Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης - O Dow -1,20%, στο -32,8% η First Republic Bank

Βαριές απώλειες στη Wall, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης - O Dow -1,20%, στο -32,8% η First Republic Bank
H σανίδα σωτηρίας ύψους 30 δισ. δολ. προς την First Republic Bank, δεν πείθει τους επενδυτές
Σχετικά Άρθρα

(upd) H σανίδα σωτηρίας ύψους 30 δισ. δολ. από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προς την First Republic Bank, δεν έπεισε τους επενδυτές της Wall Street.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,20%, στις 31.861 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,1%, στις 3.916 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,74%, στις 11.630 μονάδες.
«Βουτιά» 32,8% κατέγραψε η First Republic Bank.
Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν επίσης κατά 5,8%, καθώς οι traders αναλύουν την ανακοίνωση της τράπεζας ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. δολάρια φράγκα (σχεδόν 54 δισ. δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB).
αδα_4.JPG
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις βούλιαξαν, καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 18 μονάδες βάσης στο 3,39% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 37 μονάδες βάσης στο 4,82%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI "βούλιαξε" 2,9% στα 66,40 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό 11 μηνών, σημειώνοντας "άλμα" 3,2% στα 1.985 δολ./oz.
Tο δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0668 δολ.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η παραγωγή των αμερικανικών εργοστασίων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο και η παραγωγή τον προηγούμενο μήνα ήταν ισχυρότερη από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως, αλλά η μεταποίηση συνεχίζει να αγωνίζεται υπό το βάρος των υψηλότερων επιτοκίων.
Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και έδειξαν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια αυξήθηκε κατά 1,3% αντί της αύξησης 1,0% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η εργοστασιακή παραγωγή θα μειωνόταν κατά 0,2%.
Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,0% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Tην ίδια στιγμή, πτώση σημείωσε o προκαταρκτικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, καθώς μειώθηκε, από τις 67 μονάδες τον Φεβρουάριο, στις 63,4 μονάδες στις αρχές Μαρτίου.
Οι αναλυτές περίμεναν ότι η τιμή του θα παρέμενε αμετάβλητη.

Η Joanne Hsu, διευθύντρια της έρευνας, επεσήμανε ότι η πτώση σημειώθηκε πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με το 85% των απαντήσεων να έχει ήδη καταγραφεί.
Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν στο 3,8% από 4,1% προηγουμένως.


Προς εβδομαδιαία κέρδη

Παρόλα αυτά, η αμερικανική κεφαλαιαγορά είναι σε τροχιά κερδών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τι θα μπορούσε να σημαίνει η τραπεζική κρίση τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.
O Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,1% για την εβδομάδα, ενώ ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 2,6% - και οδεύει προς την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιανουάριο.
Ο Nasdaq Composite κέρδισε 5,2%, σε τροχιά προς την καλύτερη εβδομάδα του από τον Νοέμβριο 2022.

Σανίδα σωτηρίας στην First Republic Bank - H μετοχή -17%

Ομάδα τραπεζών της Wall Street, προεξαρχουσών της JPMorgan, της Bank of America και της Citigroup, πρόκειται να διαθέσει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στη First Republic Bank.
Η τριάδα θα συνεισφέρει 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία.
Άλλες εταιρείες που  εμπλέκονται είναι οι Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, US Bancorp, Truist Financial, BNY-Mellon, η PNC Bank, U.S Bank, State Street και PNC Financial Services.
Η κίνηση γίνεται λόγω του φόβου για bank run, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η μετοχή της First Republic, η οποία έφτασε να υποχωρεί έως και 60% μετά την κατάρρευση της SVB, υποχωρεί προσυνεδριακά 4%, μετά το +10% της Πέμπτης.

Αίτηση πτώχευσης από την SVB Financial Group, μητρική της Silicon Valley Bank

Αίτηση πτώχευσης σύμφωνα με το άρθρο 11, κατέθεσε η SVB Financial Group, η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, μία εβδομάδα αφότου οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές αναγκάστηκαν να διασώσουν την τράπεζα με έκτακτα μέτρα.
Ο όμιλος δήλωσε ότι κατέθεσε οικειοθελή αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία βάσει του άρθρου 11 στο Πτωχευτικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης "για τη διατήρηση της αξίας".
Πρόσθεσε ότι τα αμοιβαία κεφάλαια και οι οντότητες της SVB Securities και της SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση του Κεφαλαίου11 και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει να αναζητά στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις αυτές.

Νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - H Credit Suisse -11%


Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν φαίνεται να πείθουν οι ενέργειες των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στήριξη των προβληματικών τραπεζών.
Την ίδια ώρα η νέα αύξηση στον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης, επιβαρύνει το κλίμα στις αγορές.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,33%, στις 14.768 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1% στις 7.335 μονάδες.
Στις 6.925 μονάδες με πτώση 1,43% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,64% στις 25.494 μονάδες.

Credit Suisse και UBS απορρίπτουν μία αναγκαστική συγχώνευση


Η Credit Suisse και η μεγαλύτερη ανταγωνίστρια UBS Group αντιτίθενται σε μια πιθανή αναγκαστική συγχώνευση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η UBS επικεντρώνεται περισσότερο στη διαχείριση πλούτου και δεν επιθυμεί να αναλάβει ρίσκο που σχετίζεται με την Credit Suisse.
Η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε -8%, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά τη χορήγηση ρευστότητας από την SNB, αλλά δεν φαίνεται να πείθονται ότι είναι ικανή να αποτρέψει τα χειρότερα.
Σε συνέντευξή του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Andre Helfenstein, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής τράπεζας, δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα SRF ότι η χρηματοδότηση είναι "προληπτική ρευστότητα" που θα επιτρέψει στην εταιρεία να συνεχίσει να εκτελεί τα σχέδια αναδιάρθρωσής της και "να λειτουργεί καλά σε αυτή την ταραχώδη κατάσταση".
Ο Andre Helfenstein, πρόσθεσε ότι η Credit Suisse εργάζεται για την αναχαίτιση των εκροών πελατών, αλλά σημείωσε ότι η διόρθωση είναι "κάτι που δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη".

Στο 8,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2023 - Στα ύψη ο δομικός

Στο 8,5% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο του 2023, από 8,6% τον Ιανουάριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,9%.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός - εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και των καυσίμων - ήτοι ο δείκτης που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξήθηκε στο 5,6% από 5,3%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 9,9% τον Φεβρουάριο του 2023, από 10,0% τον Ιανουάριο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 6,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης