Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάποιοι επωφελήθηκαν από την κατάρρευση των 3 αμερικανικών τραπεζών - Ιδίως η Bank of America

Κάποιοι επωφελήθηκαν από την κατάρρευση των 3 αμερικανικών τραπεζών - Ιδίως η Bank of America
Η Bank of America πήρε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις καθώς η SVB κατέρρευσε
Σχετικά Άρθρα
Καθώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και τα VCs προσπαθούν να βάλουν τα χρήματά τους σε ασφαλή χέρια μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, στράφηκαν σε ένα στέλεχος της Wall Street: την Bank of America.
Η SVB κατέρρευσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, αφού οι καταθέτες προσπάθησαν να αποσύρουν 42 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) να αναλαμβάνει τον έλεγχο της τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης πήρε στην κατοχή του την Signature Bank, λέγοντας ότι η τράπεζα "απέτυχε να παράσχει αξιόπιστα και συνεπή στοιχεία, δημιουργώντας σημαντική κρίση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της τράπεζας".
Αλλά όπως λέει και το ρητό, από το χάος προκύπτουν ευκαιρίες.
Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση η ευκαιρία έπεσε στην αγκαλιά της Bank of America, η οποία πήρε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις καθώς η SVB κατέρρευσε.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι εισροές προήλθαν από φοβισμένους πελάτες που μετέφεραν τα χρήματά τους σε ένα ίδρυμα -τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ- το οποίο θεωρείται απλώς πολύ μεγάλο για να καταρρεύσει (και θεωρείται έτσι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ).
Πράγματι, η τελευταία ετήσια έκθεση της τράπεζας για το 2022 αποκαλύπτει ότι είχε 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη μετά από φόρους και κατέχει ενεργητικό ύψους 3,05 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεγάλος τραπεζικός μποναμάς

Η Bank of America δεν είναι η μόνη γιγαντιαία τράπεζα που βλέπει εισροή νέων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Financial Times, η JPMorgan στηρίζει τη σωρεία νέων πελατών της, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα λογαριασμού.
Επιταχύνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο οι νέοι πελάτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να πληρώσουν το προσωπικό αυτή την εβδομάδα, επιβεβαίωσε πηγή που έχει ενημερωθεί για το θέμα.
Η Citigroup φέρεται επίσης να προσπαθεί να εντάξει πελάτες, με όλα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να βλέπουν μια ιδιαίτερη ώθηση από τους κατόχους λογαριασμών με ποσά πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων που εγγυάται η ομοσπονδιακή ασφάλιση - παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται.
Ένας ανώτερος τραπεζίτης παρομοίασε τις κλήσεις που φτάνουν στο ίδρυμα με το αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγο σε μια ηλιόλουστη μέρα, καθώς άλλες πηγές επιβεβαίωσαν ότι το προσωπικό έχει μετατεθεί από τους ρόλους του για να αντιμετωπίσει τη μαζική επίθεση των ερωτημάτων.
Μεταξύ εκείνων που προσπαθούν απεγνωσμένα να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς είναι ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban, ο οποίος δήλωσε σε ένα Space στο Twitter κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι αγωνίζεται να σώσει το "μωρό" του -την πλατφόρμα προσιτών φαρμάκων CostPlusDrugs.com- χτυπώντας τα τηλέφωνα, δημιουργώντας νέους λογαριασμούς και "γράφοντας επιταγές" για τη μισθοδοσία της επιχείρησης.

Αποκαλύφθηκε ο μυστηριώδης αγοραστής χαρτοφυλακίου

Οι λόγοι που προβάλλονται για την κατάρρευση της SVB κυμαίνονται από την "ηλίθια διοίκηση" έως την επιδρομή στην τράπεζα και τις απώλειες από ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων που πωλήθηκε σε έναν μυστηριώδη αγοραστή στις 8 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Reuters, η SVB αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ζημία 1,8 δισ. δολαρίων από ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 21 δισ. δολαρίων που αποτελούνταν κυρίως από αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Το χαρτοφυλάκιο είχε απόδοση πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς Δημοσίου που είναι περίπου 3,9%, αποφέροντας μόλις 1,79%.
Έχει πλέον επιβεβαιωθεί από την SVB ότι η Goldman Sachs ήταν ο αγοραστής του προβληματικού χαρτοφυλακίου.
Εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε "σε τιμές διαπραγμάτευσης" και απέφερε στην SVB έσοδα ύψους 21,45 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης