Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σφάζονται» για τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank οι μεγάλες τράπεζες – Κερδισμένη η JP Morgan

«Σφάζονται» για τις καταθέσεις της Silicon Valley Bank οι μεγάλες τράπεζες – Κερδισμένη η JP Morgan
Η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα και πρόκειται να γίνει πολύ, πολύ μεγαλύτερη, καθώς έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες
Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, που οι κραυγές οργής ότι η διάσωση της SVB θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο (τελικά οι καταθέτες διασώθηκαν με πλήρη ανάκτηση, αλλά οι υπόλοιποι μη εξασφαλισμένοι πιστωτές παραδόξως δεν θα έπαιρναν τίποτα), οι μεγάλοι κερδισμένοι προφανώς ήταν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street.
Η παρ' ολίγον πτώχευση πολλών μικρών τραπεζών στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός κύματος εκροής καταθέσεων, και μετά την back-to-back κατάρρευση τριών μικρότερων τραπεζών, οι μεγαλύτερες αντίστοιχες τράπεζες των ΗΠΑ βλέπουν μια «βιασύνη» καταθετών που φοβούνται ότι η κρίση θα εξαπλωθεί.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η JPMorgan, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα και πρόκειται να γίνει πολύ, πολύ μεγαλύτερη, καθώς έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo βλέπουν επίσης μεγαλύτερο από το συνηθισμένο όγκο καταθέσεων.
"Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ είναι και ήταν πολύ μεγάλες για να αποτύχουν, η χρηματοπιστωτική κρίση πριν από 10 χρόνια το απέδειξε αυτό", δήλωσε στο Bloomberg ο Michael Imerman, επίκουρος καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Irvine της Καλιφόρνια.
"Επομένως, είναι ασφαλέστερο να επιλέξουμε ένα όνομα με υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας".

Που πηγαίνουν οι καταθέσεις;

Άλλες τράπεζες βλέπουν επίσης αυξημένες εισροές καταθέσεων.
Η Citizens Financial Group ανακοίνωσε ότι "είδε μεγαλύτερο από το κανονικό ενδιαφέρον από υποψήφιους νέους πελάτες τις τελευταίες ημέρες" και ότι θα επεκτείνει προσωρινά το ωράριο των καταστημάτων της για να εξυπηρετήσει.
Επιβεβαιώνοντας την αναφορά της BBG, οι FT γράφουν ότι "οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ κατακλύζονται από νέους καταθέτες, καθώς οι μικρότεροι δανειστές αντιμετωπίζουν αναταραχή", κάτι που φυσικά σημαίνει ότι οι καταθέσεις των μικρών τραπεζών αδειάζουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, "οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κατακλύζονται από αιτήματα πελατών που προσπαθούν να μεταφέρουν κεφάλαια από μικρότερες, καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank έχει ως αποτέλεσμα αυτό που στελέχη λένε ότι είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση καταθέσεων εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία".
"Η JPMorgan Chase, η Citigroup και άλλα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που θέλουν να μετακινήσουν καταθέσεις γρήγορα, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα για να επιταχύνουν την κανονική διαδικασία εγγραφής ή "onboarding", σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης