Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): Προτεραιότητα ο πληθωρισμός - Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Villeroy (ΕΚΤ): Προτεραιότητα ο πληθωρισμός - Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Εν μέσω αναταραχής στις αγορές λόγω των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Το μήνυμα ότι προτεραιότητα είναι ο πληθωρισμός, εκπέμπει η ΕΚΤ αυξάνοντας τα επιτόκια της εν μέσω αναταραχής στις αγορές λόγω των ανησυχιών για το τραπεζικό σύστημα.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σηματοδοτεί ότι προτεραιότητα για την ΕΚΤ είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ αντικατοπτρίζει και την εμπιστοσύνη στην ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
«Οι γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ ισχυρές» δήλωσε ο Villeroy μιλώντας στο BFM.
Η κατρακύλα στις διεθνείς αγορές, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα και επιδεινώθηκε από τις αμφιβολίες για το μέλλον της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, προκάλεσε ερωτήματα για το εάν η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. Παρ' όλα αυτά, η ΕΚΤ προχώρησε χθες (16/3/2023) σε νέα αύξηση επιτοκίων.
«Νομίζω ότι στείλαμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης που είναι ισχυρό και διπλό. Αντανακλά τόσο την εμπιστοσύνη στην αντιπληθωριστική μας στρατηγική όσο και την εμπιστοσύνη στην ευρωστία των ευρωπαϊκών και γαλλικών τραπεζών», δήλωσε ο Villeroy.
Ενώ η ΕΚΤ διαθέτει «τα εργαλεία για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών», ο Villeroy δήλωσε ότι είναι απίθανο να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει, καθώς «οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τις αμερικανικές τράπεζες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης