Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πληθωρισμός ή τραπεζική κρίση; - Το δίλημμα της Lagarde σήμερα 16/3 και η υπόσχεση για αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων

Πληθωρισμός ή τραπεζική κρίση; - Το δίλημμα της Lagarde σήμερα 16/3 και η υπόσχεση για αύξηση 50 μ.β. των επιτοκίων
Τα επιτόκια είναι το λάθος εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ρευστότητας, σχολιάζει η BNP Paribas
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζουν σήμερα 16 Μαρτίου 2023 εν μέσω αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία θα μπορούσε να την αναγκάσει να παρεκκλίνει από τα σχέδια για άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, παρόλο που ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός.
Αφού ξεκίνησε μια εκστρατεία για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών, η οποία την οδήγησε να αυξήσει τα επιτόκια από τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, η ΕΚΤ είχε δεσμευτεί για άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης σήμερα.
Όμως η κατάρρευση την περασμένη εβδομάδα της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε ανησυχίες για τις πιέσεις σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, με την Credit Suisse, που εδώ και καιρό μαστίζεται από προβλήματα, να βρίσκεται στο επίκεντρο της πτώσης στην Ευρώπη.
Τώρα η ΕΚΤ πρέπει να συμβιβάσει την αξιοπιστία της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με την ανάγκη να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μπροστά σε μια συντριπτικά εισαγόμενη αναταραχή.
Περιπλέκοντας το έργο της, η κεντρική τράπεζα για τις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ έχει ουσιαστικά ήδη δεσμευτεί για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
3d61da1e7a9f2836a629f57e21966b0e.webp
Το δύσκολο εγχείρημα του πληθωρισμού

"Αν η ΕΚΤ δεν δει τις προοπτικές του πληθωρισμού σημαντικά διαφορετικές από ό,τι πριν από μία εβδομάδα, οτιδήποτε άλλο εκτός από μια κίνηση 50 μονάδων βάσης θα ήταν μεγάλο λάθος και θα έπληττε την αξιοπιστία", δήλωσε ο οικονομολόγος της Danske Bank, Piet Haines Christiansen.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν 8,5% τον Φεβρουάριο, χαμηλότερα από την κορυφή του περασμένου φθινοπώρου, αλλά πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, και οι προοπτικές είναι πιθανό να παραμείνουν ζοφερές.
Αν και οι προβλέψεις για τον γενικό πληθωρισμό θα μειωθούν λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, τα νέα στοιχεία θα συνεχίσουν να δείχνουν αύξηση των τιμών σημαντικά πάνω από τον στόχο το 2024 και ελαφρώς πάνω από τον στόχο το 2025, δήλωσε στο Reuters πηγή.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για τον υποκείμενο πληθωρισμό, δείκτης της διάρκειας της αύξησης των τιμών, πρόκειται να αυξηθούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσπάθεια αποπληθωρισμού θα είναι παρατεταμένη και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει σφιχτή για κάποιο χρονικό διάστημα.
Οι προοπτικές αυτές είναι τόσο ανησυχητικές που πριν από την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη στρατηγική της ΕΚΤ και ολόκληρη την οικονομία, ένας μακρύς κατάλογος πολιτικών είχε υποστηρίξει τη συνέχιση των αυξήσεων των επιτοκίων και μετά τον Μάρτιο.

Τι βλέπουν οι αγορές

Οι αγορές αμφισβητούν ωστόσο την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ και έχουν μειώσει τα στοιχήματα σχετικά με το μέγεθος της κίνησης της 16ης Μαρτίου 2023 και των επόμενων αυξήσεων των επιτοκίων.
Η τιμολόγηση της αγοράς χρήματος υποδηλώνει ότι οι επενδυτές βλέπουν τώρα μόλις 30% πιθανότητα αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, από 90% που ήταν προηγουμένως.
"Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα πρέπει να αγνοούν τα σημάδια από τις αγορές και την πιο πιθανή επερχόμενη ύφεση", δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
"Θα πρέπει να μετριάσουν την εκστρατεία τους για αυξήσεις.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το πολύ 25 μονάδες βάσης και όχι τις 50 μονάδες βάσης που ανακοίνωσε".
Το μέγιστο επιτόκιο της ΕΚΤ, γνωστό και ως τελικό επιτόκιο, θεωρείται τώρα μόνο γύρω στο 3,25%, από 4,1% την περασμένη εβδομάδα, μια εξαιρετική αντιστροφή στην τιμολόγηση της αγοράς.

Ο ρόλος της Credit Suisse

Ελπίζοντας να στηρίξει την εμπιστοσύνη, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε αργά την Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στην Credit Suisse, αν χρειαστεί, αν και η τράπεζα πληροί όλες τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας.
"Σαφώς υπάρχει μια ισχυρή περίπτωση για την ΕΚΤ να περιμένει και να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα", δήλωσε ο Andrew Kenningham της Capital Economics.
"Αλλά η καλύτερη εκτίμησή μας σε αυτό το στάδιο είναι ότι η τράπεζα θα συνεχίσει το προαναγγελθέν σχέδιό της να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από 2,5% σε 3,0%, τονίζοντας παράλληλα ότι η πολιτική δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία".
Ακόμη και αν η ΕΚΤ προχωρήσει στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνθεί από την πρόσφατη πρακτική της να σηματοδοτεί το επόμενο βήμα της και θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή όσον αφορά τη συνεδρίαση του Μαΐου, ακόμη και αν η προδιάθεση για υψηλότερα επιτόκια παραμένει.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με την υγεία των τραπεζών του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες, πιο κερδοφόρες και πιο ρευστές από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους αναταραχής.
Όμως η ΕΚΤ είναι πιθανό να μην προσφερθεί να δώσει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες, ειδικά από τη στιγμή που μόλις αφαίρεσε την επιδότηση από μια βασική διευκόλυνση ρευστότητας σε μια προσπάθεια να απεξαρτήσει τους δανειστές από τα μετρητά της κεντρικής τράπεζας.
Η Lagarde θα μπορούσε ωστόσο να σηματοδοτήσει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η μετάδοση αρχίσει να υποβαθμίζει την υγεία των δανειστών της ευρωζώνης, εμποδίζοντας έτσι την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
"Η ΕΚΤ θα έχει την πρόθεση να επιμείνει στην αρχή του διαχωρισμού: προσανατολισμός της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής προς την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού- και χρήση άλλων εργαλείων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", δήλωσε η BNP Paribas.
"Πράγματι, τα επιτόκια είναι μάλλον το λάθος εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης