Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Trump, η επιστροφή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πολύτιμα αδήλωτα δώρα άνω των 250.000 δολαρίων

ΗΠΑ: Ο Trump, η επιστροφή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα πολύτιμα αδήλωτα δώρα  άνω των 250.000 δολαρίων
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και  ξένα δώρα προς μέλη της οικογένειας του Trump, όπως την σύζυγό του Melania Trump, την κόρη του Ivanka Trump και τον σύζυγό της, Jared Kushner
Από επίχρυσα μπαστούνια του γκολφ και ένα μεταξωτό χαλί αξίας 12.000 δολαρίων μέχρι ένα εγχειρίδιο 35.000 δολαρίων με λαβή από ελεφαντόδοντο, περιλαμβάνονται  στη λίστα των 100 και πλέον δώρων, αξίας  άνω των 250.000 δολαρίων, που δεν δήλωσε η οικογένεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, D. Trump, όπως όφειλε επειδή η αξία του καθενός απ' αυτά είναι πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο.
Πρόκειται για δώρα, πολλά από τα οποία προέρχονται από ξένους ηγέτες, τα οποία καταγράφονται λεπτομερώς σε αναφορά των Δημοκρατικών της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποκάλυψαν ότι αυτά δεν δηλώθηκαν και μάλιστα, κάποια δεν εντοπίστηκαν καν, όπως ένα πορτρέτο του D. Trump σε μέγεθος μεγαλύτερο από το φυσικό, το οποίο είχε δωρίσει ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Nayib Bukele.
Στη 15σέλιδη αναφορά επισημαίνεται ότι ο D. Trump δεν δήλωσε επίσης ένα μεταξωτό χαλί αξίας 12.000 δολαρίων από τον πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev και ένα εγχειρίδιο 35.000 δολαρίων με λαβή από ελεφαντόδοντο που του είχε προσφέρει ο ηγέτης του Κατάρ , Tamim bin Hamad Al Thani, ένα σετ βιβλίων από τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, αλλά και επίχρυσα μπαστούνια του γκολφ που είχε προσφέρει ο τότε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe.
Στον κατάλογο των δώρων, περιλαμβάνονται επίσης ξένα δώρα προς μέλη της οικογένειας του Trump, όπως την σύζυγό του Melania Trump, την κόρη του Ivanka Trump και τον σύζυγό της, Jared Kushner, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Trump στη Μέση Ανατολή.
Ο Kushner είχε λάβει ένα σπαθί από τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman και η Ivanka Trump ένα λούτρινο αρκούδο αξίας 1.200 δολαρίων από τον καγκελάριο της Αυστρίας Sebastian Kurz , καθώς και ένα πορτρέτο της τυπωμένο σε φίλντισι, που της είχε προσφέρει το 2017 ο παλαιστίνιος πρόεδρος Mahmoud Abbas.
Πάντως, στην αναφορά σημειώνεται πως η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αναζητεί και άλλα αρχεία.«Οι Δημοκρατικοί της Επιτροπής δεσμεύονται να διαπιστώσουν πού βρίσκονται τελικά αυτά τα ακριβά δώρα που έχουν εξαφανισθεί», δήλωσε ο Jamie Raskin, Δημοκρατικός του Μέριλαντ και επικεφαλής αυτής της κοινοβουλευτικής έρευνας, προσθέτοντας πως οι Δημοκρατικοί θέλουν επίσης «να διαπιστωθεί αν τα δώρα αυτά μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για να επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική του προέδρου».
Ο Jamie Raskin δήλωσε μάλιστα ότι τα ευρήματα της Επιτροπής φωτίζουν τη «θρασύτατη περιφρόνηση για το κράτος δικαίου από τον Λευκό Οίκο του Trump και το συστηματικό κακό χειρισμό εκ μέρους του μεγάλων δώρων από ξένες κυβερνήσεις», ενώ η μη δήλωση των αντικειμένων αυτών αντιβαίνει στο νόμο.
Πάντως, το περιβάλλον του D. Trump δεν αντέδρασε σε αιτήματα για να σχολιάσει την αναφορά, ωστόσο ο ίδιος στις 17/2 έκανε τις πρώτες του δημοσιεύσεις σε Facebook και YouTube, μετά τον διετή αποκλεισμό του.

Επιστροφή D. Trump σε Facebook και YouTube

Τις πρώτες του δημοσιεύσεις σε Facebook και YouTube, μετά τον αποκλεισμό του λόγω της επίθεσης που εξαπέλυσαν υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, έκανε στις 17/1 ο Trump.
Οι αναρτήσεις του, με τίτλο «Επέστρεψα», στη σελίδα του στο Facebook και στο κανάλι του στο YouTube συνοδεύονται από ένα βίντεο που ξεκινά με την αναγγελία από το CNN της εκλογής του Trump στην προεδρία των ΗΠΑ το 2016 και καταλήγει με το μήνυμα «Trump 2024».
«Συγγνώμη που σας άφησα να περιμένετε», λέει ο Trump .
Σημειώνεται ότι χθες η πλατφόρμα YouTube της Alphabet Inc επανέφερε το κανάλι του αμερικανού μεγιστάνα, όπως είχε κάνει νωρίτερα φέτος η Meta Platforms με τους λογαριασμούς του Trump σε Facebook και Instagram.
Ο λογαριασμός του Trump στο Twitter αποκαταστάθηκε τον Νοέμβριο από τον νέο ιδιοκτήτη της πλατφόρμας Ilon Mask, αν και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα κάποια ανάρτηση.
Πάντως, η επιστροφή του Trump στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του επιτρέπει να προσεγγίσει ξανά περίπου 146 εκατομμύρια ακολούθους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ, καθώς σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.
t1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης