Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αύξηση 50 μ.β. από την ΕΚΤ στις 16/3, παρά το σοκ της SVB - Τι αποκαλύπτουν πηγές της Φρανκφούρτης

Αύξηση 50 μ.β. από την ΕΚΤ στις 16/3, παρά το σοκ της SVB - Τι αποκαλύπτουν πηγές της Φρανκφούρτης
Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα
Προς μια αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5% οδεύει η ΕΚΤ την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όμως η πηγή που βρίσκεται κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να εγκαταλείψει το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου -που ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της και επαναλήφθηκε αρκετές φορές από την πρόεδρο Christine Lagarde και τους συναδέλφους της- διότι αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.
Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνεδρίαση δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν δει τις νέες τριμηνιαίες προβολές.
Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να τοποθετούν την αύξηση των τιμών πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2% το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παραμένει στα ύψη ο δομικός πληθωρισμός

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επρόκειτο να αναθεωρηθούν υψηλότερα, ενθαρρύνοντας τις εκκλήσεις για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων από τα "γεράκια" της πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε η πηγή.
Παρόλα αυτά, οι "χαλαροί" υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που έχουν στρέψει την προσοχή τους στην αύξηση του κόστους δανεισμού και προειδοποιούν για τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, αισθάνθηκαν δικαιωμένοι από την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, δήλωσε η πηγή.
Ήταν πιθανό να αντισταθούν στη δέσμευση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και αντ' αυτού να πουν ότι οποιαδήποτε νέα κίνηση θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα οικονομικά δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης