Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία στρέφει τα βέλη της κατά της Δανίας για τους Nord Stream: Δώστε τώρα απαντήσεις

Η Ρωσία στρέφει τα βέλη της κατά της Δανίας για τους Nord Stream: Δώστε τώρα απαντήσεις
Επίθεση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία θα συνεχίσει να απαιτεί απαντήσεις για το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova το Σάββατο (18/3/2023).
«Παρόλο που η Δανία αρνήθηκε να διεξαγάγει κοινή έρευνα για την πράξη δολιοφθοράς, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να απαιτεί από την Κοπεγχάγη να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.
Δεν θα είναι δυνατό να κρυφτεί το θέμα κάτω από το χαλί» αναφέρει η δήλωσή της.
«Πιστεύουμε ότι μόνο μια ολοκληρωμένη και ανοιχτή διεθνής έρευνα, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν Ρώσοι εκπρόσωποι, μπορεί να παράγει αξιόπιστα και αντικειμενικά στοιχεία για τα αίτια, τους διοργανωτές και τους δράστες της πράξης δολιοφθοράς», επεσήμανε η Zakharova.
Σύμφωνα με τη Ρωσίδα αξιωματούχο η Κοπεγχάγη δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για μία έρευνα που θα μπορούσε να ρίξει φως στους διοργανωτές και τους δράστες της επίθεσης.

Η Δανία αρνείται να παράσχει στοιχεία

Η Zakharova σημείωσε ότι οι αρχές της Δανίας απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πολυάριθμα αιτήματα της Ρωσίας να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας.
Η εταιρεία Nord Stream AG ανέφερε στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ότι τρία νήματα των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είχαν υποστεί άνευ προηγουμένου ζημιά.
Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν δύο εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η Ρωσική Γενική Εισαγγελία άνοιξε υπόθεση για πράξη διεθνούς τρομοκρατίας για ζημιά στους αγωγούς.

Οι αποκαλύψεις

Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, ο βραβευμένος με πούλιτζερ Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh έγραψε σε ένα άρθρο, επικαλούμενος μια πηγή, ότι δύτες του αμερικανικού ναυτικού, με τη βοήθεια Νορβηγών ειδικών, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς κάτω από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 με τη βοήθεια Νορβηγών υπό το πρόσχημα της άσκησης BALTOPS τον Ιούνιο του 2022.
Σύμφωνα με τον Hersh, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden πήρε την απόφαση να διεξαγάγει την επιχείρηση μετά από εννέα μήνες διαβουλεύσεων με αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας.
Οι New York Times ανέφεραν στις αρχές Μαρτίου, επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματούχους, ότι τα τελευταία στοιχεία πληροφοριών υποδηλώνουν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από την πράξη δολιοφθοράς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνώριζε για την επιχείρηση.
Η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με τη σειρά της, ανέφερε ότι οι Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν το πλοίο που χρησιμοποιήθηκε από τους σαμποτέρ.
Η εταιρεία που το νοίκιασε φέρεται να ανήκε σε Ουκρανούς υπηκόους και ήταν εγγεγραμμένη στην Πολωνία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χαρακτήρισε ως «πλήρη ανοησία» την εκδοχή των New York Times.
Ο Ρώσος ηγέτης τόνισε ότι «εκρήξεις -τέτοιας ισχύος και τέτοιου βάθους- μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από ειδικούς με την υποστήριξη ενός κράτους που έχει τέτοιες δυνατότητες». Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη εάν οι δυτικές χώρες ήταν σε θέση να το κάνουν, είπε: «Φυσικά!».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης