κάνει η FDIC

Ο Ackman διευκρίνισε επίσης πώς βλέπει την εμπλοκή της FDIC.
"Τι πρέπει να κάνει η FDIC; Η @FDICgov να εγγυηθεί όλες τις τραπεζικές καταθέσεις και να ζητήσει time out.
Να τρέξει μια διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση της @SVB_Financial, ενώ παράλληλα να διαχειριστεί τη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων UST και MBS που θα επανεπενδυθούν σε βραχυπρόθεσμα UST.
Να καθορίσει την κεφαλαιακή τρύπα και συγκεντρώσει ένα ποσό κεφαλαίου από επενδυτές με συνδιοργανωτές την @generalatlantic @sequoia κ.λπ. και έξυπνους χρηματοοικονομικούς επενδυτές για την ανασύσταση της τράπεζας".
Συνέχισε: "Η FDIC αναπτύσσει ένα νέο καθεστώς εγγύησης, όπου η ασφάλιση καταθέσεων μεγάλων δολαρίων διατίθεται μέχρι λογικά όρια ανά λογαριασμό για να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς δανειολήπτες, ενώ η εγγύηση 100% παραμένει σε ισχύ.
Μόλις εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ασφάλισης καταθέσεων, η εγγύηση 100% καταργείται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης