Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Guindos (ΕΚΤ) προειδοποίησε τους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ: Κάποιες τράπεζες είναι ευάλωτες στις αυξήσεις επιτοκίων

O Guindos (ΕΚΤ) προειδοποίησε τους ΥΠΟΙΚ της ΕΕ: Κάποιες τράπεζες είναι ευάλωτες στις αυξήσεις επιτοκίων
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Σαφή προειδοποίηση για τους κινδύνους στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
«Ορισμένες τράπεζες της ΕΕ ενδέχεται να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων» φέρεται να επεσήμανε ο Guindos κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ecofin, σύμφωνα με το Bloomberg. Αναφερόμενος στην κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο Guindos δήλωσε ότι οι τράπεζες στην περιοχή είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες από στις αντίστοιχες στις ΗΠΑ.
Πάντως, σήμερα (16/3/2023), η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων, παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί λόγω της κρίσης που ξέσπασε στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse, αλλά και την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών (Silicon Valley Bank, Signature Bank). Ειδικότερα, τα επιτόκια της ΕΚΤ αυξήθηκαν κατά 50 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, η ΕΚΤ διεμήνυσε ότι παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη. «Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη πολιτικής της ΕΚΤ είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, εάν χρειαστεί, και για να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης