Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας για 60 ημέρες, όχι 120

Σημαντική εξέλιξη: Η Ρωσία παρατείνει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας για 60 ημέρες, όχι 120
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παρατείνει τη συμφωνία - αλλά μόνο για 60 ημέρες, μόλις τις μισές από τις 120 ημέρες της συμφωνίας
Η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα την τουρκική και την ουκρανική πλευρά ότι δεν αντιτίθεται στην παράταση της πρωτοβουλίας για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μόνο για 60 ημέρες, έως τις 18 Μαΐου.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την παράτασή του κρίσιμη για τη διασφάλιση των παγκόσμιων προμηθειών τροφίμων και τη διατήρηση των τιμών από την εκθετική άνοδο, όπως συνέβη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παρατείνει τη συμφωνία - αλλά μόνο για 60 ημέρες, μόλις τις μισές από τις 120 ημέρες της συμφωνίας.

Η ενημέρωση του Ρώσου απεσταλμένου Vassily Nebenzia στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ρωσική αντιπροσωπεία σε ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ σε συνάντηση στη Γενεύη τη Δευτέρα, ενίσχυσε την επιμονή του Κρεμλίνου για μείωση της διάρκειας της συμφωνίας για να επιμείνουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πακέτου.
Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία μεταξύ των εμπόλεμων χωρών τον περασμένο Ιούλιο που επιτρέπει στην Ουκρανία -ένα από τα βασικά καλάθια ψωμιού στον κόσμο- να μεταφέρει τρόφιμα και λιπάσματα από τρία από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ένα ξεχωριστό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας στοχεύει στην υπέρβαση των εμποδίων στις αποστολές λιπασμάτων από τη Μόσχα στις παγκόσμιες αγορές.

Η αρχική συμφωνία 120 ημερών ανανεώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και λήγει το Σάββατο 18 Μαρτίου.

Θα παραταθεί αυτόματα για άλλες 120 ημέρες, εκτός εάν κάποιο από τα μέρη αντιταχθεί - και ο Nebenzia είπε ότι η Ρωσία έχει επισήμως αντιταχθεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Martin Griffiths άνοιξε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λέγοντας ότι η πρωτοβουλία των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα οδήγησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων να συνεχίζουν να πέφτουν.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, είπε, σχεδόν 25 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι τροφίμων έχουν εξαχθεί από τον περασμένο Αύγουστο και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ μπόρεσε να μεταφέρει περισσότερους από μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους σίτου για να υποστηρίξει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και την Αιθιοπία , Κένυα, Σομαλία και Υεμένη.

Zωτικής σημασίας για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου ΟΗΕ-Ρωσίας

Ο Griffiths είπε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου ΟΗΕ-Ρωσίας.
Έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν εμπόδια, ιδίως όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών», είπε, τονίζοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η επικεφαλής εμπορίου Ρεμπέκα Γκρίνσπαν «δεν φείδονται προσπαθειών για να διευκολύνουν την πλήρη εφαρμογή του».
Ωστόσο, ο Ρώσος Nebenzia είπε ότι «το μνημόνιο απλά δεν λειτουργεί» και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι «δεν έχει μόχλευση για να εξαιρέσει τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις δυτικές κυρώσεις» και οι προσπάθειές του δεν απέφεραν αποτελέσματα.
Υποστήριξε επίσης ότι η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας είχε μετατραπεί από ανθρωπιστική πρωτοβουλία για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν την κλιμάκωση των τιμών των τροφίμων σε μια εμπορική επιχείρηση προς όφελος των τεσσάρων κορυφαίων δυτικών εταιρειών αγροτοβιομηχανιών στον κόσμο.

Oι εξαγωγές της Ρωσίας

Ως αποτέλεσμα, ο Nebenzia είπε ότι η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα την τουρκική και την ουκρανική πλευρά μέσω ενός σημειώματος ότι δεν αντιτίθεται στην παράταση της πρωτοβουλίας για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μόνο για 60 ημέρες, έως τις 18 Μαΐου.
«Εάν οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο ενδιαφέρονται πραγματικά να συνεχίσουν την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, τότε έχουν δύο μήνες για να εξαιρέσουν από τις κυρώσεις τους ολόκληρη την αλυσίδα επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον ρωσικό αγροτικό τομέα», είπε ο Ρώσος απεσταλμένος. είπε.
«Διαφορετικά, αποτυγχάνουμε να καταλάβουμε πώς θα λειτουργήσει η ιδέα του πακέτου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών μέσω αυτών των απλών συμφωνιών», είπε.

Οι αριθμοί

Η πρέσβης των ΗΠΑ Linda Thomas - Greenfield αντέδρασε ότι ο κόσμος γνωρίζει ότι οι εξαγωγές τροφίμων της Ρωσίας είναι τουλάχιστον τόσο υψηλές όσο τα προπολεμικά επίπεδά τους και «όταν ακούμε τη ρωσική κυβέρνηση να λέει ότι εμποδίζεται να εξάγει σιτηρά, από την εξαγωγή λιπασμάτων, oι αριθμοί δείχνουν ότι δεν είναι αλήθεια».
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις, «καταβάλαμε ασυνήθιστα βήματα για να κοινοποιήσουμε τις σαφείς ρυθμίσεις για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα στις κυβερνήσεις και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.
«Με απλά λόγια, οι κυρώσεις δεν είναι το θέμα».
Η Thomas-Greenfield επέκρινε επίσης τη Ρωσία για την καθυστέρηση της ναυτιλίας από τα ουκρανικά λιμάνια, γεγονός που αυξάνει το κόστος μεταφοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης